Az igazi alpesi idill

Mesébe illő havasi legelőkön, virágtengeren barangolva az olaszországi Júliai-Alpok legmagasabb csúcsa déli lejtőin.

A Jof di Montasio (Montasch) (2753 m) a Júliai-Alpok második legmagasabb csúcsa Olaszországban található, napfényes déli lejtőin, magasan a Val Raccolana felett fekszenek a régió talán legszebb havasi legelői, az Altopiano del Montasio.

A magyarok körében elsősorban kitűnő síelési lehetőségeiről ismert Sella Nevea hágótól (1190 m) személyautóval is könnyen megközelíthető havasi legelők önmagukban is kitűnő célpontok. Innen kiindulva tehetünk kisebb-nagyobb túrákat.

A túra hossza: 5 km

Időtartam: 3 óra

Szintkülönbség: 350 m fel, ugyanannyi le

 

Kiindulópont: Malga Montasio (1517 m), gépkocsival elérhető.

A túra jellege: Könnyű séta széles hegyi legelőkön, a Malga Montasio-tól felfelé van néhány meredekebb szakasz.

Vendéglátás: Malga Montasio, és Rifugio di Brazza (1660 m)

 montasio-terkep.jpg

Térképkivágat: Júliai-Alpok 1:50 000, (Freytag-Berndt), www.freytagberndt.hu 

A túra leírása

A Monte Cimone (2379 m), a Jof di Montasio (2753 m), a Cima di Terrarossa (2420 m) meghódítása nem gyerekjáték, csak gyakorlott alpesi túrázóknak való kihívások ezek a kemény túrák. A nem messze lévő Rifugio di Brazza menedékház azonban az átlagos kiránduló számára is könnyen elérhető.

Gépkocsival egészen a Pecol tanyáig tudunk felmenni, a parkolótól kényelmes aszfaltúton jutunk el a Malga Montasio-ig, amely egy rendkívül népszerű gazdaság, kitűnő, házi készítésű sajtokkal, egyéb tejtermékekkel, amelyeket helyben, a teraszon is meg tudunk kóstolni, de a helyi kis üzletben vásárolni is tudunk a helyben készített finomságokból. A Montasio eredetvédett sajt Friuli tartomány legismertebb, legközkedveltebb sajtja. Természetesen nemcsak itt a hegyi tanyán készítik, de innen ered a DOP védettégű sajtfajta.

A tanya mögött indul hegynek fel a 622.sz. turistaút, figyeljük nagyon a többnyire földre festett jelzéseket, mert elég hiányosak. Lassan kapaszkodunk felfelé az ösvényen, gyönyörű, virágos hegyi legelőkön vágva át, legtöbbször békésen legelésző tehenek társaságában Balra keresztezünk egy széles, kiszáradt, kavicsos patakmedret, majd az egyre meredekebbé váló úton felkapaszkodunk az útig, mely a Brazza menedékház felől érkezik. Itt már elég magasan vagyunk (1720 m), szépen rálátunk a tanya épületekre, és látjuk is célpontunkat a Brazza turistaházat.

A turistaház felé térünk le jobbra,(útjelző tábla) innen már egyértelműbbek a jelzések is, egyenletesen lefelé haladva, a fantasztikus kilátásban gyönyörködve kényelmesen érjük el az idilli környezetben fekvő Rifugio di Brazza épületét (1660 m), ahonnan ismét pazar panorámában van részünk. A Val Raccolana völgy túlsó oldalán a Kanin (2587 m) hatalmas hegylánca zárja le a horizontot.

A menedékház június közepétől szeptember végéig minden nap nyitva van, októberben általában csak hétvégén.

Innen térünk vissza a szerpentinező kocsiúton a parkolóig kb. 20 perc alatt.

 

Ajánlott turistatérképek:

Freytag & Berndt 141: Julische Alpen (1:50 000) (osztrák) Magyarországon is beszerezhető

Sidarta: Julijske Alpe (1:50 000) szlovén, Szlovéniában kapható

Tabacco: Alpi Giulie 019 (1:25 000) Olaszországban elérhető