Igazán látványos, könnyen bejárható szurdok

A meredek sziklafalak között tajtékzó patak vájta Vintgar szurdok Szlovénia egyik legfontosabb idegenforgalmi látványossága.

A Bled-től nem messze fekvő szurdokot 1891-ben fedezték fel, majd a függőleges sziklafalba rögzített függőjárdák segítségével tették látogathatóvá a turisták számára.

A szurdok 1600 m hosszú, és helyenként 150 méter magas sziklafalak között kanyarog a Radovna patak. A fából épített járdák és hidak a szurdok teljes hosszában rendkívül megkönnyítik a látogatást.

Néhány helyen haragosan zúg a patak, máshol kisimul a víztükör, az út végén a 16 m magas Šum vízesésnél hagyja el a szurdokot.

Nyári hétvégeken látogatók hada rohamozza meg a szurdokot, nagyban lerontva a hely élvezeti értékét, ha lehetőségünk van rá inkább hétköznap jöjjünk ide.

A szurdok végigjárása könnyű feladat, azonban érdemes legalább egy profi, csúszásbiztos, megfelelő talpú túracipőt húzni, a jellegzetes, kissé hűvösebb mikroklíma miatt hasznos dolog egy meleg, de jól szellőző polárdzsekit is betenni kis méretű hátizsákunkba, melybe még egy kis inni- és nassolnivaló is belefér. 

 A szurdokba belépőjegyet kell váltani, a jegyek árából tartják karban a függőjárdákat.

 

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva: általában ápr. közepétől okt. végéig naponta 8.00-19.00. Július - augusztus: 7.00 - 20.00. Időjárástól függően bármikor lezárhatják a szurdokot, pl. 2018 tavaszán csak május közepén nyitják meg a látogatók előtt. Mindenképpen tájékozódjunk az aktuális helyzetről a hivatalos honlapon - angolul is. http://www.vintgar.si/?lang=en 

Belépő: € 10,00 felnőtt, € 3.00 gyerek (6-15), € 6,00 diák, 6 év alatt: 1,00 euro. 2019-es árak!

Megközelítés

Bled-ből Gorje falu felé kell menni, mielőtt beérünk Gorjéba egy vasúti híd alatt megyünk át, a faluban jobbra kanyarodunk a táblával is jelzett kereszteződésnél Jesenice, Vintgar felé, majd felfelé megyünk a kanyargós úton, amikor elkezd lejteni az út, egy újabb kereszteződésnél, a Fortuna vendéglőnél jobbra tartunk Vintgar és Zasip felé, majd hamarosan balra kanyarodunk, lemegyünk egy völgybe, átmegyünk egy hídon, és megérkezünk a szurdok bejáratánál lévő fizetős parkolóba (5 euro).