A legvadregényesebb Isztria

Isztria legdélebbi pontja, a varázslatos szépségű Kamenjak-félsziget (Kamenjak rt) az egész régió legvadregényesebb, legfestőibb partszakasza kristálytiszta tengerrel, lenyűgözően szép öblökkel, hatalmas sziklákkal. Az erősen tagolt partvonalú félsziget egész területe védett, csak poros földutak hálózzák be. A part fénypontja az egzotikus Safari Bar, mely szerintünk egész Isztria legmenőbb tengerparti vendéglátóhelye.

A Kamenjak-félsziget látogatása

A kb. 30 km hosszan a tengerbe nyúló félszigeten számos fürdésre, napozásra csábító öblöt találunk, Isztria lebetonozott strandjai után felüdülő látványt nyújtanak a vad sziklafalak, eldugott kis partszakaszok, néptelen, lélegzetelállítóan szép strandok. A teljesen lakatlan félsziget hepehupás dombjai közt 30 féle értékes orchidea faj virágzik, a növényzet jellegzetesen mediterrán.

A teljes egészében védett félszigetre autóval belépődíj ellenében hajthatunk be, a földutakkal sűrűn behálózott területen lassan hajtsunk, ne kavarjuk fel a port. A bejáratnál kapunk egy szemeteszsákot, ebbe gyűjtsük felgyülemlő hulladékunkat. A félsziget közepén futó útról jobbra-balra ágaznak le kis utacskák a közeli öblökhöz, de a legtöbbet csak gyalog vagy kerékpárral tudjuk megközelíteni.

A látogatás legkörnyezetbarátabb módja a biciklizés, járművet a közeli faluban, Premanturában tudunk bérelni. Így a legegyszerűbb megközelíteni a rejtőzködő öblöket, vadabb partszakaszokat. A félsziget vitathatatlanul legszebb és leglátogatottabb része a Kolombarica-öböl, a déli oldalon, ahol hatalmas, függőleges sziklafalról ugrálnak a tengerbe a vakmerő adrenalinfüggők, míg a lapos sziklákon napozók lustán bámulják a mutatványt.

Itt, a strandtól kissé feljebb találjuk a félsziget legjobb helyét, a Safari Bar-t, mely a dzsungelszerű növényzetben rejtőzve igazi egzotikus élményben részesíti az enni-inni vágyókat. Jéghideg csapolt sört, frissen grillezett balkáni húsételeket fogyaszthatunk az elképesztően hangulatos kis bambuszkunyhókban, árnyas pihenőpadokon. A hely varázsához még egy lapáttal hozzátesznek a bizarr tárgyak, melyek nagy része újrahasznosított dolgokból készült, az érdekes játékok, köztük egy óriási hinta és egy nagy csúszda. Jó időben, hétvégén rendszeres a sorállás, de a hely ettől eltekintve nem tűnik zsúfoltnak.

A Safari Bar feletti részen egy kilátótoronyból csodálhatjuk meg a félsziget nagy részére kiterjedő panorámát. A parttól nem messze több magányosan álló világítótornyot is megfigyelhetünk a környező sziklaszirteken. A Safari Bar-on kívül még több kisebb vendéglátóhely is van a part különböző öbleiben, köztük a legnagyobb a keleti oldalon a Windsurf Station-nél.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés:

Pulától délre, a 10 km-re fekvő Premantura faluból táblák mutatják a Kamenjakra vezető utat (Kamenjak Rt). Az aszfaltút egy sorompónál ér véget, itt található a kassza. Premantura központjában találunk egy információs irodát is, itt érdeklődhetünk a kerékpárkölcsönzésről is. A Kamenjak-félszigeten bolt nincs, Premanturában gondoskodjunk készleteink feltöltéséről.

Belépő: Autó: 80 kn, motor: 30 kn, gyalog és kerékpárral ingyenes.

Nyitva tartás: 7-21

Részletes infók a félsziget hivatalos honlapján - angolul

(X)

Bárhova is vezessen a kalandvágyad, az Allianz utasbiztosításaival biztonságban érezheted magad. Az Allianz Útitárs utasbiztosítás platina csomagja a legjobb választás a tengerparti nyaralásokhoz, túrázáshoz vagy a népszerű nyári sportokhoz is, de a platina csomag limit nélküli fedezetet nyújt a baleset vagy betegség miatti sürgősségi ellátásra, mentésre, valamint hazaszállításra is.

 Az Allianz utasbiztosítást gyorsan és egyszerűen akár az indulás előtt 2 órával is megkötheted online.

Az Allianz Útitárs utasbiztosítás már napi 220 forinttól köthető, a gyermekek részére 50 százalékos, míg csoportok részére további 10 százalékos kedvezménnyel érhető el.

Ha gondtalan kikapcsolódásra vágysz, válaszd az Allianz utasbiztosításait!