Hatalmas karsztforrás, romantikus vízesés Bovec mellett, a Júliai-Alpokban

A Júliai-Alpok kevésbé ismert, de lenyűgözően szép természeti látványosságait találjuk Bovectől pár km-re. A rendkívül romantikus, már-már giccses szépségű Virje-vízeséstől nem messze fekszik a Glijun hatalmas karsztforrása.

A Virje-vízesés (Slap Virje)

A meglehetősen eldugott helyen, Bovectől pár km-re nyugatra található Virje-vízesés igazi rejtett kincs. Meleg nyáridőben óriási élmény a vízesés meglátogatása, a mindenfelé szálló hűs, kristálytiszta vízpermet kellemesen hűsíti a kirándulót.  Maga a zuhatag nem túl magas, de elég bővizű, egy káprázatosan szép türkizzöld színű kis tavacskába ömlik. A vízeséshez oldalról elég közel tudunk menni, hogy vizesek legyünk.  

Glijun-forrás (Izvir Glijuna)

A vízeséstől 10 perc sétára találjuk a Glijun folyócska hatalmas, bővizű karsztforrását. A föld alól, hatalmas, mohos sziklák közül előtörő jéghideg forrásvíz látványa lenyűgöző. A patak partján vezető keskeny kis ösvényen tudjuk megközelíteni a haragosan zúgó forrást. A forrásvíz egy részét felfogják, és egy duzzasztómedencébe vezetik egy erőmű részére, másik része szabadon folyik tovább, pár száz méter múlva a Virje-vízesésben zubog lefelé.

Megközelítés

Bovecból Plužna település irányába megyünk egy jó minőségű, keskeny aszfaltúton. A kocsit érdemes a pár házból álló Plužnában hagyni, mert a tovább vezető zsákutca keskeny, és nem lehet parkolni a szélén. A falucska közepén az útelágazásnál jobbra tartunk, és az aszfaltúton elmegyünk az utolsó házig, majd balra egy útjelzőtáblával is jelzett gyalogútra térünk, amin leszerpentinezünk a vízeséshez.

Visszatérve a kocsiútra, balra fordulunk, átmegyünk a Glijun patak feletti hídon, majd közvetlenül a híd után jobbra térünk le, és a keskeny, patakparti ösvényen közelítjük meg a forrást.

Egy-másfél óra alatt könnyen végiglátogatható mindkét látványosság, gyerekkel is járható kényelmes utakon.

bovec.jpg

Térképkivágat: WK 141 Julische Alpen 1:50 000 (freytag & berndt), www.freytagberndt.hu