Autentikus halászkikötő, középkori óváros, hamisítatlan isztriai üdülőhely

Az Isztriai-félsziget nyugati partján, az Umag és Poreč közötti tengerparti szakaszon, hasonlóan a legtöbb isztriai Adria-parti városhoz, egy földnyelven épült Novigrad városa, mely egészséges kombinációja egy nyüzsgő üdülőhelynek, egy autentikus halászfalunak, és egy középkori kikötővárosnak. A félszigeten fekvő történelmi város hangulatos tereivel, szűk utcáival, halászhajóival, hívogató, árnyas parkjaival, középkori, pártázatos városfalával, velencei stílusú harangtornyával, remek éttermeivel, környékének csodás strandjaival és talán egész Adria legkevésbé bazárias hangulatával az Isztria egyik legvonzóbb üdülő- és kirándulóhelye.

Novigrad rövid története

Novigrad (Cittanova), azaz Újváros, nevével ellentétben nem is annyira új, hiszen már a 6. század végén említik dokumentumok, igaz akkor még Emonia néven, mely egy görög kolónia helyén létrejött római település maradványaira épült. A később már Neopolis néven említett város virágkorát a bizánciak alatt élte, a XII. században a velenceiek védelmét kereste a város, melyért drága olívaolajjal fizetett. Végül 1270-ben került végérvényesen a Velencei Köztársaság uralma alá, kereskedelmi fontosságát, a belső-isztriai területekről, a Mirna folyón át ide érkező faanyag átrakodó kikötőjeként szerezte.

A középkor háborúi és járványai nem kímélték Novigradot, időnként szinte teljesen elnéptelenedett, a XVII. század különösen viharos volt, az uszkók háborúk után egy komolyabb pestis vész tarolt, majd a török seregek fosztogattak és rabolták ki a várost, sőt még a polgármestert is elhurcolták. A XVIII. századi fellendülés alakította a város mai arculatát is, az addig szigeten fekvő várost összekötötték a szárazfölddel, megépült a városháza és számos impozáns polgári épület is ekkor keletkezett. A Velencei Köztársaság bukása után 1918-ig tartó Habsburg korszak következett, majd Olaszországhoz tartozott a város. A második világháború után a kommunista Jugoszlávia része lett, felbomlása után Horvátországhoz tartozik Isztria nagy részével együtt.

Novigrad látnivalói

A történelmi város, a hajdani szigeten fekszik, a tengerpart felől nagy részben fenn maradtak a tekintélyes, pártázatos városfalak, északkeleti részéhez csatlakozik a halászkikötő, azon túl a jól kiépített, modern infrastruktúrájú jacht- és vitorláskikötő, a Marina húzódik a parton. A városka fő utcájának az ulica Gradska Vrata számít, mely a templom előtti Veliki trg-ről húzódik keleti irányba. Parkolni legcélszerűbb a halászkikötő keleti oldalánál kialakított parkolóhelyeken. Megközelíthető a városba vezető ulica Murvi-n, a körforgalomnál jobbra térjünk le az ulica Sv.Antonára, pár méter után balra tudunk bemenni a fizetős parkolóba.

A város legfontosabb műemléke, a félsziget csúcsán álló Szent Pelágiusz-templom, eredete egészen az V. századig nyúlik vissza, 1290 körül építették át és bővítették gótikus stílusban, majd a XVIII. században részben barokkizálták, a ma is látható neoklasszicista homlokzat 1935-ben került fel. A XIX. század közepéig püspöki székesegyházként is funkcionáló, három hajós templom belső tere gazdagon díszített barokk, különösen szép a főoltár. A templom alatti, szintén három hajós, keresztboltozatos kripta a XI. századból való, ide helyezték 1046-ban Novigrad saját bejáratú keresztény mártírjának, Szent Pelágiusznak a relikviáit. A többnyire zárva tartó kriptába egy rácson át be lehet kukkantani.

A templom melletti, szabadon álló, velencei stílusú harangtorony viszonylag új, 1883-ban emelték, tetején a helyi szent szobra áll. A templom előtti park tele van öreg fenyőkkel, idilli hely, árnyas menedék forró nyári napokon,  a fenyőfák és a tenger illatának elegye igazán varázsossá teszi a parton fekvő parkot. A templom előtti térről (Veliki trg), a templom mögötti kis utcán juthatunk a Kőtár épületéhez, mely nem hangzik túl izgalmasan, de a Novigrad Lapidarium meghökkentően érdekes kis múzeum, rijekai építészek tervezték a két fekete dobozt tartalmazó üvegpavilont. A gyűjtemény, mely számos domborművet, kőfaragást őriz a novigradi templomokról, a két fekete dobozban látható, a legszebb tán egy páva relief-je. Belépő: 10 Kn, nyitva jún-aug: 10-13, 18-22, máj, jún eleje: 10-13, 17-19, szezonon kívül 8-16, hétfő és ünnepnap zárva. http://www.muzej-lapidarium.hr/

A félsziget csúcsán lévő parkból ki tudunk menni a hosszan a tengerbe nyúló, keskeny hullámtörő gátra, ahonnan szép kilátás nyílik a városra. A parkból a város jelképének számító pártázatos városfalak alatti parti sétány elképesztően hangulatos, főleg naplementekor. Szép időben népszerű strandoló hely, létrákon ereszkedhetünk a feltűnően tiszta tenger vizébe. Dagály esetén teljesen elönti a kövezett sétányt a tenger, ilyenkor óvatosan közlekedjünk rajta, főleg gyerekekkel. Viharos időben pedig kerüljük el!

A városban még egy érdekes múzeum található, a Gallerion, az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészeti emlékeit összegyűjtő kiállítás. Hajómodellek, hajózási műszerek, fegyverek, egyenruhák, festmények és tengerészeti térképek kompakt kis gyűjteménye. Nyitva: egész évben Sze-Szo: 9-12, 15-18. Belépő: 30 Kn, gyerek (5-12): 20 Kn. Cím: Mlinska ulica 1. http://www.kuk-marine-museum.net/

Az óváros melletti halászkikötő tele van igazi, nap mint nap a tengerre kifutó halászhajókkal, valódi halászokkal, a kora reggeli órákban térnek vissza a hajók és több helyen a hajóról árulják a friss zsákmányt. Nem mindennapi élmény egy tengertől messze élő turistának.

A városfalak menti fürdőző helyeken kívül a legközelebbi strandok északra, a nagy jachtkikötő, a Marina túloldalán találhatók.

Istralandia

Isztria legnagyobb aquaparkját Novigrad közelében, az A9 autópálya Nova Vas lehajtójánál alakították ki. A rendkívül népszerű vízi élményparkban Horvátország legmagasabb vízi csúszdáján, a Free Fall nevűn tesztelgethetjük bátorságunkat, és a Space Rocket csúszda is elképesztően izgalmas. A mediterrán térség legnagyobb hullámmedencéje már csak hab a tortán. A kisebbek hatalmas, sekély vizű, élményelemekkel gazdagon ellátott medencében pancsolhatnak. Összesen 10 izgalmas csúszda van, amit felnőttek is élvezhetnek, és számuk, a tervek szerint egyre gyarapszik. Simán el lehet itt tölteni egy egész napot, csúcsszezonban készüljünk fel, hogy a komolyabb csúszdák előtt hosszú sor alakulhat ki. Hétvégén inkább kerüljük el!

Nyitva: jún. elejétől szept. közepéig: 10 – 19. Belépő: 150 Kn, délutáni jegy: 120 Kn.

https://www.istralandia.hr/