Az univerzum szimbolikája Stájerország legszebb kastélyában

Stájerország legnagyobb és legszebb barokk kastélya a Graz belvárosától 3 km-re fekvő magaslaton fekvő Eggenberg kastély (Schloss Eggenberg). Különleges látványosság ez az épületet körülvevő hatalmas parkkal, mert a tudatos tervezők az univerzum összetett jelképét igyekeztek kódolni izgalmas utalásokkal a számmisztikát is felhasználva terveikben.

A kastély története

A kastélyt a város nyugati részén építtette meg Hans Ulrich von Eggenberg. Tervezője az a Giovanni Pietro de Pomis, aki a városban Ferdinánd császár mauzóleumát is készítette. Az Eggenberg család fontos szerepet játszott a történelem során Graz városának életében. Politikai hatalom és gazdagság összpontosul kezükben az évszázadok során. 1625-ben nevezik ki Belső-Ausztria kormányzójának Hans Ulrich Eggenberget, ekkor kezdik építeni a családi rezidenciát. Az El Escorial-ra hajazó kastélyépület 1666-ra készül el, barokk pompában tündököl. A család férfiági kihalása után szomorú évtizedek várnak az elhanyagolt épületre ezután, de a XVIII. század közepén, az örökös, Leopold Herberstein gróf utasítására átfogó felújítás során rokokó köntöst kap, J. Hueber tervei alapján. Ekkor épül meg a kastélykápolna is. A mennyezeti freskók és bútorzat eredeti formáját őrizte meg. A XIX. században a barokk stílusú franciaparkot a kor divatjának megfelelően angol stílusú romantikus tájképi kertté építik át. A XX. században állami tulajdonba kerül, jelenleg a Landesmuseum Joanneum kiállításai tekinthetők meg falai között.

A kastély látogatása

A kastélylátogatás során vezetővel nézhetjük meg a pazarul berendezett dísztermeket, ill. egyénileg látogathatjuk a Joanneum múzeum három kiállítását és a meseszép parkot. Az épület négyzet alaprajzú, egy nagyobb és egy kisebb udvar köré szerveződik, sarkain négyszögletes piramistetős tornyokkal. A kastélyt mély vizesárok veszi körül. A díszes főbejárat keletre, a város felé néz. A belső nagy udvart három oldalról háromszintes, árkádos folyosók keretezik.

Az egész kastélyra egy átfogó asztrológiai-számmisztikai összefüggés jellemző: a 4 égtájnak megfelelő saroktorony mellett 24 reprezentációs termét 52 ablak világítja meg, az épületben pedig összesen 365 ablak van.A kastély tükörterme messze földön híres, Stájerország legszebbjének tartják a tükörboltozatos Prunksaalt. A falak és a mennyezetfreskók az állatöveket és a bolygórendszert szimbolizálják  - így a köznyelv Planetensaalnak (Bolygók terme) is nevezi. A terem megálmodója Hans Adam Weissenkirchner stájer festő volt. A termek során döbbenetes mennyiségű falfreskóban gyönyörködhetünk, a mintegy 600 darabos gyűjtemény Európában az egyik legnagyobbsorozat.

A 24 gazdagon berendezett dísztermen át vezetett túra során megismerkedhetünk az Eggenberg család történetével, a freskók által elmesélt történetek sokaságával.

A második emeleti dísztermek mellett az alsóbb szinteken a Joanneum Múzeum több gyűjteménye található. Az Alte Galerie (Régi Képtár) talán a legérdekesebb, ahol a gótikától a barokkig találunk festményeket és szobrokat. Különlegesség, hogy a 22 terem mindegyike egyedileg van kifestve azzal a színnel, mely a teremben lévő festmények domináns színárnyalata. Figyelemre méltó Michael Pacher 1470-80-ból származó műve a Beckett Szent Tamás vértanúsága. A legjelentősebb művészek többek közt, ifj. Jan Bruegel, id. Pieter Bruegel, Lucas Cranach a gótika korából és olyan barokk művészek, mint Rottmayr vagy Paul Troger.

A képtár mellett az Ős- és Ókortörténeti gyűjtemény és az Érmekiállítás is megtekinthető ugyanazzal a belépőjeggyel. Az előbbi kiállítás legértékesebb darabja a világhírű, 2700 éves, bronzból készült Strettweger Kultwagen, egy kultikus kocsi a Hallstatt kultúra korából. A kisebb érmékét pedig nagyítók segítségével tanulmányozhatjuk.

Planetengarten

Az angolparkban 2004-ben a Planetensaal szimbolikájának megfelelően alakították ki a Planetengartent (Bolygók kertje), mely külön belépővel látogatható. A kertben kék és fehér pávák sétálgatnak a számos növényritkaság között.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Schloss Eggenberg, Graz, Eggenberger Allee 90

Megközelítés: A Graz nyugati szélén fekvő kastélyt a belvárosból az 1-es villamossal érjük el.

Nyitva tartás:

Dísztermek (Prunkräume): ápr-okt: K-V 10.00-17.00, az első csoport 10, az utolsó 16 órakor indul. Novembertől március végéig zárva!

Kiállítások: ápr-okt: Sze-V 10.00-17.00

Kastélypark: ápr-okt: 08.00-19.00, nov-márc: 08.00-17.00

Belépő: felnőtt: 11,50 €, nyugd: 09,50 €, diák: 05,50 €, a belépőjegy a vezetett túrákra és a múzeum összes kiállítására érvényes! 6 év alatt ingyenes. A túrák nyelve német vagy angol.

Joanneums- Karte

24 ill. 48 órás változatai vannak a kártyának, amennyiben egynél több múzeumot szeretnénk meglátogatni a városban, mindenképpen érdemes kiváltani. A kártyával a megjelölt időtartamon belül ingyenes a látogatás. 24 órás: 13 / 10 €, 48 órás: 19/15 €. A kártya többek közt a kastélyon kívül a Kunsthaus és a Landeszeughaus (Fegyvertár) kiállításaira is érvényes.

Park: 2 €, kedv: 1 €

http://www.museum-joanneum.at/schloss-eggenberg-prunkraeume-und-gaerten