Az Alföld szíve, legjellegzetesebb tájegysége a Hortobágyi puszta a legtöbb külföldi számára Magyarország szimbóluma. A kietlen rónaságban a Hortobágyi Nemzeti Park területén számos attrakció várja a látogatókat az ostorcsattogtatáson túl. A Pásztormúzeumban megismerkedhetünk az eltűnőben lévő népi hagyományokkal, a látványos Madárkórházban szemügyre vehetjük a lábadozó, szárnyaszegett madárkákat, a pusztai állatparkban pedig meg is simogathatjuk őshonos állatfajainkat.

A meghatározó hortobágyi élmények közé tartozik a mátai ménes megtekintése, aztán jöhet a romantikus pusztai kocsikázás a klasszikus csikós bemutatókkal, majd kisvonattal bepöföghetünk a halastavak közé, ahol a tanösvényt végigjárva tanulmányozhatjuk a több száz madárfaj példányait.

A legújabb attrakció a Hortobágyi Vadaspark, ahova egy pusztai omnibusszal jutunk el, és egy valódi pusztai szafarin vehetünk részt, speciális terepjáróval hatolunk be a szabadon vágtató vagy éppen békésen legelésző vadlovak és őstulkok közé.

Hazánk második legnagyobb városa, Debrecen jelképe a tényleg hatalmas, református Nagytemplom. A Déri Múzeum elsősorban a Munkácsy-trilógiával, a MODEM pedig változatos, időszaki modern képzőművészeti kiállításaival vonzza a kultúrára szomjazó látogatókat. A vízi élményekért sem kell messzire menni, a hangulatos debreceni Nagyerdőben találjuk az egyik legjobban felszerelt, legmodernebb fürdőkomplexumot, az Aquaticum Élményfürdőt.

A termálvizek kedvelőinek maga a paradicsom a régió, szinte minden városkában találunk kisebb-nagyobb gyógyfürdőt, a korona pedig kétségkívül az ország legnagyobb gyógy- és élményfürdője, a hajdúszoboszlói termálfürdő, a Hungarospa.

A régió egyik legkülönlegesebb egyházi emléke a magyar görögkatolikus egyház főtemploma, a hajdúdorogi székesegyház, amely szépséges ikonosztázával és érdekes ünnepeivel vonzza a látogatókat.

Nyáron hazánk második legnagyobb tava, a Tisza-tó viszi a prímet, hangulatos strandjai, vízi sport lehetőségei, jól kiépített idegenforgalmi infrastruktúrája mellett a természet kedvelőinek is felejthetetlen élményeket ígérnek az érdekes tanösvények, a tó eldugott részeire vezetett csónaktúrák.

Az elmúlt évek egyértelműen legnagyobb durranása az egyedülálló bemutatóhely, élménypark és tanösvény a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, ahol Európa legnagyobb édesvízi akváriumában, üvegalagúton keresztül ismerkedhetünk a gigantikus vizákkal és egyéb őshonos halfajtáinkkal.