A barátságos földönkívüli

A Mura partján épült Kunsthaus a világ egyik legbizarrabb épülete, Graz barokk házai között meghökkentő, sőt sokkoló látványt nyújt az ultramodern, extravagáns kiállítási csarnok. Egy földönkívüli hatalmas szívére emlékeztet, melyből vastag aorták nyílnak a levegőbe. Különleges fénytechnikájának köszönhetően este ezernyi kombinációban ragyog a barátságos földönkívüli.

A múzeum látogatása

2003-ban volt Graz Európa Kulturális Fővárosa, a rendezvénysorozatra készült el a modern műalkotások bemutatására szentelt épület a brit építészpáros, Peter Cook és Colin Fournier tervei alapján.

Az időszaki kiállításokon az 1960-tól a napjainkig terjedő korszak modern, osztrák és nemzetközi művészeinek alkotásait, installációit láthatjuk. Általában egy időben több kiállítás is fut párhuzamosan, sokszor egy fő téma köré hangolódva. Mondanunk sem kell, hogy maga az épület is megér egy látogatást, a belső terek ugyanolyan extravagánsak, mint az épület külső kialakítása.

2015-ben a ’Mozgásban lévő táj’ és a hozzá kapcsolódó ’Hyper Amerika’ kiállítások látogathatók többek közt. Az első, a változóban lévő tájra fókuszál mozgóképek és egyéb média eszközök segítségével, míg a szintén nagyon izgalmasnak tűnő másik kiállítás a XX. század második felének amerikai hiperrealista festészetét és fotográfiáit mutatja be.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Kunsthaus, Graz, Lendkai 1.

Nyitva tartás: K-V 10.00-17.00

Belépő: 9 €, nyugd: 7,50 €, diák: 3,00 €, 6 év alatt ingyenes. Vezetés: plusz 2,50 euro. A túrák német vagy angol nyelven indulnak.

Joanneums- Karte

24 ill. 48 órás változatai vannak a kártyának, amennyiben egynél több múzeumot szeretnénk meglátogatni a városban, mindenképpen érdemes kiváltani. A kártyával a megjelölt időtartamon belül ingyenes a látogatás. 24 órás: 13 / 10 €, 48 órás: 19/15 €. A kártya többek közt a fegyvertáron kívül a Fegyvertár és a Schloss Eggenberg kiállításaira is érvényes.

http://www.museum-joanneum.at/kunsthaus-graz

Felső fotó: Marion Schneider & Christoph Aistleitner, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 2.5