Barangolás a Júliai-Alpokban

Délnyugati szomszédunk, a rendkívül változatos turisztikai adottságokkal rendelkező Szlovénia legnépszerűbb, egyben Közép-Európa egyik legcsodálatosabb magashegységi régióját, a Júliai-Alpokat fedezzük fel autós túránk során. A legszebb hegyvidékek közé tartozó mészkőhegység fantasztikus, csipkés csúcsaival, lélegzetállító vízeséseivel, kristálytiszta tavaival és valószerűtlenül zöld és türkizkék folyóival kápráztatja el az ide látogatókat. A környék rendkívül változatos programokat kínál a turistáknak, a kemény magashegységi csúcstámadásoktól kezdve, a különböző extrém sportokon át, az egyszerű, de kalandos családi kirándulásokig. A legnépszerűbb aktivitások elsősorban a csodálatos Soča folyónak köszönhetően a vízi kalandok, a raftingtól, a kenutúrákon át a canyoning-ig. Fejlett infrastruktúra biztosítja a vízi élmények hajszolóit, elsősorban Bovec, Kobarid és Bohinj kínál számtalan szervezett kalandot. A túrázás szerelmesei sem unatkozhatnak itt, a fenséges vízesések, a romantikus tavak, szurdokok, káprázatos kilátást nyújtó hegyormok hetekre való programmal szolgálnak.

A Júliai-Alpok felfedezése

Szlovénia legmagasabb pontja, az egyben jelképének is számító Triglav csúcsáról elnevezett Nemzeti Park fedi le a hegység nagy részét. Az ország északnyugati részén elterülő hegyvidéki régió három, jól megkülönböztethető részből áll. A Magyarországról, ill. a fővárosból, Ljubljanából legkönnyebben megközelíthető, keleti terület idegenforgalmi központja, a főszezonban elviselhetetlenül zsúfolt, hírének megfelelően méltán népszerű Bled, romantikus tavával, lenyűgöző várkastélyával. A régió másik turistamágnese a közelben fekvő, magas hegyek által körül ölelt Bohinji-tó, megannyi túrázási lehetőségeivel, a vízi kalandok hatalmas választékával.

Bledből tovább nyugatnak indulva, a Száva völgye tekinthető a második turisztikai régiónak, központja Kranjska Gora, mely elsősorban a téli sportok kedvelőinek ismert terep, de nyáron is elsőrangú kiránduló célpont. A városból indul a Soča völgyébe vezető, merész vonalvezetésű Vršič-hágóút, melyen át érünk a harmadik régióba, melyet a mesés színekben ragyogó, kristálytiszta vizű folyó határoz meg. A Soča (Isonzo) völgye a Keleti-Alpok egyik legszebb tája, az extrém vízi sportok fellegvára, a hágótól délre fekvő, adrenalintól tobzódó, festői fekvésű Bovec számít a legnépszerűbb központnak, a sportos aktivitások szinte végtelen kínálatával.

Szlovénia alpesi mesevilágát, a Júliai-Alpokat az új Volkswagen California kultikus lakóautójával barangoltuk be, a kifejezetten a magyar piacra szánt Balaton Editionnel, egy klasszikus, elegáns Multivan kempingautóvá átalakított verziójával. Maga a járgány egy személyautóba oltott lakóbusz, egyesítve mindkét kategória előnyeit. Habár mi egy hétszemélyes variációval róttuk a szlovén utakat, aludni maximum 4 ember tud benne, ketten a felhajtható lakósátor részben, ketten pedig az ülések ledöntésével, beforgatásával nyert fekvőfelületen. Két gyerekkel vágtunk neki a hosszú hétvégés kalandnak, kempingekben tervezve megszállni. Természetesen léteznek kis konyhapulttal felszerelt verziók is, a Balaton Edition nem ilyen, de őszintén, egy pár napos útnál eszünkbe sem jutott volna főzőcskézni a kocsiban. Nekünk egyáltalán nem hiányzott a konyharész, és a Californiát sem több hetes kempingezésekre találták ki. Óriási előnye, hogy a hétköznapokban klasszikus családi mikrobuszként használható, egyáltalán nem lóg ki még a budapesti csúcsforgalomból sem. Utazáskor sem kell megalkudnunk, bárhová elvisz, hegyi utakon, szűk városi utcákon is ideális, este pedig még aludni is lehet benne meglehetősen kényelmesen, szóval élményautó a javából. 

