Pusztai romantika a köbön

A lovakat kedvelők számára kihagyhatatlan a világhírű nóniusz ménes meglátogatása, és innen indulnak a Nemzeti Park legendás hírű pusztai kocsikázásai is. A Hortobágy, a puszta és a ménes összetartozó fogalmak, a ménes a puszta jelképe.

A mátai ménes

A Hortobágy községtől nem messze fekvő Mátán legelésző ménes alapítása 1671-re tehető. Az 1700-as években a debreceni lóállomány már közös ménest alkotott, majd a gyarapodó ménest az 1880-as években telepítették a közeli ohati pusztákról Mátára. Ez idő tájt vált a nóniusz fajta meghatározóvá. Az itt tenyésztett nóniusz páratlan munkakészségű, nyugodt vérmérsékletű, tartós teljesítményre képes fajta, melynek egyedei az igásmunka mellett a fogatsportban is eredményesen használhatók.

A Mátai Ménes 250 lovával ma Magyarország egyik legjelentősebb lótenyésztő központja. A tenyészet fő feladata a nóniusz fajta fenntartása, valamint e génmegőrzési célon kívül a modern sport- és hobbi igények kielégítésére alkalmas magyar sportló fajta tenyésztése.

Hortobágy évszázados hasznosítási módja az extenzív állattartás volt. Közép- és Nyugat-Európa egyetlen nagy kiterjedésű füves pusztáján a természettel együtt élő ember sajátos állattartási rendet alakított ki, melyhez egyedi módszerek, hagyományok társultak. A szigorúan hierarchizált pásztortársadalom élő hagyományai, gazdagon díszített tárgyi kultúrája, sajátos épített környezete alapozta meg a kultúrtáj kategóriában elnyert Világörökség része címet.

Az emberhez szokott lovakat meg is lehet simogatni, és a presszó üvegfala mögött is láthatjuk a boxokban álldogáló lovakat.

Pusztai kocsikázás

A Mátai Ménes új információs épülete mellől indulnak a lovas szekerek a népszerű pusztai kocsikázásra, a programon a fogatozáson kívül bemutatót is láthatunk, bőgatyájú csikósok csattogtatják karikás ostorukat, különböző mutatványokat mutatnak be lovaikkal, lefektetik őket, állva lovagolnak rajtuk, és egy hatökrös szekeret is láthatunk.

Természetesen ez a program elsősorban a külföldi turistákat varázsolja el, de a városhoz szokott magyar is élvezi a tipikus pusztai folklórt. A két órán át tartó fogatozás a döcögős utakon egy kissé megviseli a gépkocsihoz szokott turistát, de itt távol a civilizációtól ismerszik meg igazán az igazi, élő Hortobágy. Az úton a lovak mellett láthatunk legelésző bivalyokat, rackajuhot, mangalicát és szürkemarhát is.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Hortobágy- Máta, Máta major 48. 4071

Megközelítés

Hortobágy falutól Tiszafüred felé a 33-as úton indulunk, majd 2 km után jobbra van a letérő Mátára.

Parkolni az információs épületnél lehet, buszok a Nyerges presszónál lévő nagy parkolót használhatják.

Nyitvatartás

Az istállók minden nap reggeltől sötétedésig látogathatók.

2018. március 15-31. és október 15-31. között:

10.00, 12.00 és 14.00 óra

2018. április 01.-október 14.:

10.00, 12.00, 14.00 és 16.00 óra

A 16.00 órai program minimum 10 fő jelentkezése esetén indul.

A program időtartama: kb. 1,5 óra

Ár

A program ára: felnőtt: 3000 Ft/fő, gyerek: 1500 Ft/fő, családi jegy: 7500 Ft

Telefon: 06/70/492-7655

http://www.hortobagy.eu