Autóval a felhők fölé

Szlovénia legmagasabb hegyi útja felejthetetlen alpesi élményt ígér a kényelmes turistának is.

A Mangart (2679 m) az ország harmadik legmagasabb csúcsa jellegzetes kupola alakjával az egyik legszebb hegy a Júliai-Alpokban. A hegycsúcshoz egész közel a Mangart-nyeregig kúszik fel a jó minőségű aszfaltos út, amely elképesztően szép helyeken megy keresztül, több alagúton szerpentinezve kapaszkodik egyre feljebb, az erdőhatár fölé.

Lélegzetelállító a kilátás az egész úton, több helyen meg tudunk állni, és csodálni a parádés panorámát.

Az út egy nagy körben ér véget, legmagasabb pontja 2079 m, innen szinte már érintésre van a Mangart világos sziklatömbje.

Az út szélétől északra sétálva és lepillantva elképedve látjuk, hogy egy ijesztően, kb. 1000 méter magas sziklafal tetején állunk, a mélyben csillog a két Fusine-i tavacska, már az olasz határon túl.

A nyereg alatt 1906 méteren a Koča na Mangartskem sedlu nevű menedékházat találjuk (nyitva: jún. közepétől szeptemberig).

A Mangart az egyik legkönnyebben megmászható nagy hegye a Júliai-Alpoknak, nem is kell hozzá speciális felszerelés, jó kondíció, biztos láb, szédülésmentesség azonban nem árt.

Ha a hegynek nem is rontunk neki, autóval feljönni ide, és csak körülnézni is, beszívni a friss magashegyi levegőt, és egyik ámulatból a másikba esni mindenképpen a régióba tett kirándulás fénypontja. A turistaházhoz vezető bekötőút utáni első parkolóból könnyedén felmászhatunk a Mali vrh (1992 m) csúcsára, ahonnan parádés panoráma nyílik a nyeregre, a Mangartra és a túloldalon magasló Jalovec csúcsára.

Az utat 1938-ban még az olaszok építették, sok helyen meglehetősen keskeny, erősen emelkedik, és szinte végig hajtűkanyarokból áll, de gyakorlott vezetőknek nem okoz gondot.

Az út elején lévő bódénál útdíjat szednek kocsinként 5 eurót, de nap végén már általában senki nincs ott, ilyenkor is fel lehet menni.

Az utat télen általában lezárják, de kőomlás, lavina miatt is néha zárva van.

Az utat a Bovecből Olaszországba tartó főútról érjük el, a határt képező Predil-hágó előtt 1 km-re kezdődik.