Gótikus erődtemplom és óriásdömperezés Stájerország szívében

Magas-Stájerország (Hochsteiermark) egyik legemblematikusabb helye, a középkori bányaváros, Eisenerz, mely felett, a maja piramisokra emlékeztető, lépcsőzetes, vörös hegyóriás, az Erzberg tornyosul. Turisztikai szempontból, a máig aktív bányaként üzemelő Erzberg az igazi hívószó, de az apró óváros és erődtemploma is megér egy látogatást. Ráadásként Eisenerz fekvése parádés, minden oldalról hatalmas hegyek veszik körül, számtalan túra lehetőség kínálkozik a környéken, köztük a legnépszerűbb kirándulóhely, a könnyen megközelíthető Leopoldsteiner See fenséges víztükre.

Eisenerz, a város látnivalói

A nemes egyszerűséggel „vasércnek” hívott város, létét az Erzberg vasércben gazdag hegyének köszönheti. Az első írásos dokumentumok a XII. században születtek az érc kitermeléséről, de valószínűleg már sokkal régebb óta folyt a bányászat. A középkor folyamán kialakult a városka, ahol a kibányászott ércet fel is dolgozták, és innen szállították elsősorban északra, déli irányba, a hegy túloldalán fekvő Vordernberg városa kapta a jogot a vastermelésre és kereskedelemre. Az 1980-as évek vas- és acélipart sújtó világválsága Eisenerzet sem hagyta érintetlen, a legtöbb kohó be is zárt, a város lakossága pár év alatt több mint a felére zsugorodott, ma már az ötezret sem éri el. Az elmúlt évtizedben a város próbálja a súlypontot az ipari jellegről a turista látványosság felé tenni, egyre nagyobb sikerrel, mely főleg az élményparkká fejlesztett Erzberg vonzó programjainak köszönhető.

Az apró, középkori jellegű óvárost kiterjedt bányász lakótelepek veszik körül, a völgyfőben fekvő óváros minden utcájába hatalmas hegycsúcsok kandikálnak be, a vöröses színű, teraszos formájú Erzberg kissé fenyegetőleg települ a városra. Eisenerz még osztrák viszonylatban is meglehetősen kihaltnak tűnik, utcáit belengi a bányászváros kissé lepukkant, szebb napokat is látott hangulata. Első számú látnivalója természetesen maga a hegy, az Erzberg, de érdemes egy rövid sétát tenni a régi, sgrafittós házak között, felsétálni Ausztria egyik legnagyobb, épségben álló erődtemplomához.

Eisenerz hangulatos főtere, a Bergmannsplatz, a jelenleg városi múzeumként funkcionáló Régi Városházával (Altes Rathaus) és egy régi kúttal idézi meg a gazdag múltat. A múzeum májustól októberig, hétfő kivételével 10-től 16 óráig várja a látogatókat. A városban járva semmiképpen ne mulasszuk el a dombon magasodó erődtemplom, az Oswaldikirche meglátogatását. A késő gótikus, impozáns várfalakkal körülvett épület kerek, bejárati bástyakapujához lépcsősoron érünk fel. Kellemes meglepetés, hogy az információs táblákon a német és angol nyelv mellett magyarul is olvashatjuk a tudnivalókat. A jelenlegi, 1512-ben felszentelt késő gótikus stílusú Szt. Oszvald plébániatemplom egy régebbi román stílusú templom helyére épült III. Frigyes császár rendeletére. A város kincsét, az Erzberget, a török csapatoktól megóvandó, masszív bástyákkal erősített vastag falakkal vették körül a templomot. A törökök sohasem jutottak el idáig, az erődítés pedig szerencsére igen jó állapotban maradt fenn.

A templom kívülről és belülről is nagyjából tükrözi a félezer évvel ezelőtti állapotot, ezt főleg a barokk kori átalakítások regotizálásával érték el, de így is fenséges, komor gótikus élményt kapunk a belső térben és a falakkal körülvett külső részben is.  A templom általában tavasztól őszig tart nyitva, szabadon látogatható.

