Lenyűgöző középkori arzenál

Graz egyik legérdekesebb látnivalója, az eredeti középkori formájában, a világon egyedüliként fennmaradt fegyvertár, a Landeszeughaus. A grazi arzenál az egyik legnagyobb fegyvergyűjtemény a világon. Páncélok és sisakok, kézi és vadászfegyverek – lenyűgöző fegyverkollekció négy szinten, évszázadok óta változatlan formában, mintegy 32 000 tárgyból álló gyűjtemény a XVI. század elejétől a XIX. század elejéig használatos egyéni harci eszközök páratlan tárháza.

A múzeum története és látogatása

A mintegy 55.000 évi látogatót vonzó gyűjtemény a Landhaus (Tartományi székház), a stájer reneszánsz építészet legnagyszerűbb alkotásának déli oldalán található. A fegyvertár épülete 1642 és 1644 között épült meg Antonio Solar tervei alapján. Graz stratégiai jelentősége miatt létesítették a betörő török, magyar és erdélyi rajtaütések ellenében. A háborús időkben a város polgárai itt vették fel hadifelszerelésüket, majd békeidőben ide is szolgáltatták vissza.

A reneszánsz épület Mars és nővére, Bellona szobraival fogadja a kapuzat melletti falfülkékben a fegyvermúzeumba lépőt – egyben az antik világból üzenve a háború szellemét megidézve. Az itt található elképesztő mennyiségű fegyverek gyűjteményén német szigorral kialakított fagerendás-fapadlós kialakítású hosszú folyosók vezetik végig az érdeklődőt. A Zeughaus legfelső szintjéről a kilátás is páratlan a Schlossbergre és a Landhaus toszkán reneszánsz udvarára.

Emeletein tematikusan elhelyezve sorakoznak a különféle hadi felszerelések, így az elsőn míves puskák, bárdok, egy XVII. századi fegyvergyártó műhely, a másodikon pisztolyok, sisakok és mellvértek, a harmadikon ló és lovasának teljes páncélzatai, a negyediken pedig alabárdok, kardok, pajzsok, buzogányok pazar mennyiségben. Bár Graz harangtornya, a történelmi belváros és az Eggenberg kastély egyaránt érdekes látnivalója Stájerország osztrák tartományi székhelyének, a legvonzóbb és legizgalmasabb látnivalójaként mégis a fegyvertár.

Érdemes benézni a fegyvertár mellett lévő, a Herrengasséről nyíló Landhaus káprázatosan szép reneszánsz árkádos udvarára.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Landeszeughaus, Graz, Herrengasse 16

Megközelítés: a Herrengasse a Hauptplatztól kiinduló fő sétálóutca.

Nyitva tartás: ápr-okt: Sze-H 10.00-17.00, nov-márc: csak vezetett túra: Sze-H 11 és 14 órakor németül, 13 órakor angolul.

Belépő: 9 €, nyugd: 7,50 €, diák: 3,00 €, 6 év alatt ingyenes. Vezetés: plusz 2,50 euro.

Joanneums- Karte

24 ill. 48 órás változatai vannak a kártyának, amennyiben egynél több múzeumot szeretnénk meglátogatni a városban, mindenképpen érdemes kiváltani. A kártyával a megjelölt időtartamon belül ingyenes a látogatás. 24 órás: 13 / 10 €, 48 órás: 19/15 €. A kártya többek közt a fegyvertáron kívül a Kunsthaus és a Schloss Eggenberg  kiállításaira is érvényes.

http://www.museum-joanneum.at/landeszeughaus