Autentikus hütték, hagyományos karintiai gasztronómia, parádés kilátás a Szerelem Útján

Karintia második legnagyobb tava, a Millstatti-tó északi partján hosszan húzódó, füves tetejű hegyvonulat, a 2100 métert is elérő Millstätter Alpe számtalan remek, kilátásban gazdag túraútvonalat kínál. A legnépszerűbb, egyben talán legkönnyebben, akár babakocsival is végigjárható gyalogtúra a gépkocsival is elérhető Schwaigerhüttétől induló, híres Három Hütte Útja (Drei Hütten Weg), mely a közvetlenül Millstatt feletti hegyoldalban húzódik. Az autentikus kulináris élvezetek mellett lélegzetelállító kilátást élvezhetünk, és egy szakaszon a Szerelem Útját is követjük, a parádés panorámájú, sajtkészítéséről nevezetes Alexanderhüttétől a rusztikus Millstätter Hüttéig.

A túra hossza: 5,7 km

A túra időtartama: 2,5 óra

Szintkülönbség: 260 m fel, ugyanannyi le.

Kiindulópont:

Schwaigerhütte, 1623 m. Megközelíthető autóval Millstattból Grossdombrán keresztül Tschierweg-be, innen a Schwaigerhütte táblák iránya alapján felszerpentinezünk a fizetős úton a turistaházig. Az útvonal nagy része a fizető kaputól jó minőségű murvás út, meredek, nagyon kanyarog és elég keskeny. Óvatosan közlekedjünk rajta! Díj: 5 €, a Millstätter See Inclusive Card (MIC) ingyenes felhajtást nyújt. A kártyát a legtöbb tó környéki szálláson ingyen adják a szállóvendégeknek! Iránytaxival is fel lehet menni, előtte pár órával, vagy előző nap kell leegyeztetni a taxit. Ár: 5 €/fő/irány MIC kártyával, anélkül 9 €/fő plusz még az útdíjat is kell fizetni. Információ itt! A taxi Millstatt területén belül bárhova házhoz megy! A fizetős út (Mautstrasse), a Millstätter Almstrasse időjárástól függően május közepétől október közepéig járható.

A túra jellege:

Könnyű, egyszerű gyalogtúra kitűnően jelzett, széles, murvás kocsiutakon, földutakon. 8 éven felüli gyerekekkel is ajánlott, a játszóterekkel is felszerelt hütték és az ott élő állatok nagy vonzerőt jelentenek. Strapabíró babakocsival is járható!

3hutte-terkep.jpg

Térképkivágat: WK 221 Liesertal Maltatal Millstatter See 1:50 000 (freytag & berndt), www.freytagberndt.hu

A túra leírása

A rusztikus, fazsindelyekkel fedett Schwaigerhütte (1623 m) elsősorban karintiai tésztaételeiről nevezetes, de a levesekre és a hidegtálakra sem lehet panaszunk. Jó időben a ház előtti padokról szép kilátás nyílik a délre húzódó hegyláncokra és az északra magasló Millstätter Alpe vonulatára. Az épület előtti parkolóból indulunk a 193 sz. turistaúton, mely nagy kanyarokkal, meredeken szerpentinezik fel a hegyoldalban az Alexanderhütte felé. A széles, murvás kocsiúton felfelé rövidesen táblás elágazáshoz érünk (1714 m). Balra folytatjuk tovább utunkat a Sonnwiesen-Rundweg irányába a 193-as úton. Jobbról fogunk majd visszajönni a Millstätter Hüttétől.

Marad a széles, murvás út, de most már kevésbé meredeken emelkedünk, a vörösfenyőkkel tarkított idilli, ligetes alpesi legelőről egyre szebb kilátást élvezve. Már a mélyben fekvő tó víztükre is meg-megcsillan. Az erdőhatáron járunk, pár perc múlva el is érjük a festői helyen álló Alexanderhütte (1786 m) épületcsoportját. A turistaház több mint 100 éves, fazsindelyes épülete kitűnő helyen áll, a panoráma valami egészen elképesztő, lábunk alatt a Millstatti-tó, a Karavankák hegyvonulatán túl még a Júliai-Alpok csipkézett csúcsai is jól látszanak szép időben. A fogadó melletti épületben sajtkészítő üzemet (Sennerei) rendeztek be, június elejétől október elejéig, hétfőnként és szerdánként 15 óra körül kóstolóval is egybekötött bemutatón is figyelhetjük a sajtkészítés folyamatát.  Természetesen a helyben készült sajtokat meg is vásárolhatjuk a minden nap nyitvatartó kis üzletben. A vendéglőben a sajtok mellett érdemes megkóstolni a remek császármorzsát és a saját bio-gazdaságból származó ételeket.

A hütte mellett láthatjuk az Alpok legromantikusabb tematikus útvonalának, a Szerelem Útjának (Sentiero dell’Amore) az indító állomását, a szabadon firkálható Szerelem Falát. A 7 állomásos, könnyen végigjárható út az Alexanderhüttétől a Millstätter Hüttén keresztül egészen a Granattor monumentális kapujáig vezet, a különböző helyeken, nagy láncos könyvbe írhatjuk szerelemmel kapcsolatos érzéseinket, örömünket, bánatunkat. A Millstätter Hütte irányába indulunk a széles, meredeken felfelé kanyargó kocsiúton. Vadvirágos hegyi legelőkön vágunk át, majd egy elágazás után enyhül a kaptató, szinte szintben fut tovább kilátásban gazdag utunk magasan az erdőhatár felett.

Ezen a szakaszon, a 194-es sz. turistaúton már-már zavarba ejtő a tematikus utak sokasága, a Sentiero dell’Amore mellett ez a rész a víz témájával foglalkozó H²O út, de még a Sonnwiesen-körúton vagyunk, ill. az előbb említett elágazástól rátérünk a hosszútávú Alpok-Adria útvonalra is (Alpe Adria Trail). A lényeg, hogy idilli alpesi tájon túrázunk parádés kilátásban gyönyörködve. Az úton több helyen is találunk pihenőpadokat, asztalokat, elmegyünk a Nockdrachen fából faragott, vízköpő sárkánya mellett, majd rövidesen feltűnik előttünk a Millstätter Hütte (1876 m) rusztikus kis épülete. A három vendéglő közül ez a legkisebb, legrégibb és a legmagasabban fekvő hütte. Különösen ajánlott a kínálatból a Jausenbrot, az uzsonnás hidegtál helyi készítésű sajtokkal, kolbászokkal, de a karintiai hagyományos tésztaételeket is érdemes kipróbálni. A gyerekeknek játszótér és egy kis állatsimogató okoz felhőtlen perceket. Különösen érdekes a két jó barát házi szamár, Leo és Lorenz.

A turistaháztól a 193-as úton a Sonnwiesen-Rundweg körutat követve, széles, murvás kocsiúton jövünk le. Gyönyörű szép ligetes fenyvesben ereszkedünk a már ismert elágazásig, ahol balra fordulva, a meredek szerpentinúton gyalogolunk vissza kiindulási pontunkra, a Schwaigerhüttéhez.