A templomdombról, de a város számos pontjáról is jól látható a reneszánsz stílusú harangtorony (Schichtturm), melynek harangja egykor a műszakváltásokat jelezte a bányászoknak. Amennyiben van időnk, röpke negyedórás sétával tudunk felmenni a toronyhoz, ahonnan főleg a késő délutáni órákban pazar kilátást élvezhetünk a város fülé magasló Erzberg vörös sziklapiramisára.

Az Erzberg látogatása

Az Eisenerzi-Alpok vonulatához tartozó Erzberg meglehetősen bizarr látványt nyújt teraszosra bányászott vörös sziklapiramisával. Állítólag már 1300 évvel ezelőtt, a VIII. században megindult a gazdag vasérctelérekkel teli kőzet bányászása, az évszázadok során a hegy jelentősen veszített magasságából is, jelenleg 1465 méter a magassága, ez már nem is nagyon fog változni, hiszen a kitermelést a felső 14 szinten már leállították. Az Erzberg kettős szerepet tölt be manapság, egyrészt még ma is aktívan, napi szinten folyik a külszíni bányászat, másrészt 1988-tól egyre növekvő jelentősége van a turizmusban, akkor nyitották meg a látogatók elől a hegy mélyében kiépített, középkori tárnákat.

A jellegzetes teraszos piramis alak egy évezred bányászatának az eredménye, összesen egyenként 24 m magas, 42 lépcsőből áll a kolosszus, melyeket különböző szentek, ill. arra érdemes bányászok nevei alapján neveznek. Még ma is évi 12 millió tonna kőzetet bányásznak ki, melyből 3 millió tonna vasércet nyernek ki. A hegy nagy részét, főleg a hegyek felőli oldalát fokozatosan visszaadják a természetnek, a délnyugati lejtők már teljesen zöldek, a természet lassan visszahódítja és zöldre varázsolja a teraszokat.

Az Erzberg látogatására a hegy lábánál fekvő élénksárgára festett látogatóközpontból indulunk. Az Abenteuer Erzberg a következő lehetőségeket nyújtja. Egyértelműen a legnépszerűbb, a gigantikus dömper, a Hauly, melyre felmászva kalauzolnak végig a teraszokon, a 860 lóerős monstrumokkal szállítják a kibányászott kőzetet, néhányukat pedig turisztikai célból alakítottak át. A tetejükre üléssorokat applikáltak, sőt már hatalmas kijelzőkön figyelhetjük útközben a bányászat különböző folyamatait. Óriási élmény ezeken a valószerűtlenül nagy monstrumokon utazni, a balesetmegelőzés miatt minden látogató kap egy sárga sisakot, melyet viselni kell a látogatás ideje alatt. A multimédiás anyag végigvezet a különböző folyamatokon, melynek egy részét a valóságban is láthatjuk, hiszen utunk a működő külszíni fejtés területén vezet. Néhány helyen meg is állunk, élvezhetjük a kilátást, egész magasra felkapaszkodik a Hauly. Az élményt csütörtökönként lehet kimaxolni, amikor egy igazi robbantást is megnézhetünk, természetesen egy kis extra költségért cserébe. Nem mindennapi dolog látni és hallani, ahogy több tonna kőzet omlik le a hegyről, a robbantás előtt minden leáll, a vésztjósló csendet a visszaszámlálás hangjai törik csak meg.

A másik látogatási opció a régi, középkori eredetű tárnák felfedezése, egy igazán kalandos út a bányászok földalatti világába. Egy hajdani bányász vonat, a „Katl” viszi be a turistákat 1,5 km mélyen a hegy belsejébe, az út is nagyon érdekes, sötéten ásító alagutak, misztikus tárnák, félreállított csillék közt zakatolunk egyre beljebb. A végállomástól gyalogszerrel fedezzük fel a bemutató bányát, az út során szakvezetőnk sok érdekes dolgot mesél a hegy történetéről, a vasérc lelőhely megtalálásának legendájáról. A vezetés német nyelven van, nagyobb csoportok esetén angolul is.

