A Tisza-tó fénypontja

A Tisza-tavi Ökocentrum, ez a hazánkban egyedülálló bemutatóhely a Tisza és a Tisza-tó természeti kincseit, Magyarország második legnagyobb tavának csodálatos élővilágát tárja elénk. A 2012-ben elkészült felszálló madárra hasonlító központi épületben találjuk Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát, de a környező parkban és a tóparton is megannyi izgalmas látnivaló várja a látogatókat.

Az Ökocentrum központi épülete

A látogatóközpont felszálló madárra hasonlító, 2600 m² alapterületű központi épülete négy szinten várja az érdeklődőket állandó és időszaki kiállításaival, rendezvénytermével, háromdimenziós mozijával, játszószobával, kilátó tornyával. A Tisza-tavi Ökocentrum legfőbb látványossága Közép-Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere, mely egymillió literes össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természet közeli élményt nyújt.

Falai közt olyan élményben lehet részünk, mintha a tó mélyén sétálnánk. Az akváriumrendszer egy önálló ökoszisztémát rejt, 70 féle hazai hal mellett 15 kétéltű- és hüllőfajt mutat be. Ez az édesvízi akvárium Európában a legnagyobb, különleges az alagút is, melynek falán torzításmentesen élvezhetjük a cikázó halak látványát, és ahogy a viza, ez az egykoron hazánkban élt halóriás, 1,5 – 2 méteres példányai átúsznak a fejünk felett.

A hazai hüllőket és kétéltűeket bemutató kiállítás egy éjszakai erdőbe visz minket felfedező útra. Mivel ezek az állatok nappal rejtőzködő életmódot folytatnak, ezért a kiállítás egy fordított világítási programmal éri el, hogy láthassuk, amint vadászni indulnak az unkák, ásóbékák, gőték és szalamandrák.

Az Ökocentrum épületében egy látványos térkép „madártávlatból” mutatja be a tavat. De felmehetünk a főépület tornyában létesített 30 m magas kilátótoronyba is, ahonnan pazar kilátás nyílik csaknem a teljes Tisza-tóra.

A háromdimenziós vetítőterem rendhagyó technikai megoldásainak köszönhetően részeseivé válhatunk a vásznon történő eseményeknek, átélhetjük, milyen egy szép őszi napon hajókázni a Tisza-tavon. A nádasok susogó dzsungelében csónakunkkal felfedezhetjük az érintetlen természet szépségét.

Az első emeleten található helyiségben apró lények világába nyerhetünk betekintést, egyrészt az ott elhelyezett mikroszkópok, másrészt miniakváriumok segítségével. Utóbbiak lakója többek között a Tisza-tó legújabb halfajtája, a kaukázusi törpegéb.

Az épület első emeletén egy jópofa, kis tavat utánzó játszóház is helyet kapott, a tó vize helyett kis, kék labdák közé lehet "csobbanni".

A szabadidőpark 

A főépületet körülölelő mintegy 10 hektáros szabadidőpark állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, míg a létesítmény részét képező Tájház, halászskanzen és hagyományőrző baromfiudvar révén valóságos időutazást tehetünk a XIX. század világába.

A parkban, az épület mellett találjuk az egyik legérdekesebb bemutatót, a jégmadár számára kialakított élőhelyen, megcsodálhatjuk, amint a ragyogó kék-narancs tollazatú nagy csőrű kis madár vízbe bukva megragadja zsákmányát. Az üvegfolyosón keresztül mozgását a víz alatt is figyelemmel kísérhetjük.

A tórendszer következő állomása a vidra külső kifutója és medencéje, ahova az épületből egy speciálisan kialakított vidrafolyosón áthaladva jutnak ki a szabad ég alá ezek az örökmozgó állatok. A nap jelentős részében itt figyelhetjük meg őket, akár a víztükör alatt is, amint a medencéjükben élő, betelepített halakra vadásznak. AZ egyik legnépszerűbb program pedig a rendkívül mókás kis vidrapár etetése.

A gyermekes családokat szárazföldi játszóterek és vízi játszótér várják, de a szabadidőparkban tekinthető meg az 1884-ben épült poroszlói Tájház is.     

A park egyik tavában haltároló bárka, a tó partján pákász-tanya és tájház mutatják be az elmúlt korok hagyományos eszközeit. A tónál az egykor itt költő pelikánok figyelhetők meg. A tutajos tó és a rönkfa játszótér aktív szórakozást kínál a kicsiknek. Érdemes megnézni a kormoránetetést, vagy a mocsári és ékszerteknőseket, a dámszarvasokat és a szitakötőházat is, bár legutolsó látogatásunkkor nem láttunk egy szitakötőt sem a sűrű hálójú sátorban.

A Tisza-tavi Vízi Sétány

Az Ökocentrum mellett kiépített Tisza-tavi Vízi Sétányon a víz fölött 1500 méter hosszan vezet az út a különböző madárvártákhoz és kilátóhelyekhez, hogy megfigyelhessük a Tisza-tónál élő madarakat anélkül, hogy megzavarnánk őket. A Vízi Sétány tanösvényhez egy 20 személyes, menetrend szerint járó kishajóval lehet eljutni, pár perc alatt. A Tisza-tavi Vízi Sétány teljesen független a Tisza-tavi Ökocentrumtól, onnan már nem indulnak járatok a Vízi Sétányra.  A Vízi Sétány kizárólag a Fűzfa Kikötő és Túrabázisból érhető el.

 

Csónaktúrák

Az Ökocentrum kikötője egyben kiinduló pontja a GPS navigációval támogatott vízi túráknak és hajókirándulásoknak.

Előre beprogramozott GPS-es csónaktúrákra indulva a tó rejtettebb területeit is bebarangolhatjuk akár vezetővel, de akár önállóan is. 12 féle útvonal közül lehet választani, az egy órás, 2,7 km-es rövid túrától kezdve a több órás 24,6 km hosszú körútig.

A hajókirándulás keretében egy 50 perces program során a környező kis szigeteket, a nádassal határolt szűk csatornákat fedezhetjük fel egy 12 személyes kishajóval.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 3388 Poroszló, Kossuth u. 41.

Telefon: 06 36 553 033

Nyitva tartás

Április elejétől október végéig: H – V: 09.00 – 18.00 (pénztárzárás 17 órakor)

November elejétől április elejéig: H – V: 10.00 – 16.00 (pénztárzárás 15 órakor)

Belépő

Többféle csomag közül választhatunk, a részletek itt találhatók: http://tiszataviokocentrum.hu/hu/informacio/jegyarak.html

A GPS-es csónaktúrákhoz letétet (6000 Ft) kell hagyni!

Megközelítés

Budapest felől az M3-as autópályáról a 114-es kijáratnál kell lehajtani a 33-as főközlekedési útra, Tiszafüred irányába.

Miskolc felől az M30-as, majd az M3-as autópályán Budapest felé haladva a 128-as kijáratnál Borsodivánka felé hajtva érjük el Poroszlót.

Parkolás

Két parkolóban hagyhatjuk az autót, a főbejáratnál lévő parkoló ingyenes, viszont csak 70 hely áll rendelkezésre, nyári hétvégeken hamar elfogynak a helyek, ilyenkor a 2-es számú bejáratnál a szabadstrandnál lévő nagy parkolót tudjuk használni, amely díjköteles, 500 Ft/nap.

 

http://www.tiszataviokocentrum.hu