A csodálatos folyó elbűvölő forrása

Az Isonzo (Soča) egy csodaszép, mesebeli barlangban tör ki a felszínre, forrása a Vršič-hágóúttól leágazó aszfaltos úton közelíthető meg. A Koča pri Izviru Soče menedékházig tudunk autóval jönni. A házban éttermet is találunk, nyitva májustól októberig.

Az épülettől jelzett út visz a forráshoz, az ösvény egyre meredekebbé, sziklásabbá válik, végül a felső szakaszán már láncokkal biztosított mászóút válik belőle, ahol a kezünket is aktívan kell használnunk a mászáshoz. Szerencsére rövid a veszélyesnek tűnő, de biztosított szakasz.

A mélyen bevágott szurdokban a Soča vízesésként morajlik, a szurdok végén pillantjuk meg a karsztforrást, amelyet egy földalatti tó táplál, a víz egy sötét barlangból tör elő egy valószínűtlenül türkizkék medencébe, amely kristálytiszta vízzel van teli, itt kezdi meg a folyó 136 km-es hosszú és viszontagságos útját az Adriai-tengerbe.

Megközelítés

A Vršič-hágóút déli szakaszán az Alpinum Juliana botanikus kerttől nem messze ágazik le az út a Soča forrása felé, útjelző tábla mutatja az utat, a menedékháznál lehet parkolni.