Több száz éves malmok sora a Magas-Tauern hegyi patakján

A Möll völgyének keleti oldalán, nem messze Heiligenbluttól, a bájos Apriach település feletti hegyoldalban régi vízimalmok sorakoznak, festői látványt nyújtva. A zúgó hegyi patakra, fából épült évszázados történelmi malmokat könnyű sétával nézhetjük meg.

Az apriachi vízimalmok látogatása

A Möll völgye felett, 1500 méter magasságban a rendkívül meredek hegyoldalban, az Apriacher Bach gyorsan zúgó hegyi patakjára épült a még ma is működőképes XVIII. századi eredetű nyolc vízimalom, a hajdani paraszti élet történelmi szemtanúi. A festői épületegyüttest a csupán pár házból álló, apró Apriach falucskából tudjuk megközelíteni egy gyalogúton kb. 10 perc sétával. Az út az Alpok-Adria hosszútávú túraútvonal része, a kis plakettokat is tudjuk követni (Alpe Adria Trail). A patakra épült, cölöpökön álló, fából épült malomépületeket kívülről, bármikor meg tudjuk nézni. A völgy túloldalán a Jungfernsprung 130 méteres vízesése lenyűgöző látványt nyújt. A vízimalmok érdekessége, hogy a patak, az extrém terepviszonyok miatt egy vízszintesen lévő, ún. horizontális vízkereket hajt meg, és az hajtja a malomkőhöz csatlakoztatott tengelyt.

Az autót az országút mentén lévő kis parkolóban hagyhatjuk a tűzoltóságnál vagy az iskolánál, onnan pár lépés a patak partja és a jobbra felfelé tartó gyalogút, melyen a malmokhoz érünk. Már maga Apriach megközelítése is kalandos, az Apriacher Höhenstrasse, egy a magasan a hegyoldalba épült tanyákat, kis településeket összekötő panorámaút. Heiligenblut felett, a Grossglockner Alpenstrasse (még nem fizetős) első hajtűkanyarjánál jobbra leágazó Fleisstaltól indul és nagyjából 1450-1500 méteres magasságban fut a meredek hegyoldalba vágva, szinte végig csodás panorámát nyújtva. Az aszfaltút jó minőségű, bár meglehetősen keskeny, mindenhol számíthatunk terebélyes mezőgazdasági járművekre, óvatosan és lassan vezessünk! Apriach után az út lassan ereszkedni kezd, majd Grosskirchheim-Döllachnál ér le a völgybe.