Meseszép tengerszemek

A Laghi di Fusine, azaz a Fusine-i tavak az olasz Júliai-Alpok egyik legszebb kirándulóhelye.

A káprázatosan tiszta, hihetetlenül kék vízű jégkorszaki eredetű tavacskák autóval is könnyen megközelíthetőek, és könnyű sétával körüljárhatóak.

Az alsó tó (924 m) és a felső tó (929 m) körül is kiépített sétautat találunk, ha csak az egyikre van időnk, úgy érdemes a felső tavat körbe járni, talán egy kicsit vadregényesebb, és a kilátás a környező hegyekre is teljesebb.

Autóval egészen a felső tó végénél fekvő parkolóig mehetünk, nyári hétvégeken ez a hatalmas terület megtelik kocsikkal, lakóautókkal, piknikezők hadserege foglalja el a tavacska melletti gyönyörűséges virágos rétet.

A tavaktól a legelképesztőbb látvány a Mangart (2679 m) ijesztő északi függőleges sziklafala. A kis tavat körülölelő ösvény nagyon romantikus, meseszép, mohalepte sziklák között, hatalmas fenyőfák árnyékában lépdelünk folyamatosan rálátva a kristálytiszta tóra.

Megközelítés

A szlovén határtól Tarvisio felé megyünk, majd az első településnél Fusine in Valromana falunál balra kanyarodunk a Laghi di Fusine felé, onnan 2 km-re érjük el az alsó tavat, majd további 1 km a felső tavacska.