Bled és Bohinj fő látnivalói

A Bledi-tó, a partján egy kiugró sziklaszirten trónoló várkastéllyal és a közepén található szigettel, kétségkívül Szlovénia legismertebb látképe, ennek megfelelően főleg a nyári főszezonban nyomasztóan túlzsúfolt. A kristálytiszta vizű és nyáron, alpesi tóhoz képest meglepően kellemesre felmelegedő vize fürdésre csábít, a keleti partján elnyúló, nagy múltra visszatekintő, elegáns üdülőváros, Bled, jó néhány Monarchia korabeli villájával, kellemes partmenti sétányával, számtalan éttermével, kávéházával a világ minden tájáról vonzza a turistákat. Az utóbbiakban kapható a híres helyi édesség, a bledi krémes (Kremšnite), mely kísértetiesen hasonlít magyar testvérére.

A függőleges sziklaszirten trónoló várkastélyba (Blejski grad) a parti sétányról gyalog is felmászhatunk, a kényelmesebbek a turistás lovaskocsival is felmehetnek a középkori eredetű erődhöz. A meglehetősen borsos árú belépőjegy (11,00 €) megváltásával megnézhetjük a szokásos vármúzeumot, a gótikus várkápolnát, a XVI. századi nyomda rekonstrukcióját, a borpincét, és a fő látnivalót, a teraszról feltáruló lenyűgöző panorámát. A Bledi-tó látogatásának kihagyhatatlan eleme, a romantikus hajókázás, a pletnával, a bledi gondolával, kikötés az apró szigeten, melynek tetején magasló, barokk templomához 99 korabeli lépcsőfokon mászhatunk fel. Az esküvői helyszínnek is rendkívül közkedvelt templom népszerű kívánság harangja pedig szinte megállás nélkül kong.

Aki egy kicsit aktívabb kirándulásra vágyik, remek, könnyű program körbe sétálni a tavat. A tóra a legkáprázatosabb panorámát egyértelműen a tó nyugati szélén magasodó, könnyen megmászható Ojstrica és a Mala Osojnica csúcsáról kapjuk. A legtöbb képeslap és profi fotó is ezekből a kilátókból készül, a nap állása miatt elsősorban a délutáni órák népszerűek, ekkor süt rá a nap a tóra, és keretezi a horizontot, a szép időben jól látható Karavankák alpesi hegylánca. A bledi kirándulásra a koronát ez a látványos panorámatúra teszi fel, kihagyhatatlan élmény, minden fáradságot megér a helyenként izzasztó kaptató és a végeláthatatlan lépcsősorokból álló, időnként drótkötéllel biztosított, de nem veszélyes, jól járható ereszkedés. Az út porát és az izzadságcseppeket pedig a kemping előtti gondozott strandon, a nyáron akár 24 fokra is felmelegedő Bledi-tó vizében moshatjuk le.

A Bled-től nem messze fekvő, meredek sziklafalak között tajtékzó patak vájta Vintgar szurdok Szlovénia egyik legfontosabb idegenforgalmi látványossága. A helyenként 150 méter magas, függőleges sziklafalba rögzített függőjárdákon és hidakon tudjuk kényelmesen végigjárni a vadregényes kanyont, melynek végén a zúgó vizű patak a 16 m magas Šum vízesésnél hagyja el a szurdokot. Nyári hétvégeken látogatók hada rohamozza meg a szorost, nagyban lerontva a hely élvezeti értékét, ha lehetőségünk van rá, inkább hétköznap jöjjünk ide.

