Vadregényes szurdok, valószerűtlenül kék víz

A Tolmin közelében lévő félelmetesen szép szurdok a környék legnépszerűbb látnivalója.A Tolminska Korita, a Triglav Nemzeti Park legdélebbi és egyben legalacsonyabb (180 m) pontja, könnyen megközelíthető, de hihetetlenül látványos és vad szurdok.


A szurdok látogatása

Tolmintól északra Zatolmin település felé kell mennünk, az útjelző táblák eligazítanak minket a 3 km-re fekvő parkolóig, a szurdok bejáratához.

A belépődíj kifizetése után egy jól használható térkép segítségével, érdemes az ajánlott, az összes látnivalót felfűző útvonalat választani. A kassza bódéjától jobbra lefelé induljunk el a lépcsős gyalogúton, mely a Tolminka-folyó völgyébe vezet le. A híd alatti sziklás folyó rész a legalkalmasabb egy kis pancsolásra, a víz még a legnagyobb nyári melegben is csontrepesztően hideg!  A hídon átkelve először forduljunk balra, a látványos ösvény a Tolminka partját szegélyező függőleges sziklafalba vájva vezet, alagutakon keresztül egy nagy sziklaomlásig, ahonnan már csak visszafelé tudunk jönni. A szurdokból nagyszerű kilátás nyílik a magasan fent, a kanyont átívelő Ördög hídjára (Hudičev most), ott fogunk majd visszajönni. Visszatérve a függőhídhoz, most egyenesen megyünk tovább, majd az elágazásnál tegyünk egy kis kitérőt jobbra, a kis Zadlaščica patak sziklás völgyébe, a kanyon feletti függőhídra, ahonnan szép kilátás nyílik a két szurdok találkozásra, a két folyó összefolyására. A mély szurdokba ritkán ér le a napfény, állandóan magas a páratartalom és a mediterrán klímának is köszönhetően elbűvölően dús és egzotikus a vegetáció.

Menjünk vissza az elágazáshoz, majd élesen jobbra felfelé kanyarodva folytassuk tovább túránkat a hegyoldalba vájt, kissé fárasztó lépcsősoron. Az újabb kereszteződésnél egyenesen tartunk tovább, míg elérjük a látványos ösvény végét, a híres, két függőleges sziklafal közé beékelődött sziklatömb, a Medve-fej (Medvedova glava) fölé kinyúló kilátóplatformot. Félelmetes látványt nyújt inenn a Zadlaščica szűk sziklaszorosa. Visszamegyünk az elágazáshoz, ahonnan a jobbra felfelé kapaszkodó ösvényen rövidesen felérünk a műútra. Ha van még kedvünk sétálni, forduljunk jobbra, pár perc múlva jutunk fel a kanyar után  a Zadlaška barlanghoz, más néven Dante barlanghoz, a legenda szerint a költőt a barlang ihlette az Isteni színjáték pokolban játszódó jeleneteire. A barlang csak speciális felszerelésben, vezetővel látogatható.

Az aszfaltos, keskeny műúton indulunk vissza lefelé, átkelünk a már alulról megcsodált Ördög hídján, a 60 méteres mélységben zúgó Tolminka látványa lenyűgöző, majd az alagúton át pár perc alatt visszaérünk kiindulási pontunkhoz, a fizetős parkolóhoz.

Tipp: A parkolóval szemben álló Tolminska korita étterem meglehetősen jó hírű, ha nincs tömeg, érdemes ideszervezni az étkezést.

 

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva: ápr.: 9.00-19.00, máj.: 9.00-19.30, jún.-aug.: 8.30-20.00, szept.: 9-18.30, okt.: 9-17,nov.-márc.: zárva

Belépő: 8,00 €, gyerek(6-14): 4,00 €, diák, nyugd.: 7,00 €, családi jegy: 20,00 €. A feltüntetett árak júniustól augusztusig érvényesek, tavasszal és ősszel kissé olcsóbb a belépő.

Parkolás: 7,00 €/3 óra