Mesés kilátás három kultúra határán

Az Ausztria, Szlovénia és Olaszország hármas határán fekvő népszerű kirándulóhely, a Dreiländereck (1508 m) hegytető ülőlifttel, majd egy könnyű kis sétával érhető el a Karintia déli részén lévő Arnoldstein település közeléből. A hegyen két hütte is várja a szomjas, éhes kirándulókat.

Dreiländereck látogatása

Az autópályán könnyen megközelíthető Arnoldstein falu feletti Seltschach településrészről indul a Dreiländereck-re a libegő. A hármas ülőlifttel 15 perc alatt érünk fel az 1506 m magasan fekvő platóra, ahol egy jól felszerelt étterem (Bergrestaurant "3-Länder-Treff"), mellette egy kis játszótér és nem utolsósorban fantasztikus panoráma vár ránk.

A felvonó hegyi állomásától gyönyörűen belátható a Villachi-medence, a távolban a karintiai tóvidék, északra a Gail völgye, mögötte a Villacher Alpe sziklás hegytömbje, az adótoronnyal koronázott Dobratsch csúcsával. Nyugatra egy kis mélyedésben 10 perc sétával érhető el a barátságos, hangulatos Dreiländer-Hütte (1432 m).

A vendéglőtől tovább folytatva a sífelvonó mellett utunkat 10 perc könnyű emelkedővel érünk fel a hármas határhoz, a Dreiländereck tetejére (1508 m). Az emlékművel és hármas határkővel jelzett lapos hegytetőről bámulatos panoráma nyílik az északi látóképet uraló Dobratsch jellegzetes hegytömbjére, délre pedig a már Szlovéniában és Olaszországban húzódó Júliai-Alpok csipkézett hegyláncára. Panorámatábla segítségével tudjuk beazonosítani a hegyeket a szlovén oldalon. A szlovén-osztrák határon hosszan végighúzódó Karavankák hegylánc legnyugatibb pontján állunk.

Mindhárom ország adótornyát megtaláljuk a hegyen. Több irányba is sugároznak szét a turistautak a hegytetőről. Érdekes, hogy a hegy nemcsak politikai határvonal, hanem három nagy kultúra választóvonala is egyben, a germán, az újlatin és a szláv nyelvcsalád területe találkozik itt.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

Az A2 autópálya közvetlenül az olasz határ előtti lehajtójánál, Arnoldsteinnél jövünk le a sztrádáról Arnoldstein irányába. A 83-as főúton egy körforgamat elhagyva, a Billa szupermarket után egyből jobbra kanyarodunk a táblával is jelzett útra, melyen több nagy kanyarral Agoritschach után érkezünk Seltschachba, a felvonó alsó állomása melletti ingyenes parkolóba.

Nyitva tartás

Május 23 – szept. 20. naponta, júl., aug: 9.00 – 17.00, máj., jún., szept: 9.00 – 12.00, 13.00 – 16.00.

Rossz időben zárva!

Árak

Hegy- és völgymenet: 14,00 €, gyerek 6 -16: 8,50 €, csak fel: 10,00/6,50 €, csak le: 9,00/6,50 €.

Családi kedvezmények vannak! Kärnten Card-dal ingyenes!

http://www.3laendereck.at/