A komolyabb kihívásokat és szerényebb tömeget kedvelők körének ajánljuk a vad, gigantikus sziklafalak közé szorult száraz szurdok, a Pokljuka soteska meglátogatását. A 2 km hosszú sziklaszorost kalandos, látványos utakon, néhol nehezen járható ösvényeken, buja, dzsungelszerű növényzettel benőtt csapásokon járhatjuk be. A túra leglátványosabb szakasza a monumentális sziklafalra erősített, meglehetősen összetákoltnak tűnő, de biztonságos galéria, ill. az egy ember szélességű pokoli hasadék.

A Bledi-tótól kényelmes félórás autóútra fekszik Szlovénia legnagyobb tava, a hatalmas hegyek közé szorított, kékeszöld színű Bohinji-tó, a kalandsportok egyik központja, számtalan könnyű és komolyabb gyalogtúra kiindulópontja. A tó jelképe, a keleti partján álló képeskönyvbe illő, kívül-belül középkori freskókkal díszített, apró gótikus Keresztelő Szt. János-templom. A tó kristálytiszta vizében tükröződő épület látványa lenyűgöző, a színes középkori falfestmények igazi csemegét kínálnak a Júliai-Alpokban kirándulóknak.

A Bohinji-tó sok szempontból a Bledi-tó ellenpontja, itt a puszta természeté a főszerep, a néhány hotel is a part menti sűrű erdőben bújik meg, az északi parton is csak egy gyalogút húzódik. A sportos aktivitások mellett a legnépszerűbb célpont,  a tó nyugati végétől nem messze található, az út végén lévő fizetős parkolóból félórás kapaszkodással elérhető, látványos 60 m magas Savica-vízesés.  Tökéletes családi kirándulás a tó másik, keleti vége feletti faluból, Stara Fužinából megközelíthető, vadregényes Mostnica-szurdok, és az Ukanc falucska mellől induló kabinos felvonó, mely 1000 méter magasra a tó vizétől repít fel a Vogel hegy oldalába, ahonnan további libegőkön és gyalogszerrel barangolhatjuk be a mesés kilátást nyújtó hegyi világot.

A Volkswagen California egy tökéletes családi kirándulóautó, ideális pár napos kiruccanásokhoz, mivel értelemszerűen nincs benne fürdőhelyiség, ezért kempingekben vagy az ún. lakóbusz (caravan, camper) megállóhelyeken, wc-vel, zuhanyzóval ellátott, biztonságos parkolókban érdemes lehorgonyozni éjszakára. A belülről manuálisan, de meglepően könnyedén felhajtható  lakósátor rész a kényelmesebb fekhely, gyárilag van benne egy elég kényelmes matrac is, hálózsákot kell csak feldobni és kész is van. Két lecipzározható, szúnyoghálós ablak gondoskodik a szellőzésről és egy kis lámpa a világításról. Egyedül a fel- és lejutás kicsit macerás, az első két ülésen át tudunk felkapaszkodni a fekvőhelyre. A lecsukás is roppant egyszerű és praktikus. Egyszóval a Volkswagen California tetősátrában remek dolog az alvás, ezzel ellentétben a lenti utastér átalakítása fekvőhellyé már kicsit munkásabb dolog. A hátsó, háromszemélyes üléssort kell síneken mozgatni, ill. különböző fogantyúkkal döntögetni, hogy egy nagyjából vízszintes felületet kapjunk, a középső két ülést pedig beforgatni és lehajtani, hogy kellő terünk maradjon a lefekvéshez. Nem tűnt egyszerű feladatnak, de harmadik estére már jóval flottabbul ment az átrendezgetés. A csomagtérbe építették bele a fémpolcra hajazó, de tulajdonképpen fejtámaszként szolgáló építményt, szerencsére van hozzá egy puha matrac, így az alsó fekvőhelyen is végül egész jót tudtunk aludni. Lényeges dolog, hogy az ablakok sötétítése roppant egyszerű és tökéletes, a hátsó és oldalsó ablakokban beépített roló gondoskodik a privát szféráról, a szélvédő és az első két oldalablak takarása pedig egy vastag, világos, de jól sötétítő szövet gyors és könnyű felhelyezésével oldható meg. A Volkswagen California kemping funkciójának fontos elemei a kurblival kitekerhető előtető és az asztal, melyet az elegánsan, motorosan nyitható nagy tolóajtó belső részéből kell egyszerűen kiemelni, ill. a két összecsukható szék, melyek a hátsó felnyitható ajtóban rejtőznek. Ide kattintva egy praktikus kis videó mutatja be hogyan is használjuk a kempingbuszt.

