Nyilas Misi nyomában

Magyarország talán leghíresebb iskolája, az 1538-ban alapított debreceni Református Kollégium joggal büszkélkedhet számos híres növendékével és történelmi jelentőségével. A ma is aktív tanintézmény egy részében iskolatörténeti és egyházművészeti kiállítást rendeztek be, és látogatható a Nemzeti Emlékhelynek nyilvánított Oratórium és a Nagykönyvtár is.

A Kollégium rövid története

Az 1538-ban alapított Református Kollégium az egyetlen magyar felsőoktatási intézmény, mely a mai napig megszakítás nélkül működik azon a helyen, ahol létrehozták. Igaz, a régi épület megsemmisült az 1802-es pusztító tűzvészben. A kollégium fogalmán akkoriban nemcsak diákotthont értettek, hanem olyan intézményt, ahol alap-, közép- és felsőfokon is folyt a tanítás.

A jelenlegi épületet, a tűzvész után ugyanaz a Péchy Mihály tervezte, aki a szomszédos Nagytemplomot is megálmodta. 1803-ban, a Nagytemplommal párhuzamosan kezdték építeni az impozáns, korai klasszicista stílusú épületet. A templom és a kollégium közti Emlékkertben áll Bocskai István szobra, a kollégium főhomlokzatán pedig emléktáblák hada sorakozik, híres egykori diákoké, tanítóké, többek közt Fazekas Mihály, Móricz Zsigmond, Kölcsey Ferenc, Arany János, Csokonai Vitéz Mihály plakettjeit láthatjuk.

A Kollégium kiállításai

Az épület földszintjén találjuk az új látogatóközpontot a pénztárral és a református egyháztörténeti kiállítással, illetve az egyházművészeti és az iskolatörténeti kiállítás látogatható itt még. A második emeleten van a Nagykönyvtár, az Oratórium és a kis Csokonai-emlékszoba.

Iskolatörténeti kiállítás

Az ország iskolája címet viselő kiállítást a földszinten, a folyosóról balra nyíló két nagyobb teremben alakították ki. Az első teremben a legérdekesebb tárgyak a diák tűzoltók híres bunkósbotjai, a gerundiumok, de láthatunk itt egy XVI. századi nyomda rekonstrukcióját is, ill. rengeteg iskolatörténeti kordokumentumot, térképeket, korabeli tankönyveket. A második teremben egy XIX. századi osztályteremben élhetjük bele magunkat Nyilas Misi korába. A táblára a Kollégium latin jelmondata, az Orando et Laborando olvasható, az épület belső udvarára kitekintve is észrevehetjük nagyban a feliratot. Korabeli érdekes kísérleti és szemléltetőeszközök sorakoznak a tárlókban.

Egyháztörténeti kiállítás

A jól átgondolt kiállítás a pénztár felé eső termekben kapott helyet. A Kollégium legújabb állandó kiállítása arra a kérdésre keresi a választ, miért éppen Debrecen válhatott a magyar reformáció legfontosabb támaszává. A kiállítás a „Kálvinista Róma, Keresztyén Respublika, Magyar Genf, Miért éppen Debrecen?” hangzatos és hosszú címet viseli.

Egyházművészeti kiállítás

A bölcsőtől a koporsóig tartó út református szertartásait kísérhetjük végig a jól átgondolt kiállítás négy termén keresztül. Az első terem közepén egy szépen faragott bölcső adja meg a kezdő hangot, itt láthatjuk hazánk egyik legrégebbi, XIV. századi harangját is templomi bútorok, úrasztali felszerelések körében. A következő terem ékessége egy festett-faragott, koronás szószék, míg a harmadik terem tán a leglátványosabb a mezőcsáti református templom festett kazettás mennyezetével, a festett padokkal, szószékkel. A kiállítást lezáró terem utunk végét állítja előtérbe Méliusz püspök sírkövével, körülötte a jellegzetes csónak alakú fejfákkal és festett gyerekkoporsókkal.

Nagykönyvtár

Az épület főbejárata melletti, eredeti ódon tölgyfalépcsőkön, a freskókkal díszített lépcsőházban jutunk a második emeletre. A lépcső tetején jobbra nyílik a 600 000 kötetes Nagykönyvtár, amely példányszámát tekintve a legnagyobb egyházi könyvgyűjtemény hazánkban. A két hosszúkás teremből álló Nagykönyvtár zöldre festett polcain sorakoznak a könyvritkaságok, míg a vitrinekben néhány példányt közelebbről is megvizsgálhatunk.

Oratórium

A Nagykönyvtár bejáratával szemközti Oratórium volt egykor a Kollégium imaterme. A Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított Oratóriumban ülésezett a fővárosból menekülni kényszerült Országgyűlés 1849. január 9-től május 31-éig. 1849. április 14-én innen vonultak át a Nagytemplomba, ahol Kossuth Lajos indítványára kikiáltották a Habsburg-ház trónfosztását. A szószék közelében lévő padokon kis réztáblák mutatják Kossuth és a többi híres ’48-as politikus ülőhelyét. Az ablakokon kinézve pont rálátunk a Nagytemplom hátára. 1944-ben ugyanitt ülésezett az Ideiglenes Nemzetgyűlés is.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Debrecen, Kálvin tér 16.

Nyitvatartás: H – Szo: 10.00 – 16.00 Vasárnap zárva.

Belépő: Felnőtt: 900 Ft, diák, nyugd.: 500 Ft, közös jegy a Nagytemplommal 1300 Ft, kedv.: 800 Ft, családi jegy: 2000 Ft. 6 éven alul, 70 éven felül ingyenes. Fotójegy: 200 Ft.

Telefon: +36-52-614-370

http://muzeum.drk.hu