Káprázatos vízesés, hatalmas sziklafal

A Peričnik vízesés a Júliai-Alpok egyik legnagyobb és legbővízűbb vízesése, meglátogatása a környéken tett kirándulások fénypontja. A Triglav (2864 m) monumentális északi sziklafalához vezető Vrata völgyben találjuk a nem mindennapi élményt nyújtó vízesést. A völgy bejáratánál fekvő Mojstrana település felett emelkedő sziklás hegyoldalban két biztonságos vasalt út várja a kalandvágyókat.

Mojstranából vezet az út a Vrata völgyön keresztül egészen a Triglav északi fala alatt lévő Aljažev dom-ig. Az út nem végig aszfaltos, de viszonylag jó minőségű.

Mojstranából 4 km megtétele után érkezünk egy út melletti menedékházig, a Koča pri Peričniku házig (750 m), a mellette lévő parkolóban hagyhatjuk az autót. 3 eurót kérnek el a parkoló használatáért, a díjat a házban fizethetjük ki. Már az útról látjuk a fenséges vízesést, a kis híd bal oldala mellől indul a vízeséshez vezető ösvény, 15 perces nem túl megerőltető kapaszkodó után, életnagyságban zubog alá előttünk a hatalmas víztömeg.

A Peričnik vízeséshez tett látogatás egyedi volta az, ami felejthetetlenné teszi az élményt, egy kis ösvényen teljesen be tudunk menni a vízesés mögé, és a másik oldalán tudunk visszajönni az útra.

Az 52 méter magas, bővízű vízesés nem kíméli a közelre merészkedő turistát, számítsunk egy alapos vízpermetre, szárazon nem ússzuk meg a kalandot, természetesen nem kötelező a vízesés mögé bemenni.

További 5 km után érkezünk az út végére egy hatalmas, fizetős parkolóba, innen 5-10 perc séta a Triglav gigantikus 1200 méteres sziklafala alatti katlanban fekvő Aljažev dom ( 1015 m) menedékház.

A ház teraszáról gyönyörködhetünk a csodálatos hegyi amfiteátrumban, teljesen körülvesznek a monumentális hegyek, előttünk Szlovénia jelképe a Triglav (2864 m), nyugatra a Škrlatica (2740 m) és a Stenar (2501 m), keletre a Cmir (2393 m) csúcsai.

Mojstrana - Via ferrata

A Mojstrana felett emelkedő Grančišče (844 m) sziklás oldalú hegyen építettek ki két vasalt utat, azaz via ferratát (Mojstrana ferata). Felszerelést, sisakkal együtt a közeli turista információs irodában, a Szlovén Alpesi Múzeum (Slovenski planinski muzej) modern épületében lehet bérelni, cím: Mojstrana, Triglavska cesta 49.

 A vasalt út beszállási pontja kényelmes 10 perces sétával érhető el a múzeumtól. Két, különböző nehézségű, egymást többször is érintő útvonal közt választhatunk, a könnyebbik, az Aljaževa B kategóriás, azaz könnyű, míg a Pot mojstranških veveric jóval nehezebb, C kategóriás, mely helyenként a D fokozatú nehézséget is eléri. Az utóbbira csak az menjen, akinek van már tapasztalata legalább C kategóriás via ferrátákon.

Az út végig kitett, meredek, szinte függőleges sziklafalon vezet, mindjárt az elején egy hosszú drótkötéllétra borzolja az idegeket. A kilátás a városkára, a Júliai-Alpokra és a Karavankák vonulatára parádés, felérve a hegytetőre kissé nyugodtabban is megcsodálhatjuk a panorámát. Lefelé egy erdei gyalogúton ereszkedünk vissza a településre.

A via ferráták szabadon használhatóak, de csak a megfelelő felszereléssel. Mondanunk sem kell, hogy viharos időben inkább más programot válasszunk.