Graz jelképe

A Mura folyó és az óváros felett magasodó meredek, erdős Schlossbergen, a Várhegyen állt Graz hajdani, erős, bevehetetlen vára. Napjainkban a Schlossberg a város egyik legnépszerűbb kirándulóhelye virágok tengerével és páratlan kilátással a város ódon háztetőire. Graz szimbóluma a város minden részéről jól látható, jellegzetes Óratorony (Uhrturm).

A Schlossberg látogatása és megközelítése

Az óváros felett 123 méter magasságban tornyosuló Schlossberg tetején épült ki a középkorban a várost védő erődítmény. Az évszázadok során annyira megerősítették, hogy sem a törökök, sem Napóleon csapatai nem tudták bevenni. A francia császár bosszúja tükröződött az 1809-es bécsi békében is, mely szerint a grazi várat a földig kell lerombolni. A graziaknak csak az óratornyot sikerült kivásárolniuk, több ezer aranyforint váltságdíj fizetésével tudták megkímélni a város jelképét a pusztítástól.

Napjainkban a régi erődből az óratorony kivételével már csak néhány fal- és bástyamaradvány látható. A Schlossberg egy gyönyörűen rendben tartott, hangulatos park pazar kilátással a városra. Az óvárosból többféleképp is feljuthatunk a hegyre. Gyalogszerrel, szerpentinen a Sporgasse végétől, a Karmeliterplatzról vagy lépcsősoron a Sackstrassén a Schlossbergplatzig, ahol a lépcsősor indul a hegyre. Ugyancsak a Schlossbergplatztól indul az üveglift, a Schlossberglift, és a Sackstrasse végéről Európa egyik legmeredekebb fogaskerekűje, az üvegtetejű Schlossbergbahn segítségével is feljuthatunk a hegyre.

Uhrturm (Óratorony)

A Schlossbergplatzról induló látványos lépcső egy sziklahasadékban vezet az Uhrturm (Óratorony) alá. Egy régi bástya helyére épült a 28 m magas, zömök torony 1560-1570 között. A város jelképének számító óratorony óráját 1712-ben készítette Funk udvari órásmester, ma már elektromos vezérlésű óra mutatja az időt. A tornyot magas tető fedi és fából készült galéria övezi a számlapok fölött. Három, kőből faragott címer díszíti az épületet, a sas és a stájer párduc a XVI. századból, Mária Terézia címerpajzsa a kétfejű sassal a XVIII. századból származik. A délnyugati oldalon lévő tornyocskában van a halálraítéltek harangja, 1382-ből. A torony előtti szép Herbersteingartenből lélegzetelállító panoráma nyílik.

Egyéb látnivalók

A Glockenturm (Harangtorony) az 1588-ban épült Szent Tamás-templom tornya volt, melyet 1810-ben leromboltak. Itt látható Graz legnagyobb harangja, a 80 mázsás Liesl. A fogaskerekű pont a harangtoronyhoz jön fel a városból, az Óratoronytól egy szép vadgesztenyefasor vezet a harangtoronyhoz. A Glockenturm mellett a régi erődítmény részeként a kazamatákban egy szabadtéri színpad működik a nyári szezonban.

A két torony között találjuk a 94 m mély Türkenbrunnent (Török-kút), melyet török hadifoglyokkal ásattak ki a XVI. században. A Schlossberget át meg átszelik alagutak, kazamaták, melyeket a második világháborúban óvóhelyként használtak, egy része jelenleg művészeti kiállításoknak, kulturális rendezvényeknek ad helyet. A 2000-ben megnyitott Dom im Berg rendkívül hangulatos alagútrendszerét a Schlossbergplatzról induló lépcsők alatt érjük el. Az alagút a Schlossbergplatzról egészen a Karmeliterplatzig terjed.

2014 őszén ismét megnyitott a felújított Grazer Märchenbahn, a hegy gyomrában lévő alagútrendszerben kialakított mesevasút. A mesevasút „pályaudvara” a Schlossbergplatzon, a lépcsőknél van.

Az Óratorony és a Harangtorony közt félúton a városból is jól látható hatalmas Istálló-bástya (Stallbastei) tetejéről káprázatos panoráma nyílik a Murára és a grazi háztengerre. A mellette lévő Ágyú-bástyánál négy régi ágyú emlékeztet a vár napóleoni ostromára.

A Várhegy legmagasabb, északi részén egy bronzoroszlán állít emléket Hackher őrnagynak, Graz várának utolsó katonai parancsnokának, aki 1809-ben maroknyi katonával állt ellent a túlerőben lévő franciák csapatának.

A romantikus kínai pavilon 1890-ből származik, a 94 m mély Török-kutat állítólag török hadifoglyokkal ásatták a XVI. század közepén.

Az Istálló-bástya lábánál álló egykori lőportorony helyén a XIX. században présház épült, az alatta lévő teraszokon pedig szőlőt termesztettek. A kis házat egykori lakójáról Gustav Starcke színészről nevezték el. Ma étterem működik itt, a teraszról csodás panoráma nyílik Grazra.

Gyakorlati tudnivalók

Schlossbergbahn: csüt-szo: 10.00-02.00, V-Sze: 10.00-24.00, a városi vonaljegy érvényes rá, 2,10 €

Schlossberglift: H-V: 8.00-00.30, 1,20 €, kedv: 0,70 €

http://www.grazermaerchenbahn.at