Ojstrica, Mala Osojnica, túra a Bledi-tó partján magasló kilátóhegyekre

Szlovénia gyöngyszemére, a varázslatos Bledi-tóra a legkáprázatosabb panorámát egyértelműen a tó nyugati szélén magasodó, könnyen megmászható Ojstrica és a Mala Osojnica csúcsáról kapjuk. A legtöbb képeslap és profi fotó is ezekből a kilátókból készül, a nap állása miatt elsősorban a délutáni órák népszerűek, ekkor süt rá a nap a tóra, és keretezi a horizontot, a szép időben jól látható Karavankák alpesi hegylánca. A bledi kirándulásra a koronát ez a látványos panorámatúra teszi fel, kihagyhatatlan élmény, minden fáradságot megér a helyenként izzasztó kaptató és a végeláthatatlan lépcsősorokból álló, időnként drótkötéllel biztosított, de nem veszélyes, jól járható ereszkedés. Az út porát és az izzadságcseppeket pedig a kemping előtti gondozott strandon, a meglepően könnyen felmelegedő Bledi-tó vizében moshatjuk le.

A túra hossza: 3,0 km

A túra időtartama: 1,5 óra

Szintkülönbség: 230 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege:

Rövid, könnyű kirándulás jól jelzett turistautakon, ösvényeken. Az általunk bemutatott irányt javasoljuk, kevésbé fárasztó lefelé jönni a Mala Osojnica sziklás oldalában lévő lépcsősoron! A lépcsők után van még egy nehezebb szakasz, itt korlátokkal, ill. drótkötéllel biztosított szakaszok vannak, főleg az utóbbiakba kapaszkodva ereszkedjünk óvatosan! Az útvonal kellő figyelemmel, 6 éven felüli gyerekekkel is járható.

Kiindulópont:

A Bledi tó nyugati csücskében fekvő kemping előtti nyilvános parkoló, a Mercator szupermarket épülete mellett (Velika Zlaka). Figyelem: csúcsszezonban irritálóan magas napi díjat kérnek el: 10 eurót. (16 óra után félár). Bledben amúgy általában 1,80 €/óra a parkolási díj, és 7,00 € a napijegy. Tipp: Ingyen lehet parkolni a kempingtől kb. 700 méterre, északra fekvő Bled Jezero vasútállomás előtti placcon (Kolodvorska cesta).

Bled központjából kiindulópontunk, a parti sétányon kb. 3 km kényelmes sétára van, a tó mindkét oldalán mehetünk, nagyjából ugyanakkora a táv. A tó körüli, melegen ajánlott sétát kiválóan összeköthetjük a két kilátóhegyre vezető, komolyabb túrával.

 

A túra leírása

A kemping előtti, a tó egyik legszebb fekvésű strandjáról indulunk, átkelünk a tóparti műút túloldalára, és még a balra kanyarodó, a partot követő útról jobbra egy is mező szélén térünk be az erdőbe egy jelzett ösvényen, a rét szélén útjelző tábla (Ojstrica). Enyhén emelkedő ösvényünk elég hiányosan jelzett, egy elágazásnál a jobb oldali utat választva, szép bükkerdőben érünk fel egy idilli mezőre, a keresztező széles kocsiúton jobbra fordulva megyünk tovább az Ojstrica felé. 8-10 perc múlva érünk fel az Ojstrica csúcsára vezető meredek ösvény elágazásához. Jobbra fordulva pár perc alatt felkapaszkodunk a sziklás, köves ösvényen az Ojstrica (611 m) pihenőpadokkal is ellátott, bámulatos kilátást nyújtó tetejére.

A nem mindennapi panoráma körbefogja az egész tavat, a környező hegyeket, a horizontot a Karavankák és a Kamniki-Alpok csipkés láncolata zárja. Elsősorban a délutáni órákban érdemes jönni, ilyenkor süt rá legjobb szögből a nap a Bledi-tóra, a romantikus hely meglehetősen népszerű naplemente idején a szerelmespárok körében. Ugyanazon az ösvényen visszaereszkedünk az elágazáshoz, majd jobbra fordulva, a Velika Osojnica (jelzőtábla) irányába folytatjuk túránkat. Újabb 10 perc mérsékelt emelkedő után egy pihenőhelynél kereszteződéshez érünk, a Mala és a Velika Osojnica közti nyeregben. A jobbra vezető ösvény kapaszkodik fel a Velika Osojnica (756 m) sűrű bükkössel fedett csúcsára, melynek nyugati oldaláról, egy pad mellől minimális kilátás nyílik a Pokljuka platójára. Ez a kitérő abszolút kihagyható, menjünk inkább a bal oldali úton egyenesen a Mala Osojnicára.

Kellemes erdei úton, árnyas bükkerdőben érjük el a Mala Osojnica (686 m) csúcsának keleti oldalán kialakított kilátópontot, ahonnan álomszép panoráma nyílik az egész Bledi-tóra, a Száva völgyére és mögötte a Karavankák vonulatára. Nehezen tudunk elszakadni a képeslapokra illő látványtól, pihenhetünk is egyet a padokon, majd induljunk tovább, lefelé, a korláttal biztosított, köves ösvényen. Egy éles jobb kanyar után hosszú, kissé ijesztő, meredek, 88 acélfokból álló lépcsősor következik, kissé sajnálkozva nézzük a felfelé igyekvő, ziháló, izzadó túrázókat, amint könnyedén szökellünk le a végeláthatatlannak tűnő lépcsőkön. Kissé lejjebb újabb bátorságpróba vár ránk egy sziklás, drótkötéllel és korláttal biztosított szakasz képében.  Útközben több helyen is előbukkan a tó látképe, majd lassan leszerpentinezünk a hegyről, és egy házat jobbról megkerülve érünk le a tóparti autóútra.

Menjünk át az út túlfelére, a közvetlen a tóparton futó sétaútra, melyen balra fordulva megyünk visszafelé a kemping irányába. A partmenti ösvény látványos fapallókon kerüli meg a kis félszigetet, végig szép kilátást nyújtva a tó közepén álló szigetre, a templommal és a túlparton magasló várra. Az út végül visszaér a már ismert kis strandra, ahonnan a móló mellől sétahajók is indulnak a szigetre, ill. a városba.