Ausztria zöld szíve, Stájerország fővárosa Graz az ország második legnagyobb települése Bécs után. Az Alpok előhegyei által körülölelt tágas medencében fekvő, pezsgő életű, nagy múltú várost a Mura szeli ketté. Az UNESCO Világörökség részét képező nagyméretű reneszánsz-barokk stílusú óváros fölé emelkedő Schlossberg (Várhegy) a jellegzetes óratoronnyal a város jelképének tekinthető.

2003-ban Európa Kulturális Fővárosaként, számos új, egészen meghökkentő épülettel gazdagodott Graz, a „barátságos földönkívüli”, a Kunsthaus és a folyón lebegő ultramodern sziget, a Murinsel látványa még ma is lenyűgözi a látogatókat. A Várhegyről térképszerűen rajzolódnak ki az óváros szűk utcácskái, a barokk templomtornyok, a patinás háztetők. Az óváros kihagyhatatlan látnivalója a világon egyedüliként, eredeti, középkori formájában fennmaradt Fegyvertár (Zeughaus), több tízezernyi fegyverből, páncélból álló gyűjteményével. Az ország egyik legnagyszerűbb barokk kastélya, a város nyugati szélén álló Eggenberg-kastély szintén Világörökségi védelmet élvez.

Graz belvárosát hatalmas, szépen gondozott parkok láncolata övezi, a belváros nagy része is mentes az autóforgalomtól. Az éjszakai élet figyelemre méltó, köszönhetően a több mint 50 000 egyetemi hallgatónak, a kocsmák, bárok nagy része összpontosul a bécsihez hasonló ún. Bermuda-háromszögben.

A város környéke számtalan kirándulási célpontot tartogat a turistáknak. Északra a Mura keskenyedő, egyre nagyobb hegyek által övezett völgyében találjuk Ausztria legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeumát, a stübingi skanzent, ahol a magyar határtól a svájci határig húzódó terület népi építészetének példáival ismerkedhetünk meg varázslatos környezetben. Nem messze fekszik az ország legrégibb ciszterci apátsága, a Stift Rein, impozáns, díszes barokk templomával és kolostorépületével.

Graztól délre egészen különleges táj fogadja a látogatót, napsütötte dombokra felkúszó szőlőültetvények, magas dombtetőn trónoló ódon kis falvak, nem véletlenül hívják e tájat a Stájer Toszkánának. A több nevezetes borút végiglátogatása nem mindennapi gasztronómiai élményt kínál. Itt találjuk, Ehrenhausenben a városka fölé tornyosuló várhegyen az Eggenberg család érdekes mauzóleumát.

A Graztól nyugatra fekvő, egyre magasabb hegyek közé zárt városkák egyikében, Bärnbachban, Hundertwasser extravagáns temploma kötelező látnivaló.

Elsősorban a Graztól északra fekvő alpesi jellegű hegyekben számtalan kitűnő gyalogtúrára nyílik lehetőség tavasztól őszig. Az ország egyik legnagyobb cseppkőbarlangja, a Lurgrotte mellett, a magyarok által is kedvelt, Medve-szurdok végigjárása kínálja a legnagyobb élményt. Graz házi hegye, a Schöckl és környéke, főleg a varázslatos Teichalm alpesi legelői elsőrangú túracélpontok.