A Krisztus-trilógia otthonában

Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája, egyiptomi múmiák, szamurájkardok, páncélok, a leghíresebb magyar festők művei mind egy fedél alatt az ország egyik legátfogóbb gyűjteményében, a debreceni Déri Múzeumban.

2015 decemberében újra nyitott a teljesen felújított múzeum kibővített, modernizált, eddig soha nem látott gyűjteményekkel, négyszeresére bővített területen.

A múzeum rövid története

Déri Frigyes, a gazdag, selyemgyáros műgyűjtő 1920. október 18-án jelentős gyűjteményt adományozott a magyar államnak, méghozzá azzal a kikötéssel, hogy Debrecenben állítsanak múzeumot a bemutatására. Később a művelődéstörténeti adományhoz felesége és testvére, Déri Miksa, a transzformátor egyik feltalálója, is hozzájárult.

A gyűjtemény bemutatására épült szép neoempire stílusú épület 1930-ra lett kész, Györgyi Dénes és Münnich Aladár tervei alapján. Az épületet kifejezetten úgy tervezték, hogy az egyik legnagyobb becsben tartott festményt, Munkácsy Ecce homo! c. művét, a Krisztus-trilógia egyik elemét egy külön tetővilágítású teremben tudják bemutatni. Az idők során a trilógia másik két darabja is idekerült, és a látogatók nagy örömére, végre a különböző jogi viták miatt sokáig letakart Golgota c. festményről is lekerült a lepel, mindhárom mestermű látható immár!

Déri tér

A múzeum épülete előtti szépen parkosított Déri tér igazi szabadtéri szobrászati kiállítás. A kissé süllyesztett tér a hajdani Füvészkert tómedre helyére épült. A park leghangsúlyosabb eleme a csaknem a múzeumépület teljes szélességében húzódó, közepén az épülethez vezető lépcsősorral kettéosztott kút négy fekvő alakja a tudományokat szimbolizálja, a jobb szélső szobor pedig maga az alkotó, Medgyessy Ferenc arcvonásait viseli. A tér többi pontját is díszíítik szobrok, köztük a Merengő kecses nőalakja és a park tengelyében álló további két nőalak szobra. A tér egyik sarkában Medgyessy Móricz Zsigmondot ábrázoló alkotását láthatjuk.

A gyűjtemények

Az öt éven át tartó felújítás után 2015 végétől immár több mint kétezer négyzetméteren, két emeleten húsznál is több tárlat nyűgözi le a látogatókat a Déri Múzeumban

Az épületet korszerűsítették, új kiállításokat hoztak létre, a Déri-gyűjtemény eddig sosem látott tárgyai  pedig kivételes látványvilággal jelennek meg a hatalmas terekben. Az ősi kultúrák bemutatását a legmodernebb technika is segíti. Az egyiptomi, görög, római, kínai, japán, iráni, mongol és indiai anyag legalább olyan kiemelkedően gazdag, mint a fegyver, a numizmatikai és a képzőművészeti  gyűjtemény. A különböző tárlatok nem túl nagyok, ezért nagyon könnyen átláthatóak, befogadhatóak.

A látogatók barangolhatnak a föld alatti Debrecenben, sétálhatnak a Nagyerdő fái között, ellátogathatnak az egzotikus tárgyakkal teli Csodakamrába, vagy korabeli szamuráj udvarházba, de megismerhetik az egykor élt istenfélő debreceni céhlegényeket és találkozhatnak a „Csillagos ég lakóival” is.

Munkácsy Terem

A múzeum legnépszerűbb termében a művész talán legjelentősebb képeit csodálhatjuk meg, a Trilógiát (Krisztus Pilátus előtt, Ecce Homo és a Golgota). A Munkácsy Mihály iránti érdeklődés töretlen, a Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, egész falat betöltő, monumentális alkotások megtekintése felejthetetlen élmény. Az együttes érdekessége, hogy még Munkácsy sem látta együtt a három festményt. A felújított, különlegesen megvilágított tárlat Európa szinten híres, szinte zarándokhellyé nőtte ki magát.

