Isztria fjordja

Isztria tagolt partvidékének egyik érdekes látnivalója a Rovinj és Poreč között, 10 km mélyre benyúló Limski kanal, a Lim-csatorna vagy más néven a Lim-öböl. A keskeny, hosszan a szárazföldbe tekergő, közel 100 méter magas, sűrű erdővel borított dombokkal határolt, fjordszerű öböl elsősorban itt tenyésztett kagylóiról, halairól híres.

Az öböl látogatása

A Limski kanal partját a Rovinj és Poreč közti főútról letérve érhetjük el. A letérőtől Poreč felé kb. egy km-re egy parkolót találunk sok szuvenírárus bódéval, innen szép kilátás nyílik a fjordra felülről. Az egyik bódé mögött az árus kis kilátótornyot épített, ahová belépődíj ellenében felmehetünk, de ha veszünk valamit tőle, általában ingyen felenged.

A Limski fjord 10 millió évvel ezelőtt keletkezett, mikor a Lim-folyó az akkori hatalmas áradások hatására alámosta a parti sziklákat, majd a tenger nyomult be a torkolatba, kialakítva a mai kanyont. A fjord neve a latin limes szóból származik, a Római Birodalomban a csatorna képezte a határát a pulai és a poreči régiónak. Később a középkorban kalózok vertek itt tanyát, innen, a jól védhető öbölből terrorizálták a velenceiek kereskedelmi hajóit. A legenda szerint a hírhedt kalózkapitány, Captain Morgan is nagyon kedvelte a helyet, sőt egy kis települést is létrehozott partján.

Az öböl kristálytiszta vizében sajnos fürödni tilos, viszont hajókirándulásra mehetünk a kis kikötőből. Emellett sok mindent nem lehet csinálni itt, van még egy barlang a déli hegyoldalban, melyet Szt. Romualdóról neveztek el, vezetett túrán lehet meglátogatni.

A parkolónál, a kikötő mellett, két autentikus étterem is verseng a látogatók kegyeiért, a Viking és a Fjord vendéglő. Elsősorban az öbölben tenyésztett kagylókat, osztrigákat, halakat érdemes választani, frissességük vitathatatlan, hiszen csak néhány métert kell őket szállítani.