Isztria legszebb városa

Rovinj Isztria legfestőibb parti városa, az Adriába belógó félszigeten épült, rendkívül fotogén óvárosa régi velencei stílusú házaival, hangulatos terecskéivel, szűk sikátoraival, vibráló, pezsgő életével kihagyhatatlan látnivaló. Az Olaszországot idéző régi városrész mellett kiépült idilli fekvésű kikötő és a várost övező hatalmas üdülőtelepek méltán teszik Rovinjt Isztria legnépszerűbb úti céljává.

A szépség átka, a júliusi-augusztusi főszezonban, a rendkívüli túlzsúfoltság, ilyenkor egy tűt nem lehet leejteni a városban, megtelnek az éttermek, óriási embertömeg lepi el a városka utcáit, a parkolás szinte lehetetlen, a szállások is hamar megtelnek. Nagy, látványos strandok a város környékén nincsenek, de az északra és délre húzódó gyönyörű partszakasz számos festői kis öblében remekül tudunk hűsölni.

A hajdan szigetként álló óváros legmagasabb pontján, mágnesként vonzza tekintetünket a Szent Eufémia-templom tömbje karcsú, égbe törő tornyával. A város főterének számító Tito marsall tér a legforgalmasabb pont, innen juthatunk be a dombon emelkedő óvárosba a szűk utcácskákon, a tér másik fele a kikötőre néz. Innen indul a vendéglátóhelyekkel zsúfolt rakparti sétány is. A Garibaldi utcán pedig a Valdibor téri piacra jutunk. Ugyancsak a Garibaldi utcába torkollik a város XIX. századi épületekkel övezett bevásárló utcája, a Karera is, mely párhuzamosan fut a rakparti sétánnyal.

Rovinj látnivalói

Óváros

A hamisítatlan olasz hangulatú óvárosba a Tito tér felől léphetünk be a két ház közé szorított, velencei oroszlánnal díszített Balbi-kapun. Mögötte rögtön balra láthatjuk a vörösre festett falú XVII. századi városházát. A kis utcácska a hangulatos Matteotti térre visz, ahonnan a középső utcán, a Grisián, az óváros fő ütőerén érjük el a domb legmagasabb pontján épült Szt. Eufémia-templomot. A Grisia zsúfolásig tele van kis éttermekkel, bárokkal, pizzeriákkal és művészeti galériákkal.

A lépcsős kis utcákban, sikátorokban bolyongva lépten-nyomon kivillan az Adria víztükre a magas házak közül, érdemes a parti úton is körülkerülni az óvárost. A rovinji óváros egyik jellegzetessége a keskeny, magas házakon épült kémények erdeje. Régen az egyre zsúfoltabbá váló városban, a helyhiány miatt az volt a szokás, hogy a családban a már megházasodott fiúgyermek is ott maradt, külön szobában alapított saját családot, és a tűzhelye számára saját kéményt is építtetett.

Szent Eufémia-templom

Rovinj jelképe és fő nevezetessége az óváros dombjának legmagasabb pontján álló, XVIII. században épült Szt. Eufémia-templom, karcsú, 60 méter magas tornyával. A templom előtti mellvédről gyönyörű kilátás nyílik az Adriára és a várost övező szigetvilágra. A velencei stílusú torony tetején áll a névadó szent hatalmas bronzszobra, mely az időjárástól függően fordul el. Eufémia egy fiatal konstantinápolyi lány, 304-ben szenvedett mártírhalált, oroszlánok közé vetették, de az állatok nem bántották, aztán végül kerékbe törték. A később szentté avatott lány testét kőszarkofágba tették, mely a legenda szerint 800-ban egy viharban eltűnt Konstantinápolyból, majd a vízen lebegve egész Rovinjiig úszott, végül egy helyi halászfiú húzta partra. A valóságban a bizánci képrombolók elől menekítették ki a városból a szent maradványait.

A jelenlegi barokk épület helyén már az V-VI. századtól állt folyamatosan kápolna vagy templom, a románkori épület egyes maradványait bele is építették a mai templomba. A tágas háromhajós templomban három barokk oltárt találunk, a jobb oldali mögött rejtőzik Szt. Eufémia egyszerű szarkofágja.

A templom nyitva májustól szeptemberig minden nap 10-18 óra között, látogatása ingyenes. Szezonon kívül általában csak szentmise idején nyitják ki.

Egyéb látnivalók

Aquarium

A rovinji akvárium Európa legrégebbi hasonló intézménye, 1891 óta működik az óváros északi részétől pár perc sétára fekvő szép régi épületben a part mentén. Megtekintését csak az igazi, elvetemült rajongóknak ajánljuk, a túlnyomórészt adriai halakkal, rákokkal benépesített néhány akvárium már nem nagyon felel meg a modern kori igényeknek. Összesen két teremben vannak kiállítva meglehetősen túlzsúfolt környezetben a szerencsétlen helyi élőlények. Ráadásul nem is olcsó, 2015-ben 30 Kn volt a belépő a szerény gyűjteménybe. Szezonban reggel 9-től este 9-ig nyitva van. Cím: Obala Paliage 5.

Szent Ferenc-templom

A Garibaldi utcából az Amicis utcán át érhetjük el a szép, hamisítatlan mediterrán stílusú, Szent Ferenc-templom és kolostor egyszerű épületét. Érdemes ide elzarándokolni, kellemes felüdülés a csend, a nyugalom a meghitt környezetben, a város lüktetése után.

Zlatni rt

Rovinjtól délre húzódik a kikötőn túli Lone-öböl után a gyönyörű Zlatni rt félsziget, megannyi idilli fekvésű, köves, fürdésre csábító kis öblével, gondozott sétaútjaival. A legjobban kerékpárral tudjuk felfedezni a félszigeten lévő Punta Corrente Park hangulatos részeit.

A kikötőtől délre fekvő Lone-öböl is megér egy sétát építészetileg is érdekes luxus szállodáival, a meghökkentően modern külsejű Hotel Lone-val és a Monte Mulini fényűzésével.

Idegenforgalmi Hivatal

Cím: Obala Pina Budičina 12, a Tito marsall tértől nem messze, a rakparton az óváros irányába.

Nyitva: jún-szept: 8.00-22.00, ápr-máj, okt-nov: 8.00-20.00

www.tzgrovinj.hr