A képek az 1880-as, 90-es években készültek, a középen álló kép az Ecce Homo!, ezt a festményt vásárolta meg 1916-ban Déri Frigyes, a másik két alkotás sokáig egy amerikai műgyűjtő tulajdonában volt, örökösei 1988-ban adták el őket, és az új tulajdonosok jóvoltából látható itt végre egy teremben a trilógia. A Jézus életét megörökítő sorozat darabjai első alkalommal 1995. augusztus 25-én, a Déri Múzeumban voltak láthatók együtt. 

Az Ecce Homo 1930-tól látható a Munkácsy Teremben, míg a Krisztus Pilátus előtt 2015 májusától tekinthető meg újra Debrecenben. A Golgota pedig 2017 júliusától látható ismét, így teljes az élmény!

Régi Képtár

A régi képtárban láthatók azok a 17–19. században készült alkotások, melyeknek nagyobb része Déri Frigyes ajándékaként került a múzeumba.

A kiállított művek a barokk festészeti emlékektől a klasszicista műalkotásokon át nemzeti festészetünk kiemelkedő időszakáig, a történeti festészet virágzásáig mutatják be e fordulatokban gazdag időszakot. A kiállított közel hetven festmény tematikai csoportba rendezve jelenik meg. Az első a portréfestészet 17–19. századi törekvéseit és a kétszáz év során bekövetkező változásokat mutatja be. A második kabinet a csendélet, míg a harmadik tájképek és életképek párhuzamos kiállításával igyekszik rámutatni a két tematika közötti szoros kapcsolatra.

A grafikai kabinetben látható alkotások Debrecen még álló, illetve már csak festményeken és grafikai lapokon megőrzött emlékeinek képes dokumentumai. A legkorábbi darab a Debreceni Színház (épült: 1861–1865) épületéről készített, azzal egykorú akvarell.

Az utolsó, legnagyobb térben a 19. század kiemelkedő festőinek alkotásai zárják a Régi Képtár kiállítását, amelynek anyaga híven tükrözi a Déri-gyűjtemény rendkívüli gazdagságát.

Az Új Képtárban néhány jelesebb XX. századi festőnk munkásságával találkozhatunk, Mednyánszky László, Fényes Adolf, Csók István, Iványi Grünwald Béla, Egry József festményei fémjelzik a korszakot.

Egyéb gyűjtemények

A hajdani egyiptomi gyűjteményt intergrálták az új, rendkívül látványos "Csillagos ég lakói" c. régészeti kiállításba, mely az ősi halotti kultuszokon keresztül mutatja be a halál általános képét a nagy ókori kultúrákon keresztül. Legérdekesebb része az egyiptomi főúri sírkamra az egyiptomi halotti kultusz relikviáival , köztük egy nyitott múmia koporsóval.

Az impozáns kelet-ázsiai gyűjtemény legnépszerűbb része a fegyverkiállítás, a szamuráj páncéllal és kardokkal. Emellett figyelemre méltóak a kínai és japán műtárgyak, porcelánok, kerámiák, szobrocskák. A kiállítótér középpontjában egy késő Edo-korabeli, stilizált szamuráj udvarház áll, amely keretét adja a korszak és a harcos kaszt bemutatásának.

A kiterjedt, újra gondolt, sok helyen interaktív helytörténeti kiállítások pedig végigkalauzolják a látogatót az őskortól az újkorig, különös tekintettel a helyi cívis közösség történetére. A legérdekesebb rész a mézeskalács boltbelső, a gubacsapó műhely, az egykori debreceni Városháza berendezése, az 1772-es patika és a reformkori polgárház bútorai.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 

4026 Debrecen, Déri tér 1

Nyitva tartás:

K - V 10.00-18.00

Belépődíjak:

A jegy érvényes még a szintén megújult Debreceni Irodalom Háza és Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum kiállításaira is!

Felnőtt: 1800 Ft

Diák/Nyugdíjas: 900 Ft

Családi (2 felnőtt+max. 3 gyerek): 3500 Ft

Kombinált jegy: a MODEM kiállításai látogatásával: felnőtt: 2200 Ft, kedv.: 1100 Ft, családi jegy: 4000 Ft.

Telefonszám: (52) 322 207

 

http://www.derimuzeum.hu/