Menedékház elbűvölő alpesi környezetben

A Júliai-Alpok legdélebbi magas hegye, a Krn (2244 m) déli, virágos lejtőin fekvő turistaház képeslapokba kívánkozó, gyönyörű, idilli környezete és autóval történő elérhetősége miatt is népszerű kirándulóhely, ill. kiindulópont a Krn meghódítására.

A háztól lélegzetállító panoráma nyílik minden irányba. Északra a Krn csupasz, félelmetes meredek sziklafalai tornyosulnak,  délre a közeli Krn falucska templomával, azon túl a Soča völgye, távolabb az olasz határon lévő Kolovrat tömbje zárja le a látóhatárt.

A kiterjedt havasi legelők között fekvő ház környezete már-már giccses, a pompás, virágos havasi rétekkel, a legelésző tehenekkel, a káprázatos hegycsúcsokkal, a jellegzetes szénaboglyákkal.

A ház kitűnő kiindulópontja a környéken tett kisebb-nagyobb túráknak, elsősorban a Krn (2244 m) meghódításának. A csúcsra szánjunk egy teljes napot, korai indulással. A túra elég hosszú, néhol megerőltető, de nem kell különösebb felszerelés, vagy átlagosnál nagyobb erőnlét a megmászásához.

Annak is érdemes eljönni ide, aki csak egy tál meleg leves és egy korsó sör társaságában lazulva szeretné csodálni a tájat. A ház könnyen megközelíthető személygépkocsival is, viszonylag jó minőségű aszfaltos úton.

A házban az étterem mellett szállást is találunk, meglehetősen spártai szobáiban 16 ágy van hálótermekben.

A menedékház a turistatérképek szerint 991 m magasságban fekszik, a házon lévő tábla szerint pedig 1012 m.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva: minden nap, június közepétől szeptember közepéig.

Telefon+386 607 217

Megközelítés:

Kobarid felől a Napóleon-hídon átkelve egyből jobbra fordulva Ladra, Vrsno, majd Krn falvakon keresztül jutunk el a házig. (11 km)

Tolmin felől hegynek fel a Soča völgye fölött Kamno felé, majd felkapaszkodunk Vrsno-ba, ahonnan már táblák jelzik célpontunkat.