Isztria legszebb kisvárosi mediterrán tere

Az Isztria-félsziget belsejében, Pula és Pazin között fekvő Svetvinčenat apró városkája gyönyörű, hangulatos főteréről és impozáns várkastélyáról nevezetes.

Svetvinčenat látnivalói

Fő tér (Placa)

A Kanfanartól 5 km-re délkeletre, a vodnjani út mentén fekvő pár száz lelkes városka nagy múltra tekinthet vissza. A velenceiek által a reneszánsz korban megtervezett és kiépített városka főtere Isztria legszebb terei közé tartozik. A nyugodt, álmos hangulatú városka összes fontosabb látnivalója itt összpontosul. Egyik oldalán a várkastély hatalmas tömbje, a másikon a plébániatemplom, ill. egy tágas, árkádokkal díszített loggia áll. A tér közepén mély kőkút áll. A terecske és környéke otthona néhány hangulatos bárnak, vendéglőnek.

Grimani-Morosini-várkastély

A főtér keleti oldalát elfoglaló, hatalmas, erődszerű, magas falakkal, erős bástyákkal körbevett várkastély Isztria legjobb állapotban fennmaradt erődítménye. Az eredetileg XIII. századi vár jelenlegi struktúrája a XVI. század végén alakult ki. A város reneszánsz arculatát megtervező, későbbi velencei dózse, Pietro Morosini tulajdonában álló várkastélyt lányai örökölték, kik 1560-ban házasodtak össze két Grimani fivérrel. A Grimani család birtokolta a kastélyt egészen a XIX. századig, amikor is Juraj Dobrila püspökhöz került a birtok.

A négyzet alaprajzú, fallal körbevett várkastély főtér felőli oldalán maga a lakóépület és egy négyzetes torony, míg a túloldalon, a tágas, park felől, két kör alakú bástya foglal helyet. A falak nagy udvart határolnak, amely állítólag, 1632-ben boszorkányégetés színhelye volt, egy helybeli asszony életének végére tett szomorú pontot a Grimani család, mivel egyik fiukat elcsábította a boszorkányos hölgy, és ezért kellett így bűnhődnie.

A kapuk általában zárva vannak, de azért beleshetünk az udvarra, melyen nyári szezonban olykor szabadtéri koncerteket rendeznek. Az utóbbi időben kis középkort idéző parkot rendeztek be az udvaron, mely belépődíj (20 Kn) ellenében látogatható.

Plébániatemplom

A Gyümölcsoltó Boldogasszonynak szentelt reneszánsz stílusú templom 1500 körül épült. Isztriai kőből faragott térre néző főhomlokzatát féloszlopok osztják három részre. A templom öt márvány oltárát is XVI. századi velencei festők művei díszítik. Leghíresebb köztük ifj. Jacopo Palma alkotása, Mária és a szentek ábrázolása a Szt. Viktória-oltáron