Kranjska Gora környékének látnivalói

A Júliai-Alpokat északról határoló Sava Dolinka-völgy központja Kranjska Gora az ország egyik legismertebb télisport központja nyáron is népszerű aktív turisztikai célpont. A völgyben kiépített, elkülönített, jó minőségű kerékpárút húzódik, mely átvezet az olasz határon is, a hegyi kerékpárosok és downhillesek pedig a Mountainbike Parkban tehetik próbára ügyességüket és bátorságukat. Szelídebb kalandokat ígér a nyári bobpálya vagy a várostól délre fekvő Jasna-tó, melynek hűvös vize igen vonzó a nyári melegben.

A vízesésekben igencsak bővelkedő Júliai-Alpok északi részén, a híres üdülőváros, Kranjska Gora melletti Gozd Martuljek felett magasló, 2600 métert is meghaladó hegyóriások tövében fakadó patak két impozáns zuhataga méltán népszerű túracélpont. A csodás alsó vízesést, a patak nemrég újból megnyitott látványos szurdokában vezető úton közelítjük meg, a sportosabb túratársak pedig egészen a felső vízesésig tudnak felmászni.

A Triglav (2864 m) monumentális északi sziklafalához vezető Vrata völgyben találjuk a nem mindennapi élményt nyújtó Peričnik-vízesést. A parkolótól negyedóra kapaszkodással érünk fel, az 52 méter magas, bővízű zuhatag mögé pedig egy kis ösvényen tudunk bemenni. Kranjska Gorából érdemes átruccanni a határ olasz oldalára is, a Fusine-i tavak az olasz Júliai-Alpok egyik legszebb kirándulóhelye. A káprázatosan tiszta, hihetetlenül kék vízű tavacskák autóval is könnyen megközelíthetőek, és könnyű sétával körüljárhatóak.

Kranjska Gorából Szlovénia legmagasabb autóval járható hágóútján, a Száva és a Soča völgyeit összekötő Vršič-hágón (1611 m) át autózhatunk a harmadik, egyben legegyedibb régióba. A 25 km-es útszakasz 50 hajtűkanyarból áll, a szebb kilátópontoknál kialakított parkolókban érdemes meg-megállni a pompás panoráma kedvéért. Ha csak egy gyalogtúrára vállalkozunk a régióban, akkor a hágó tetejéről induló rendkívül változatos és látványos útvonalat válasszuk, mely a törpefenyőkkel tarkított Sleme havasi rétjére és mesés kilátást nyújtó csúcsára vezet.

A Volkswagen California vezetési élményében nem találtam semmi kifogásolnivalót, személyautóból átülve is pár perc alatt hozzászoktam a kocsihoz, melyben nagy segítséget nyújtott a korszerű vezetéstámogatási asszisztensek egész garmadája, melyekből kiváltképp a hosszú sztrádázáskor igen hasznosnak bizonyult távolságtartó automatika tetszett. A 150 lovas dízelmotor megbízhatóan mozgatta a kempingbuszt, a hétfokozatú automata váltó csendben tette a dolgát, pedig rendesen megdolgoztatták a Mangart-nyereg és a Vršič-hágó meredek szerpentinútjai. A LED-es fényszórók nappali fényt varázsoltak a legsötétebb országútra is, a fantasztikus Light Assist rendszer pedig mindig lenyűgözött, ahogy automatikusan észlelte a szemből jövő autókat és kapcsolta le a távolsági fényeket.

