A horvátországi Adria legészaknyugatibb része a tengerbe mélyen benyúló háromszög alakú Isztriai-félsziget korántsem ismeretlen a magyar nyaralók, turisták körében. Töretlen népszerűségét elsősorban napsütéses klímájának, változatos természeti és kulturális látnivalóinak köszönheti.

A horvát tengerpart turisztikailag legfejlettebb része, a nyári hónapokban szinte nagyüzemszerűen dübörög az idegenforgalom. Az Adria legnagyobb kempingeit, üdülőtelepeit találjuk itt a szépen tagolt partvidéken. Minden nyaraló megtalálja a számításait, legyen egyszerű sátorozó vagy luxusszálloda miliőjére vágyakozó.

Inkább a kisebb, köves, sziklás vagy lebetonozott strandok dominálnak, főszezonban is lehet találni nyugalmasabb helyeket a strandtörülközőknek. Az árak, ahogy egész Horvátországban itt is tendálnak felfelé, de még a turistacsapdáknak kinéző helyeken is színvonalas szolgáltatást és ételeket kapunk, hála a nagy választéknak.

Isztriára a multikulturalitás a jellemző, az évszázadokig velencei uralom alatt lévő félsziget képe ma is tipikusan olaszos, az osztrák uralom főleg Pulára nyomta rá bélyegét. Jugoszláviához csak a második világháború után került a térség, de bizonyos részei csak az 50-es évektől lettek részei a délszláv államnak.

Az izgalmas diverzitás Isztria gasztronómiájában is jelentkezik, az első osztályú tengeri alapanyagokból készült ételek mellett, számos helyi specialitást kóstolhatunk meg a szarvasgombától az érlelt sonkán át a kitűnő tésztaételekig. Nem véletlen, hogy az ország legtekintélyesebb éttermei közül a legtöbb a félszigeten van.

Isztria keleti partjának legnagyobb városa a római kori amfiteátrumáról ismert kikötőváros Pula, melynek turistaforgalma a tőle délre elhelyezkedő szépséges félszigeteken koncentrálódik. Isztria legdélebbi nyúlványa a Kamenjak-félsziget maga az édenkert.

A nyugati part királynője a varázslatos Rovinj városa, hamisítatlan olasz hangulatával, rengeteg színvonalas vendéglátóhelyével, elragadó környékével. Poreč kora középkori bizánci bazilikájával, ami a Világörökség része, no meg gigantikus üdülőtelepeivel vonzza a látogatókat. Novigrad, Vrsar és Umag városának ugyanúgy megvan a bája, és környékük számtalan vendégnél biztos pont a nyaralás tervezésénél.

A félsziget belsejében sorakoznak a hangulatos, bájos kis erődített városkák, jellemzően magas dombokra épülve vigyázzák a félsziget zöld dombjait. Mindegyiknek megvan a saját bája, némelyikbe művészek költöztek az elmenekült, kitelepített lakók helyébe, mások még várnak a jobb időkre egyelőre a múltba fagyva. A legismertebbek Motovun, Grožnjan, Buje, Buzet, Bale, Roč, SvetvinčenatHum, de még folytathatnánk a sort.

A félsziget központjában fekvő Pazin a lélegzetelállító szakadék peremén lévő kastélyáról ismert, a keleti part fölött Labin óvárosa és a parton fekvő Rabac üdülőhely népszerű célpont.

Végül ne felejtkezzünk meg Isztria legmagasabb pontjáról az Učka-hegységről, ahonnan elképesztő panorámában lehet részünk az egész félszigetre és a Kvarner-öbölre, szigeteire.