A hegység az Alpok egyik kiemelkedő gyöngyszeme, a legszebb hegyvidékek közé tartozó, rendkívül változatos mészkőhegység fantasztikus, csipkés csúcsaival, lélegzetállító vízeséseivel, kristálytiszta tavaival és valószerűtlenül zöld és türkizkék folyóival kápráztatja el az ide látogatókat.

A Júliai-Alpok az Alpok hegyláncának legdélkeletibb tagja, Szlovénia legnagyobb területű és legmagasabb hegysége, egy része átnyúlik Olaszországba is.

Legmagasabb csúcsa a Triglav (2864 m) egyben Szlovénia legmagasabb pontja és jelképe is.

A hegység legnagyobb része a Triglavi Nemzeti Park területét foglalja magába.  A környék rendkívül változatos programokat kínál a turistáknak, a kemény magashegységi csúcstámadásoktól kezdve, a különböző extrém sportokon át, a történelmi látnivalókban gazdag városlátogatásokig.

A legnépszerűbb aktivitások elsősorban a csodálatos Soča folyónak köszönhetően a vízi kalandok, a raftingtól, a kenutúrákon át a canyoning-ig. Fejlett infrastruktúra biztosítja a vízi élmények hajszolóit, elsősorban Bovec, Kobarid és Bohinj kínál számtalan szervezett kalandot.

A túrázás szerelmesei sem unatkozhatnak itt, a fenséges vízesések, a romantikus tavak, szurdokok, káprázatos kilátást nyújtó hegyormok hetekre való programmal szolgálnak.

Az átlagosnál kevesebb felvonó és az óriási szintkülönbségek miatt a legtöbb csúcs meghódítása csak gyakorlott magashegyi túrázóknak ajánlott.

Természetesen télen is mozgalmas a vidék, elsőrangú síterepek vonzzák a téli sportok szerelmeseit, a legnépszerűbb síközpont Kranjska Gora az osztrák és olasz határ közvetlen közelében.

Nemcsak a régió, hanem egész Szlovénia legdivatosabb kirándulóhelye Bled ódon, az idilli Bledi tó feletti kimagasló sziklaszirtre épült várával.

A Bledi-tótól nem messze találjuk a még vadregényesebb környezetben fekvő Bohinj-i tavat, számtalan túra kiindulópontját, a kalandsportok egyik fellegvárát.

A Kranjska Gorától Bovecig tartó hegyi út, a Vršič-hágón keresztül, Szlovénia legmagasabb autóval járható, látványos hágója kihagyhatatlan kirándulás.

A Soča folyó völgye Európa egyik legszebb hegyi tája, a völgyben fekvő városok Bovec és Kobarid az extrém sportok fővárosai számtalan jól szervezett, erre specializálódott irodával.

Az egykori Isonzo környéke az első világháborúban borzalmas csaták helyszíne volt, erről számos emlék tanúskodik, legplasztikusabban a kitűnő Kobaridi múzeumban ismerkedhetünk meg a háború borzalmaival.

Még lejjebb a völgyben fekszik a mediterrán jellegű Tolmin városa, látványos szurdokával, a Tolminkával.

Természeti látványban nincs hiány a hegységben, a bővizű vízesések is nagyon jellemzőek a régióra, a leglátványosabbak, a Bohinj közelében fekvő Savica, és a Bovectől nem messze lévő Boka vízesés, de a martuljeki vízesések és a Triglav északi völgyében, a Peričnik vízesés is lélegzetelállító.

A csodák nem állnak meg az országhatáron, az olasz részen is meseszép tavak, fenséges hegycsúcsok várnak ránk. A Fusine-i tavak, vagy a Predil tó környezete is káprázatos, a téli sportok központjától, a Sella Nevea hágótól sincs messze a hegység egyik legszebb tája, a Montasio (2753 m) alatt terjeszkedő virágos alpesi legelő.