Ausztria legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma

Az ország legnagyobb skanzenje (Österreichisches Freilichtmuseum) Graztól északra a Mura egy kis oldalsó patakjának völgyében található, buján zöldellő hegyek karéjában. A nagy kiterjedésű természetvédelmi területen csaknem 100 eredeti ház mellett a népi gyógyítás, állattartás és a mindennapos élet titkaiba is betekintést nyerünk. Ausztria összes tájegységének népi építészeti emlékeit gyűjtötték össze ebbe a bájos 2 km hosszú, erdős völgybe.

A szabadtéri múzeum látogatása

A stübingi Österreichisches Freilichtmuseum Ausztria számos hasonló skanzenje közül a legnagyobb. A 65 hektáron elterülő múzeum területi felépítése követi Ausztria tartományi sorrendjét. Keletről, a magyar határ menti Burgenland felől mutatja be 6 évszázad népi építészeti kultúráját 97 épületen keresztül egészen a svájci határ melletti Vorarlberg építészetéig. Az impozáns, nagyszabású szabadtéri kiállítás legrégebbi épülete a XV. századi Silberbergi gabonasiló. Az itt található épületeket tájegységükben elbontva teljesen eredeti állapotában emelték újra. Nagy gondot fordítottak a berendezési tárgyakra is – mintha a régmúlt pillanata elevenedve meg egy-egy régi lakóépületbe betoppanva, éppen csak a leves nem rotyog a tűzhelyen.

Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogyan éltek egykor az osztrák falusi emberek, milyen volt a hajdani iskola és a vidéki élet osztrák sógoraink ükszülőinek életében, akkor Stübingben, ebben a hatalmas szabadtéri múzeumban válaszokat kaphatunk erre egy izgalmas időutazás keretében.

A családosan ide látogatók történelmi játszósarkokat találhatnak gyermekeiknek, gyógynövényudvarok illatoznak pompázatos virágokkal, legelő állatok és megművelt földek mellett sétálhatunk el. Betekintést nyerhetünk egy korabeli vegyesbolt és iskola működésébe is. A skanzen területén két nagy épületben láthatunk érdekes állandó és időszaki kiállításokat.

Évente, általában a szeptember utolsó vasárnapján megrendezésre kerülő élménynapon (Erlebnistag) ezrek látogatnak el ide, hogy élőben is láthassák a kiállított eszközök használatát, a kézműveseket munka közben, és ilyenkor elindul a fűrészüzem, a kötélverő műhely és a gabonaőrlő malom is. A múlt tapasztalatainak megőrzése az utókor számára kiemelten fontos az itt dolgozó szakemberek számára. A már említett élménynap mellett sokféle egyéb rendezvényt is tartanak a skanzenban, főleg gyermekek, családok részére.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Österreichisches Freilichtmuseum, Stübing

Megközelítés: Stübing Graztól északra 15 km-re a Mura völgyében fekszik. Az A9 autópályán Graz felől délről Gratkorn Nord lehajtónál jövünk le, majd Gratkornból átmegyünk a Mura folyó hídján Gratweinba, ott jobbra Stübing felé. Északról a Peggau-Deutschfeistritz csomópontnál jövünk le az A9-esről, majd átkelve a Murán Kleinstübingbe érkezünk, onnan balra pár km a skanzen.

Nyitva tartás: márc. 27-től okt.31-ig: minden nap 9.00-17.00, utolsó beengedés 16 órakor.

Belépő: 9,50 €, nyugd: 8,50 €, diák: 6,50 €, gyerek 5,00 €, 4 év alatt ingyenes.

http://www.freilichtmuseum.at

Felső fotó: Ewald Gabardi, Ennstalwiki, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 2.5