Madárparadicsom a pusztában

A hortobágyi halastavak Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszerét alkotják, változatos és gazdag élővilága gyalogosan, kerékpáron, de akár kisvonattal is felfedezhető. Különösen értékes az itt fészkelő és átvonuló madárvilág. A közel 300 megfigyelt madárfajjal egész Közép-Európa egyik legismertebb madár élőhelye.

A hortobágyi halastórendszer

A XX. század elején létesített halastavakat elsősorban halgazdálkodás céljából hozták létre, még ma is folyik itt, a tavak egy részén üzemszerű halászat, de az elmúlt száz évben a költözőmadarak nagyon ideszoktak, itt hízlalják fel magukat, kipihenik a hosszú utazást, majd erőt gyűjtenek a visszaútra. A szigorúan védett övezet bevezetése óta pedig az itt telelő fajok tucatjai is nyugalmat találnak. Az év bármely szakában sikeres lehet a madármegfigyelés.

Különösen a tavaszi és az őszi vonulásokkor mozgalmas az élet. A teljes vadászati tilalom óta pedig a legtöbb fajnak Hortobágy maga az édenkert. A madárlesők is a Paradicsomban érezhetik magukat, 11 megfigyelő toronyban vadászhatják le távcsöveikkel szárnyas barátaikat.

A leglátványosabb időszak az októberi daruvonulás, amikor a több tízezer méltóságteljes madár északról tartó hosszú útjukon itt pihen meg Afrika felé.

A Nemzeti Park munkatársai több alkalommal is szerveznek madármegfigyelő túrát szakértő vezetésével, érdemes csatlakozni, rengeteg dolgot látunk, tanulunk, amit amúgy észre sem vennénk.

A halastavak látogatása

A halastavakat egy rendkívül informatív tanösvény keretében tudjuk meglátogatni. Egyedülálló módon a tanösvény nagy részén, egy gáton fut végig az egykori iparvágányokon a most már turisztikai célokat szolgáló muzeális kisvasút.

A 20 percig tartó vonatozást vétek lenne kihagyni, de a csendes szemlélődésre gyalogosan vagy kerékpáron jóval nagyobb esélyünk van. Nem beszélve arról, hogy vonatról madarat fényképezni nem túl egyszerű.

A tanösvény a Hortobágyi halastavak vasúti megállótól indul, 14 állomásból áll, melyek közül 11 megfigyelő torony. Az állomások közül 10 található a vasút útvonalán, 4 torony kissé messzebb, csak gyalogosan érhető el. Érdemes az első 10 állomást gyalog felfedezni, majd a Festetics Antal végállomástól kisvonattal visszatérni, vagy akár fordítva.

Az útvonal, ha a síneket követjük kb. 5 km, nézelődéssel együtt 2-2,5 órát szánjunk rá. Természetesen, ha nagy madárrajongók vagyunk kötelező az összes állomás végigjárása. Kerékpározni is lehet a kijelölt ösvényeken.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva tartás

A tanösvény egész évben végig járható reggeltől sötétedésig.

Kisvasút menetrend

Júliusban és augusztusban minden nap naponta négyszer oda-vissza.

Főszezonon kívül csak hétvégente ill. ünnepnapokon naponta háromszor.

Novembertől márciusig nem közlekedik.

Belépő

A halastavi tanösvényt csak belépőkártyával lehet látogatni.

Belépőkártya: felnőtt: 600 Ft, kedv.: 400 Ft

A kártyát a Látogatóközpontban és a halastavi vasútállomás jegypénztárában is kiválthatjuk.

Kisvasút jegyár

Egy irány: felnőtt: 800 Ft, kedv.: 500 Ft

Retúr: felnőtt: 1200 Ft/kedv.: 700 Ft

Megközelítés

A 33-as út 67-es kilométerkőnél található leágazásánál, Hortobágy-Halastó irányába. Vasúton a Debrecen-Füzesabony vonalon Hortobágyi-Halastó állomástól kb. 100 méterre.

www.hnp.hu