Karintia legmagasabb vízesése

A Malta völgye (Maltatal) Karintia egyik legszebb és legnépszerűbb kiránduló célpontja. A vízesések völgyeként ismert Maltatal legimpozánsabb zuhataga a könnyen megközelíthető Fallbach-vízesés, tövében egy jól felszerelt „vizes” élményparkkal.

A Fallbach-vízesés és környéke

A Maltatal közepén, Gmünd-től 12 km-re, a völgyben vezető országút jobb oldalán tornyosuló sziklafalról szabad esésben zuhog le a Fallbach vize. 200 méteres magasságával ez Karintia legmagasabb vízesése.

Az útmenti ingyenes parkolóból rövid ösvény vezet gyönyörű, buján zöldellő legelők közt a vízesés lábánál kialakított kis élménypark bejáratához. A vízeséshez közvetlenül elméletileg csak a belépő kifizetése után tudunk felmenni.

A kis élménypark (Wassererelebnispark Maltatal) a klasszikus játszótéri berendezéseken felül különböző vizes kalandokkal is várja a kisgyermekes családokat. A park közepén végigfutó patak mentén számos játékot, mászókát építettek ki. Mini kompon húzhatják át magukat a gyerekek egy kis tavacska egyik partjáról a másikra. Különböző csúszdák, földalatti mormotajáratok várják a kicsiket. A játékok zöme természetes alapanyagokból, főleg fából készültek.

A parkban büfét, a kassza épületében pedig információs irodát és ajándékboltot találunk. A játszótér kerítése melletti gyalogúton közelíthetjük meg az impozáns vízesés vízfüggönyét. Az odavezető úton tanösvény tájékoztató táblái magyarázzák el a víz jelentőségét az Alpokban. Kilátóteraszról vehetjük jól szemügyre a sziklafalról függőlegesen lezúduló patakot. Kis meredek csapáson egészen a víz permetezte sziklákig fel tudunk kapaszkodni, de nem fogjuk szárazon megúszni.

Útközben egy kis mezítlábas ösvényen próbálhatjuk ki milyen érzés tobozokon, füvön vagy éles kavicsokon sétálni.

Vállalkozóbb kedvűek kipróbálhatják a vízesés jobb oldalán lévő sziklafalban kialakított „vasalt utat”, Klettersteiget. Az útvonal meglehetősen nehéz, csak gyakorlottaknak és csak klettersteig felszereléssel. Információ a kassza épületében.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Wassererlebnispark Maltatal, az A10 autópálya Gmünd/Maltatal lehajtójától 12 km-re.

Nyitvatartás: Májustól október elejéig minden nap 9-től 18 óráig.

Belépő: felnőtt, gyerek: 4,00 €, Kärnten Card-dal 2,80 €, parkolás ingyenes.

http://www.erlebnispark-fallbach.at