A fentieken kívül vezetett látogatást tehetünk még az Erlebnisreich Erzberg (Élménybirodalom) hangzatos nevű kültéri kiállításon is, ahol a régi bányászati eszközök, szerszámok mellett a mai, modern technikákat is megfigyelhetjük. Az egyik kilátóplatformról pedig képet kapunk a rekultivált területekről is.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Eisenerz, Trofengbachgasse 13

Megközelítés: a várost keresztülszelő 115-ös főútról a Vordernberger Strasséra kell letérni, táblák mutatják az irányt. A látogatóközponttól nem messze fekszik a nagy, ingyenesen használható parkoló.

Nyitvatartás: április végétől október 31-ig, minden nap 8.30 órától, az utolsó csoport 15 órakor indul, a látogatóközpont 16.30-kor zár.

Belépő: A dömperes túráért, a földalatti bányáért és a kültéri kiállításért is külön kell fizetni, különböző kombinált jegyek is vannak. 18,00 € a jegy bármelyik túrára, gyerek (4-15): 9,00 €, diák, nyugd.: 15,00 €. A robbantásos dömper túra csütörtökönként reggel 9 órakor indul. Előzetes bejelentkezés mindegyik túrára ajánlott, a sima dömper túra általában mindig, folyamatosan megy. Részletes infók az Abenteuer Erzberg honlapján.

Eisenerz környékének természeti látnivalói

A várost övező alpesi hegyivilág, az Eisenerzi-Alpok és a Hochschwab vonulata, megannyi kirándulási célpontot nyújt, legyen szó egyszerű gyalogtúráról, kerékpár-, elsősorban mountain bike, túráról vagy komolyabb vasalt útról. Télen pedig a közeli Präbichl hazánkban is igen kedvelt, kedvező árfekvésű, családi síterep, Eisenerzer Ramsau pedig a sífutók mekkája, ráadásul az egyre divatosabb hótalpas kirándulásokra is rengeteg lehetőség nyílik a régióban.

Az Erzbach völgyfőjébe nyúló Eisenerz legnépszerűbb kirándulóhelye, a pár km-rel lejjebb fekvő smaragdzöld tó, a Leopoldsteiner See (628 m). Az 1400 m hosszú, 370 m széles tavat egy jó óra alatt körbe tudjuk sétálni, a déli partján széles, murvás kocsiút, az északin jól járható, keskeny ösvény vezet. Babakocsival csak a déli parti út járható. A tó nyugati végéhez tudunk kocsival lemenni, a közkedvelt Seestüberl vendéglő melletti parkolóban hagyhatjuk az autót. A tavacska keleti végében is van egy büfé, ugyancsak Seestüberl, de ez elég hektikusan tart nyitva. Forró nyári napokon sokan megmártóznak a hűs habokban, erre a keleti oldal fövenyes partszakaszai a legalkalmasabbak.

A két top túraútvonal a Frauenmauer barlangjához, ill. az Eisenerzer Reichenstein tetejére vezet. A Präbichl-hágóról a Polster csúcsára futó felvonó pár éve bezárt, azóta is újítják, tervek szerint talán 2020-ra ismét megnyílik, addig marad a gyalogszer. Az extrémebb kalandokra vágyók is megtalálják számításukat, összesen hat remek Klettersteig, azaz via ferrata (vasalt út) várja a mászókat, a viszonylag könnyűtől (TAC) az egészen komoly kihívást jelentő D/E besorolást kapó útvonalakig (Kaiserschild, Kaiser-Franz-Joseph). A Präbichl-hágón pedig Európa legmagasabban fekvő búvárbázisa kínál merülési lehetőséget a pisztrángoktól hemzsegő Grüblsee vizében.

Felső nagy kép: © Steiermark Tourismus  Harry Schiffer