A Soča völgyének látnivalói

A smaragdzöld színű Soča (Isonzo) a Júliai-Alpok legismertebb, ikonikus természeti csodája, Szlovénia legszebb folyója, elsősorban a vadvízi sportok, főleg a rafting és a kajak-kenu kedvelőinek első számú szlovén célpontja. Völgyének felső szakaszán fekszik, az utóbbi években hihetetlenül népszerűvé vált, a hegyek és a vadvizek szerelmeseinek mekkájaként is ismert Bovec, Szlovénia outdoor fővárosa. A festői környezetben fekvő városka csordultig van a legkülönfélébb extrém aktivitásokat kínáló irodával, ügynökséggel. A magyar jelenlét is számottevő a zip line-tól a vadvízi kalandokat kínáló szervezőkkel.

A Soča felső szakaszán, a forrástól egészen Bovecig fut a jól kiépített, kitűnően jelzett Soča-út, az összesen 30 km hosszú, könnyű túraútvonal legfestőibb szakaszát kis szervezéssel, egy teljes napos kirándulás keretében járhatjuk be.

Pár éve még igazi rejtett kincsként írtunk a Bovectől pár km-re lévő, rendkívül romantikus, már-már giccses szépségű Virje-vízesésről, ma már naponta százak látogatják, de még így is az egyik legidillibb helye a környéknek, tőle nem messze fekszik a Glijun hatalmas karsztforrása, mely szintén megér egy sétát.

A Mangart (2679 m) az ország harmadik legmagasabb csúcsa jellegzetes kupola alakjával az egyik legszebb hegy a Júliai-Alpokban. A hegycsúcshoz egész közel, a Mangart-nyeregig kúszik fel a jó minőségű aszfaltos út, amely elképesztően szép helyeken megy keresztül, több alagúton szerpentinezve kapaszkodik egyre feljebb, az erdőhatár fölé. A nyeregből elképesztő panoráma nyílik a Júliai-Alpok csipkézett láncaira, a mélyben fekvő Fusine-i tavak víztükrére.

A Soča völgyében fekvő békés, idilli kisváros Kobarid felettébb viharos, vérzivataros múltra tekinthet vissza. Az I. világháborúban az Isonzo (Soča) völgyének leghevesebb csatáit a környéken vívták a szemben álló olasz és osztrák-magyar csapatok. A történelmi és természeti látnivalókat a Kobaridi Történelmi Tanösvény fűzi össze egy könnyen bejárható élménydús séta formájában, mely érinti az ikonikus szépségű Napóleon-hidat, átvezet egy szédítő függőhídon és a káprázatos Kozjak-vízeséshez is elkalauzol.

Tovább autózva, lefelé a völgyben érjük el Tolmin városát, mely a közelében lévő félelmetesen szép szurdokról ismert. A Tolminska Korita, a Triglav Nemzeti Park legdélebbi és egyben legalacsonyabb (180 m) pontja, könnyen megközelíthető, de hihetetlenül látványos és vad szurdok.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a Volkswagen California Nyugat-Európában oly népszerű, nem volt olyan kemping, ahol ne lett volna legalább 4-5 hasonló Volkswagen lakóautó a közelünkben, aminek kifejezetten hasznát vettük, amikor újoncként bénáztunk néha az átalakításokkal, mindig volt egy gyakorlott „Californiás” kempingtárs, aki örömmel segített.

(X) - A cikket a Porsche Hungaria Kft. támogatta