Valószerűtlenül smaragdzöld színű tó a stájer hegyek karéjában

Stájerország egyik természeti csodája a Graztól északra, a Hochschwab hegycsoport vonulata alatt fekvő mesés Grüner See, azaz Zöld-tó, mely teljes mértékben rászolgál nevére.  Az Ausztria legszebb helyének is megszavazott tó valóban egyedülálló, évszaktól változóan más a színe és a nagysága is, a hegyekből, a tavaszi olvadás után lezúduló olvadékvíz tölti meg medencéjét, mely nyár elejére csordultig lesz tele, majd szép lassan visszahúzódik a vízszint és télre gyakorlatilag kiszárad a tó. Az egykor titkos tippként számon tartott Grüner See, elsősorban a közösségi médiának hála ma már a tartomány legismertebb úticélja. A smaragdzöldtől türkizkékig terjedő színskálájú víztükörben fenségesen tükröződnek a környező hegyek csipkés vonulatai, a partján futó sétaúton könnyen megkerülhetjük a tavat, újabb szögekből újabb színekre csodálkozva rá. Közvetlen közelében két másik, hasonlóan elragadó, kisebb tavat is felfedezhetünk, a Kreuzteich és a Pfarrerteich jóval nyugodtabbak a sokszor zsúfolt nagy testvérnél.

A túra hossza: 4,2 km

A túra időtartama: 1,5 óra

Szintkülönbség: 50 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Tragöss-Oberort, Grüner See fizetős parkoló. A falu központjából balra tér le a tóhoz vezető, jól kitáblázott, 2 km hosszú bekötőút. Napijegy: 4,00 €, a parkoló automaták csak pontos aprót fogadnak el, pénzváltó automata az információs iroda falánál van. A tó legkönnyebben a Mura völgyében fekvő Bruck an der Murból közelíthető meg, a városból északra, Kapfenberg irányába elindulva, 2 km után balra kell letérni, St.Kathrein faluján át Tragössig, majd a tóig, összesen 24 km táv.

A túra jellege:

Könnyű séta kényelmes sétautakon, a közvetlenül a parton futó gyalogút magas vízszint, általában május-július, esetén nem járható, ilyenkor az eggyel feljebb lévő gyalogúton mehetünk. Mosdókat a parkolónál és a Seehof vendéglőnél találunk.

gruner-see-terkep.jpg

Térképkivágat: Hochschwab Aflenz WK 5041 (freytag & berndt), https://www.freytagberndt.hu/

A túra leírása

A nagy parkolóból, ahol a helyi turista információs irodát is található, kb. 1 km még a tó partja, a legközvetlenebb út, a Tragössből jövő aszfaltút folytatása, mely egészen Jassingig megy. A parkoló felső végétől, az országúttól jobbra egy táblával is jelzett kényelmes, árnyas gyalogút is a tóhoz vezet. Talán érdemesebb erre elindulni, ha a Grüner See táblákat követjük, akkor a tó északi oldalán kötünk ki, de amennyiben még a tó előtt balra térünk el, akkor a Seehof fogadóhoz érünk, ide jön egyébként az aszfaltút is. A helyi jellegzetességeket is kínáló, sokszor zsúfolt étterem májustól októberig minden nap várja vendégeit. A tó mögött már látszik is a tó hihetetlenül zöld víztükre.

A hatalmas mészkővonulat, a Hochschwab hegycsoport déli részén fekvő Grüner See-t közvetlenül északra a Pribitz (1579 m) meredek, sziklás déli letörése határolja, kissé odébb, északkeletre a Messnerin (1835 m) gigászi sziklatömbje magaslik, délről pedig a Trenchtling (2081 m) hosszúkás hegylánca keretezi. Maga a tó egy érdekes természeti jelenség, medre tulajdonképpen egy mélyebben fekvő katlanszerű medence, melyet tavasszal és kora nyáron elönt a hegyekből lezúduló olvadékvíz, a télen leesett csapadék mennyiségétől függően változik a vízszint is. Általában május-júniusban a legmagasabb, ilyenkor a legmélyebb részen akár a 10 métert is elérheti, majd szép lassan visszahúzódik, végül télre a kiszáradás közelébe kerül. Tavasszal pedig, mint a főnixmadár támad fel, születik újjá, így létrehozva a természet örök körforgását. A tó vize szinte teljesen üledékmentes, ezért is kristálytiszta és színe, főként az üde aljnövényzettől és a mederben lévő, elöntött fűtől ilyen csodaszép zöld. Késő tavasszal, kora nyáron a közvetlenül a parton futó sétaút víz alá kerül, érdekes látványt nyújtanak ilyenkor a szigetként előbukkanó pihenőpadok.

A tó vize és környéke szigorúan védett, kempingezni például tilos és az egykor divatos, sőt ismertségét is a búvárkodásnak köszönhető tóban 2016 óta már merülni sem szabad. Mindez a törékeny ökoszisztéma fenntartásának érdekében. Fürödni meg nem túl kellemes a legnagyobb nyári melegben is csak épphogy 10 fokig felmelegedő vízben. A sokáig csak kevesek által ismert, elsősorban titkos tippként számon tartott Grüner See ismertségét egy National Geographic fotópályázatnak köszönheti, 2014-ben gyönyörű víz alatti felvételeket készített Marc Henauer természetfotós a búvár körökben igen közkedvelt tóban. Ashton Kutcher amerikai színész pedig megosztotta közösségi oldalán a varázslatos képeket, így meglepően rövid idő alatt, világszerte csodájára jártak a csodavilágnak, a misztikus, víz alatti Atlantisznak. Még ugyanabban az évben, 2014 őszén egy szavazáson pedig Ausztria legszebb helyének választották a Grüner See-t, és az egykor csendes, mindentől távol eső kis tó felkapott kirándulóhellyé vált. A sors fintora, hogy a búvárkodást végül 2016-ban be is tiltották, a vízminőséget védendő.

A tengerszint felett 775 méter magasságban fekvő, szabálytalan alakú tavat egy óra alatt körbesétálhatjuk, visszaérve a Seehof fogadóhoz, egy darabig még maradjunk a parkolóhoz vezető aszfaltcsíkon, majd pár lépés után jobbra térjünk le a táblával is jelzett erdei gyalogútra, a Kreuzteich felé. A csendesebb, sötétebb vizű tavacska nyugati partján egy 1630 körül épült Pestis-kereszttől lenyűgöző kilátás nyílik a szemközt tornyosuló Messnerin fehéren világító mészkőfalára. A tó végénél elágazáshoz érünk, balra fordulva keresztezünk két kis patakot, majd egy újabb elágazásnál érdemes egy kis kitérőt tennünk balra az erdőbe, a hangulatos Quellensteig-on a bővizű forráshoz, ahol a pihenőhely mellett lábainkat is újjá éleszthetjük a Kneipp taposóban. Visszatérve a széles gyalogútra, balra fordulva a kis Pfarrerteich tavacska partján bukkanunk ki az aszfaltútra. Ez a kis tó is eszméletlen zöld színekben pompázik és a Kreuzteichhoz hasonlóan keskeny ösvényen körüljárható. Innen pár perc séta kiindulási pontunk, a nagy parkoló.

Tipp: a helyi honlapon aktuális információkat közölnek a tó vízállásáról.