Ausztria leghíresebb szurdoka

Stájerország egyik legnépszerűbb úti célja, a Graztól északra fekvő hegyekben található vadregényes Medve-szurdok (Bärenschützklamm), zúgó vízeséseivel, gigantikus sziklafalaival, látványos vonalvezetésű, biztonságosan kiépített falétráival, hidaival. A magyar turisták körében is rendkívül közkedvelt kanyon végigjárása nem tartozik a könnyű túrák közé, de a fárasztó kapaszkodó, a létrák végtelen sorának meghódítása maradandó élményt nyújt a felkészült kirándulóknak.

A Medve-szurdok, a 2020 július elején történt tragikus hegyomlás miatt bizonytalan ideig zárva tart!

Sajnos a 2022. május 1.-re tervezett nyitást is elhalasztották, úgy tűnik 2023-ig zárva marad a szurdok!

A túra időtartama: 4,5 óra (pihenők nélkül)

A túra hossza: 9,7 km

Szintkülönbség: 740 m fel, ugyanannyi le.

A túra jellege:

A túra első része széles út, néhol igen meredek kaptató a szurdok bejáratáig. A kanyonban szinte végig biztosított, jól kiépített útvonal rengeteg létrával, híddal, jelentős szintkülönbséggel, biztos járás, szédülésmentesség elengedhetetlen. Nagyobb (12 év feletti) gyerekekkel bejárható. Kellő mennyiségű folyadékot vigyünk magunkkal, megfelelő, lábat jól tartó, csúszás biztos talpú túrabakancs nélkülözhetetlen! Nagyon fontos, hogy a lábbelihez speciális túrazoknit viseljünk, mely a kellő helyeken párnázott, jó hőelvezetésű, gyorsan száradó, így tényleg élvezet lesz e nehéz túra is! Mindkét kezünket szabadon kell tartani a létrákon történő mászáshoz, ezért túrahátizsákot mindenképpen vigyünk magunkkal!

Kiindulópont:

Bärenschützklamm parkoló, a szurdok alsó végénél lévő nagy, ingyenes parkoló. Mixnitz központjából, a körforgalomtól táblák jelzik az irányt (1 km). Graz-ból északra az A9 autópályán, majd a S35 autóúton Bruck an der Mur felé, Mautstattnál letérni, Mixnitz irányába.

Vendéglátóhely: Grassauer vendéglő (K, Sze szünnap), a parkolóhoz közel, ill. Gasthof zum Guten Hirten, a szurdok felső végében (máj-okt).

Belépő (2020): Felnőtt: 5,00 €, gyerek (6-16): 3,50 €.

Nyitvatartás: Máj. 1. – okt. 31.: 07.30 – 16.00

 medve-szurdok-terkep.jpg

 Térképkivágat: Grazer Bergland 1:50 000, freytag&berndt WK 131, www.freytagberndt.hu 

A túra leírása

A parkolóból (492 m) indulva elmegyünk a Grassauer vendéglő mellett és a széles, enyhén emelkedő úton két perc múlva már meg is pillantjuk az első, romantikus vízesést, átkelünk a hídon, pár méter után egy még nagyobb zuhatagot csodálhatunk meg, majd utunk folyamatosan, elég megerőltetően kapaszkodik a patak szűkülő völgyében. Időnként rálátunk a kanyont övező gigantikus sziklafalakra a piros-fehér-piros jelzésű 745. sz. turistaútról, mely jórészt magasan a zuhogó patak medre felett kúszik egyre feljebb. Félúton egy jéghideg vizű kútból frissülhetünk fel, készleteinket itt mindenképpen töltsük fel, erre később már nem lesz lehetőségünk.

A parkolótól egy jó háromnegyed órás, izzasztó emelkedővel érünk ki a szurdok bejáratához, a kis, kasszaépületként funkcionáló Hans-Kerl-Hüttéhez. Miután leszurkoltuk a belépődíjat, belépünk a Medve-szurdok csodavilágába. Átkelünk egy fahídon, majd 10 perc sziklás úton történő kapaszkodás után elérjük az első, komolyabb fahíd, létra együttest, mely közvetlenül a patakmeder feletti sziklafalba építve kínál fantasztikus élményt a túrázóknak.

A bejárati épülettől a szurdok felső végéig 350 méter szintkülönbséget hidal át az 1400 méter hosszú útvonal, 55 létra és 115 híd segítségével. A fából készült híd- és létrafokok számozva vannak, több mint 2900 fokon kelünk át, míg felérünk a Medve-szurdokon. Korlát, kapaszkodó mindenhol van, abszolút biztonságos az út, de tériszonyosoknak nem ajánlott, néhol szédítő mélység felett kelünk át, lábunk alatt vízesések, gigantikus sziklákon megtörő, haragosan lezúduló, hangosan robajló patak.

Az egyik lélegzetelállító rész egy függőlegesen lezúduló zuhatag mellett visz, a fahidak szorosan az áthajló sziklafalhoz szorulva emelkednek fel a vízesés tetejére, túrázó sorstársaink egészen aprónak tűnnek a sziklafal szédítő tetejéről nézve.

Több, lenyűgözően látványos szakasz után egy erdészházikónál kissé kitágul a szurdok, lenyugszik a patak. Rövidesen újból összeszűkül a völgy, de itt már kevesebb a létra, majd átkelünk a szurdok utolsó hídján, és fárasztó létrázással kapaszkodunk ki a szurdok sziklafalai közül. Fenyőerdőben gyalogolva végül egy tisztáson bukkanunk ki, ahol hívogatóan vár a Gasthaus zum Guten Hirten (1209 m).  A barátságos kis hütte az elcsigázott szurdokvándorok kötelező jellegű megállója és pihenőhelye.

 A vendéglő előtti útelágazásnál 746 sz. jelzett turistaúton kezdjük meg ereszkedésünket vissza a völgybe. A kényelmes, folyamatosan lejtő széles kocsiútról rövidesen letérünk egy, néhol sziklás talajú, de jól járható ösvényre, hangulatos fenyvesben szerpentinezünk le a Schwaigeralm havasi legelőire. Egy táblával is jelzett elágazásnál balra térünk a 2. sz. turistaútra, és a széles, kényelmes erdészeti úton, baloldalt gigászi sziklák mellett ereszkedünk vissza a szurdok alsó bejáratánál lévő kasszaépülethez. Innen a már ismert úton 40 perc alatt jutunk kiindulási pontunkhoz.