Vadregényes szurdok, valószerűtlenül kék víz

A Tolmin közelében lévő félelmetesen szép szurdok a környék legnépszerűbb látnivalója.

A Tolminska Korita, a Triglav Nemzeti Park legdélebbi és egyben legalacsonyabb (180 m) pontja, könnyen megközelíthető, de hihetetlenül látványos és vad szurdok.


A szurdok látogatása

Tolmintól északra Zatolmin település felé kell mennünk, az útjelző táblák eligazítanak minket a 3 km-re fekvő parkolóig, a szurdok bejáratához.

A belépődíj kifizetése után egy jól használható térkép segítségével több útvonalat is bejárhatunk a parkban, célszerű először az Ördög hídja, a Hudičev most felé venni az irányt. Egy alagúton keresztül érjük el a szédítő, 60 méteres szakadékot átívelő hidat.  A hídtól kb. 500 méterre egy kanyar után látjuk meg a Zadlaška barlangot, más néven Dante barlangját, a legenda szerint a költőt a barlang ihlette az Isteni színjáték pokolban játszódó jeleneteire. A barlang csak speciális felszerelésben, vezetővel látogatható.

Visszatérve az útra, lépcsők vezetnek le a vadregényes Zadlaščica szurdokba, ahol a legérdekesebb látnivaló a Medvefej (Glava Medved), egy óriási háromszög alakú sziklatömb, beszorulva a szűk kanyon két függőleges sziklafala közé.

A mély szurdokba ritkán ér le a napfény, állandóan magas a páratartalom és a mediterrán klímának is köszönhetően elbűvölően dús és egzotikus a vegetáció. Órákon át lehet bolyongani a fantasy könyvekbe illő tájon, keresztül-kasul a kanyargós ösvényeken, titkos alagutakon, szédítő függőhidakon.

 

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva: ápr.: 9.00-18.00, máj.: 9.00-19.00, jún.-aug.: 9.00-19.30, szept.: 9-18, okt.: 9-17,nov.-márc.: zárva

Belépő: € 4, gyerek € 2.