Elragadó alpesi tó és gyermekparadicsom

A karintiai Nockberge régió leglátványosabb hegyi tava, a népszerű, autóval is könnyen megközelíthető Falkertsee. Az 1872 méteren fekvő, alpesi legelőkkel, kétezres, füves, széles tetejű, jellegzetes hegyekkel körülvett tó partján kellemes, változatos sétaút vezet végig. Az üdülőtelep rendkívül közkedvelt a kisgyermekes családok körében, elsősorban a Heidi Alm gyermek élményparknak és Ausztria egyik legszínvonalasabb családi szállodájának a Heidi Hotelnek köszönhetően. A komolyabb túrákra vágyók is megtalálják számításukat, a Falkertsee felett magasodó Moschelitzen és a Falkert csúcsa is ideális célpont.

A Falkertsee megközelítése

A tavat jó minőségű aszfaltos országúton érhetjük el, a karintiai Feldkirchenből Stájerországba tartó, a Gurk folyó völgyében futó 95-ös főútról ágazik le a néhol rendkívül meredek, 8 km hosszú bekötőút. Bad Kleinkirchheimből  kelet felé a 88-as főúton megyünk, 5 km után balra a 95-ös útra, majd kb. 1 km a balra kiágazó Falkertsee-hez vezető út. A völgyhöz képest 850 méter szintkülönbséget győz le az út, lefelé erősen ajánlott a motorfék használata.

A tó partján kiépült, kiterjedt üdülőtelepet találunk, parkolni az út mentén kialakított parkolókban lehet, de figyeljünk a táblákra, több parkolóhely a különböző hotelek, vendéglátóhelyek részére van fenntartva, azonkívül a parkolás díjmentes.

Félúton szembetűnő a csodaszép, klasszikus alpesi stílusú, exkluzív üdülőtelep az Almdorf Seinerzeit.

falkertsee-terkep.jpg

Térképkivágat: WK 221 Liesertal Maltatal 1:50 000 (freytag & berndt), www.freytagberndt.hu 

A Falkertsee látogatása

Az üdülőtelep legszembetűnőbb és legnagyobb épülete a tó északi partján fekvő Heidi Hotel, a négycsillagos szálloda az ország egyik legnépszerűbb alpesi családi vendéglátóhelye, minden megtalálható itt, amit egy kisgyerekes család csak kívánhat. A színvonalas pihenésnek, élményeknek természetesen megvan az ára is.

A parttól egy-két perc sétára található a Heidi-Alm gyermek élménypark, melynek tematikája a német nyelvterületen rendkívül közkedvelt, svájci Heidi történeteken alapszik. A 3 hektár nagyságú parkban több mint 100 mesefigura révén elevenednek meg az alpesi legelők klasszikus meséi. A mesebeli környezetben kialakított élményparkban horgásztavat, nagy csúszdát, játszótereket, állatsimogatót is találunk, sőt egy mormota család is él itt. https://www.heidialm.at Kärnten Card-dal ingyenes!

A Falkertsee partján körbefutó, kényelmes, látványos turistaútra legkönnyebben a közvetlenül a parton épült, közkedvelt Seehütte étteremnél csatlakozhatunk. Ha az óramutató járásával megegyező irányban kerüljük meg a tavat, eleinte aszfaltos úton megyünk, hamarosan balra ágazik le egy bekötőút a pár perc sétára fekvő Zirbenhütte autentikus alpesi étterméhez. Tovább a tóparton először a Halterhütte, majd a Leiterhütte bájos kis épülete következik. Mindkettőben tipikus karintiai, ill. alpesi ételeket kínálnak.

A Leiterhütténél véget ér a kocsiút, a ház mögött, közvetlenül a parton folytatódik a turistaút, átkelünk egy kis hídon, egy patakon, majd egészen a Heidi Hotelig beépítetlen, romantikus környezetben kanyarog a keskeny partmenti ösvény, elragadó kilátást kínálva a környező hegyekre. Különösen a tó északi partjáról, a Heidi Hotel alól kapunk remek kilátást a Falkertsee felett tornyosuló két hegytömbre, a jobb oldali Falkert (2308 m) és az attól balra magasodó Moschelitzen (Rödres Nock) (2310 m) páratlan panorámát kínáló, jellegzetes Nockberge csúcsok, melyek meghódítására az átlag turista is bátran vállalkozhat.

Még több ajánló: www.badkleinkirchheim.com