A Júliai-Alpok legszebb hágóútja

A Száva és a Soča völgyeit összekötő Vršič hágó (1611 m) Szlovénia legmagasabb autóval járható hágóútja az ország leglátványosabb és tájképileg legtöbbet nyújtó autóútja.

A Kranjska Gora és Trenta települések közti 25 km-es útszakasz 50 hajtűkanyarból áll, 24 az északi és 26 a déli oldalon (mindegyik kanyar számozva van és a tengerszintfeletti magasságot is kitáblázzák). A legegyszerűbb saját kocsival végighajtani rajta, és a szebb kilátópontoknál kialakított parkolókban meg-megállni a pompás panoráma kedvéért.

A hágóút Kranjska Gorától Bovecig

A hágót november és április között az időjárástól függően gyakran lezárják. Vegyük figyelembe, hogy lakókocsival, utánfutóval, karavánnal nem használhatjuk.

Kranjska Gora-ból kiindulva 2 km-re találjuk a mesterséges Jasna tavat, partján a rendkívül népszerű mitikus kecskebak Zlatorog (Aranyszarv) szobrával. A tavacska valószínűtlenül kék, tiszta vízével és világos parti homokjával a környék népszerű kirándulócélpontja.

Az út aztán elkezd meredeken emelkedni, hamarosan tehetünk egy pihenőt a Mihov dom (1085 m) menedékháznál, majd a 8. kanyarnál 1129 m magasságban érjük el a hágó egyik legmegrendítőbb, de egyben legbájosabb épületét, az Orosz Kápolnát (Ruska Kapelica). Az úttól 100 méterre, bent a gyönyörű erdőben találjuk az 1916 és 1917 között fából épített kápolnát, emlékül szánva a hágóút megépítése során lavinaomlás miatt odaveszett több mint 300 orosz hadifogolynak.

Ezután az út egyre jobban emelkedik és kanyarog, érintünk több menedékházat is, először a Koča na Gozdu (1226 m) (nyitva május-október, minden nap), majd az Erjavčeva koča (1525 m) (nyitva egész évben, minden nap) csábít minket egy kis pihenőre, étellel, itallal.

Hamarosan felérünk a hágó legmagasabb pontjára (1611 m), amely a környékre vezető túrák népszerű kiindulópontja. A népszerűség átka a fizetős parkoló, és hétvégenként az irtózatos nagy tömeg.

Innen indulhatunk a hegység egyik legnépszerűbb kilátópontjához, a Sleme rétjeihez. Ez talán a leglátogatottabb útvonal az egész régióban. A hágó tetején is találunk menedékházakat, a közvetlenül az út mellett lévő Tičarjev dom (1620 m) (máj-okt.) az egyszerűbb választás, de 15-20 perces kényelmes sétával széles úton elérhető a Poštarski dom (1688 m) menedékház is.

A panoráma a keletre tornyosuló Prisank (2547 m) és a mögötte lévő Martuljek csoport csipkés csúcsaira valami elképesztő, nyugatra a Mojstrovka (2331 m) meredek sziklafala zárja le a képet.

A déli oldalon való ereszkedés is mesébe illő tájakon keresztül vezet, keletre a Razor (2601 m) tömbje, nyugatra a Júliai-Alpok talán legszebb csúcsa a Jalovec (2645 m) karcolja az eget.

A 48. sz. kanyar után érdemes megállni a Julius Kugy emlékműnél, amely egy pazar kilátást nyújtó szikla meredélyen áll. Julius Kugy egy nagyra becsült pionír hegymászó és elhivatott botanikus volt, aki a 19. században nagyon sokat tett a Júliai-Alpok megismeréséért, népszerűsítéséért.

Az emlékműtől nem messze ágazik le jobbra az út a Soča forrásához, ill. a mellette lévő menedékházhoz.

Az elágazástól 400 m-re tovább a főúton egy újabb megállót iktathatunk be, a Mlinarica-szurdok kedvéért. Az úttól 15 perces sétával érjük el a szurdok járhatatlan végét. Először egy ijesztően lengő függőhídon keresztezzük az itt még egész pici Sočát, majd mesésen szép, romantikus erdőben, hatalmas, mohás sziklák között, kis vízesésekkel tarkított úton érjük el az egyre szűkülő szurdok végét. Visszafelé ugyanazon az úton érünk a parkolóhoz.

Az úton további 2 km-re találjuk az Alpinum Julianát Szlovénia egyetlen alpesi botanikus kertjét. (Nyitva: naponta máj.-szept. 8.30 – 18.30)

Az út pár kilométerrel lejjebb egy kemping mellett ér le Trenta falucskába, ahol a Triglavi Nemzeti Park nagy információs épületét találjuk, rengeteg brossúrával, friss információkkal.

Trentától még 18 km Bovec városa, az út végig a Soča völgyében vezet, megéri megállni néhány helyen és az örvénylő folyón átvezető függőhidakról megcsodálni a félelmetesen gyors folyású, hihetetlenül türkizszínű folyót. A két legszebb rész, a Mala Korita és a Velika Korita nevű sziklaszoros, mindkét helyet viszonylag rövid sétával tudjuk megkzelíteni az országútról, azonban főszezonban a parkolás nehézkes lehet. A hágóból jőve először a rövidebbik, bár igen látványos Mala Korita mellett állhatunk meg, a mély szurdok felett kőhíd ível át a két kemping a Jelinc és a Korita felé vezető úton.

A hosszabbik kanyonhoz a Lepena völgy felé vezető útra kanyarodva érünk, a Velika Korita több száz méteres, lenyűgözően vad sziklaszorosa a mélyben zúgó Isonzóval nem mindennapi élmény.