Isztria legnagyobb romvárosa

Dvigrad nemcsak az Isztriai-félsziget, hanem egész Európa egyik legnagyobb romvárosa. A Rovinjtól keletre, erdős dombok közt megbújó hajdani városka gazzal felvert, kissé kísérteties utcáin, egykoron büszke házai, templomai, bástyái közt szabadon bolyonghatunk, merengve az élet múlandóságán.

 Dvigrad látogatása

Az isztriai autópálya nagy Y alakú csomópontjánál Kanfanar felé letérve közelíthetjük meg legegyszerűbben a romváros területét. Mielőtt beérnénk Kanfanarba, balra térünk le Dvigrad irányába, pár km-t megtéve pár nagy kanyar után az út jobb szélén lévő kis parkolóban hagyhatjuk a kocsit.

A romváros látogatása ingyenes, több tábla figyelmeztet, hogy csak saját felelősségünkre léphetünk be a falak közé. A területet folyamatosan restaurálják, időnként több rész is le lehet zárva a munkálatok miatt. A nagy múltra visszatekinthető, eredetileg Duecastelli néven ismert városka nem tartozott a szerencsés települések közé, a genovaiak és a velenceiek viszályát többször sínylették meg az itt lakók. Az utóbbiak nyertek, ők építették ki a várost védő erődöt, a falakat, a bástyákat. A kalózok is többször porig égették házait, de a kaput végül az 1630-as pestisjárvány tette be, mely a lakosok nagy részével végzett, a túlélők pedig végleg elhagyták Dvigradot, és nem messze alapították meg Kanfanar városát.

A több mint 300 éve lakatlan és folyamatosan pusztuló városka gazzal, bogánccsal felvert utcáin hangulatos sétát tehetünk, megcsodálhatjuk a hajdani erős városfalakat, bepillanthatunk a házak udvaraira, több helyen jól kivehetők a tűzhelyek maradványai, a jellegzetes velencei stílusú díszítések, épületek. Mintegy 220 ház és a XI. századi eredetű, bazilika stílusú, román kori, háromhajós Szt. Szófia-templom romjai állnak még a városfalak között. A városból remek rálátás nyílik a modern autópálya hatalmas viaduktjára