A görögkatolikusok legnagyobb temploma

A magyar görögkatolikus egyház központi székesegyháza elsősorban hatalmas ikonosztáza miatt kihagyhatatlan látnivaló. 1912 óta Hajdúdorog, ez a kis hajdúsági város a központja a magyar görög katolikus közösségnek.

A templom története

A XVII. századi alapítású templomot 1752-53 között építették át hatalmas, egyhajós, barokk kupolás templommá. A tornya gyengének bizonyult, így 1791-ben – tojással kevert tokaji tiszahomok felhasználásával – meg kellett erősíteni. De ez sem bizonyult elégnek, 1857-ben öt ölnyit levettek a torony magasságából, mert a szélvészek állandóan ledöntötték. Később aztán a körkarzatos templom megváltozott, az 1868-as országos zsinat után elhatározták átépítését, majd 1876-ig bezárólag romantikus stílusban megnövelték, kétoldali toldással háromhajós bazilikává alakították. A szentéllyel szemben és kétoldalt elkészült a karzat is. A székesegyház mérete 38x42 méteresre növekedett, a tornya pedig 48 méter magasra.

A templom belső tere

A püspöki székesegyház leghíresebb és leglátványosabb része a szentélyt a hajótól elválasztó fal, azaz az Ikonosztáz, mely a XVIII. században készült el, valószínűleg egyetlen mester, Jankovics Miklós irányítása alatt, késő barokk stílusban. Az ötszintű képfalon 54 ikont helyeztek el. Keretezése gazdagon aranyozott, világoszöld színnel szegélyezett. A diakónusi ajtókon Szent Mihályt és Gábriel arkangyalt csodálhatjuk meg, a királykaput, amelyen a szertartások közben csak a pap léphet át, pedig az Ószövetség jelenetei díszítik. Később a XVIII.-XIX. század fordulóján készült el a három ovális secco, ebből kettőt, az Érckígyót és az Ígéret földjét 1989-ben restauráltak.

2012-ben a Magyar Országgyűlés Hajdúdorognak, a ,,görögkatolikus hitéhez leghűségesebb város” címet adományozta. A vallási központ még inkább felpezsdül egyházi ünnepekkor, hatalmas udvara fontos szerepet tölt ezek megrendezésekor. Legérdekesebb ünnepei közé tartozik a húsvét vasárnapján történő pászkaszentelés.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

Hajdúdorog, Tokaji utca 2.

Telefonszám: (52) 389 775

A templom csak előzetes bejelentkezéssel látogatható!

http://www.gorkatszekesegyhaz.hu/