Magyar állatok magyar pusztán

Az autentikus pusztai hangulatot megtestesítő állatpark Hortobágy falutól 2 km-re a puszta közepén egy hatalmas gémeskút mellett található. A puszta minden őshonos magyar állatfajtájával megismerkedhetünk itt, a park meglátogatását elsősorban kisgyermekes családoknak ajánljuk.

Az állatpark

A régi magyar háziállatokat pusztai környezetben, hagyományos jószágtartó épületek között sétálva nézhetjük meg. Megismerkedhetünk az erdélyi kopasznyakú tyúkokkal, a parlagi kecskékkel és szamarakkal, rackákkal és mangalicákkal, hucul lovakkal, magyar szürke marhákkal, a dagonyázó házi bivalyokkal.

A zárt karámok körüli villanypásztorral védett területen bivalyok és magyar szürke marhák legelnek. Az állatsimogatóban a gyerekek a bárányokkal, kecskegidákkal, szamarakkal, szamárcsikóval ismerkedhetnek és zoo-csemegével etethetik őket. A puszta konyhájában, a vasalóban bográcsos főzésre van lehetőség, kicsi szekérrel pedig ki-ki maga után húzhatjuk gyermekünket a park területén. Egy nagy, tájjellegű játékokkal jól felszerelt játszótér is megkönnyíti a kisgyerekes családok látogatását,

Emléktörténeti kiállítás

A kiállítóteremben archív fotókat láthatunk a pásztorok életéről, mindennapjairól, ünnepnapjairól, eszközeikről, építményeikről és természetesen állataikról. A kiállított trófeák révén közelről megismerhetők a magyar szürke marha különböző szarvalakulásai és a magyar racka juh kosokra és anyákra jellemző szarvformájának különbségei.

Kilátó

A körkarám és a bivalydagonyázó között magasodik a kilátó. A kilátótoronyból kitárul a táj, a végtelen horizontú puszta, láthatjuk a legelő szürkemarhák, bivalyok, lovak által járt, kijárt ösvényeket, melyek hálózata különleges látványt nyújt. Nyugat felé tekintve látható a Tornyi-domb gulyájának nyári állása, tanya gémeskúttal. Októberben, a tanya szomszédságában darvak ezrei éjszakáznak.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva tartás

Január 1- március 14: hétvégente 10.00 – 14.00

Március 15 - március 30: 9.00 – 17.00

Március 31- augusztus 31: 9.00 – 18.00

Szeptember 1- október 26: 9.00-17.00

Október 27- november 17: 9.00-16.00

November 18- december 31: hétvégente 10.00-14.00

Belépő

felnőtt 700 Ft/fő

nyugdíjas és tanuló 600 Ft/fő

gyerek (14 éves korig): 500 Ft/fő

gyerek 3 éves korig: ingyenes

Telefonszám:

(52) 701 037

Megközelítés

Tiszafüred felől a Kilenclyukú híd előtt jobbra 1000 méter, Debrecen felől a Kilenclyukú híd után egyből balra 1000 méter.

http://www.pusztaiallatpark.hu