Barokk sírbolt a Mura felett

A dél-stájerországi borvidék egyik legkülönlegesebb látnivalója, a Mura parti kis barokk város, Ehrenhausen felett trónoló várhegyen épült Eggenberg Mauzóleum. A pompás díszítésű barokk stílusú épületet a nagy törökverő vezér Ruprecht von Eggenberg építtette a kor vezető építészeivel.

A mauzóleum története és látogatása

A dúsgazdag Eggenbergek utolsó sarja, Ruprecht (1546-1611) fényes katonai pályát futott be a XVI. század törökök elleni küzdelmeiben, szolgálataiért a császár a báró címet adományozta neki. A Grazba visszavonuló katonai parancsnok a stájer fővárosban élte utolsó napjait. A család birtokában lévő dél-stájer kisvárosban alapította a mauzóleumot saját és családja katona férfitagjai temetkezési helyéül.

A díszes sírépület stílusában a barokk és a reneszánsz korszak határmezsgyéjén született manierista stílusban, amire a modorosság, a szokatlan kompozíciók jellemzőek. Építője ugyanaz a Giovanni Pietro de Pomis, akinek a nevéhez a grazi Eggenberg kastély építése kötődik.

A félköríves oromzatú főhomlokzatot két marcona, római katonára emlékeztető harcos nagyméretű szobra díszíti. A talapzatokon csatajelenetek láthatók.  Az épületet nyolcszögletű, harang formájú kupola fedi.

A mauzóleum belső tere meglepően díszes, a híres udvari építész Johann Bernhard Fischer von Erlach tervei alapján készült 1689-ben. Belsejét hihetetlen gazdag stukkódíszítés borítja, még az oszlopokat is stukkókkal fedték be. A fehér festésnek és a beáradó fénynek köszönhetően nincs túlságosan sírbolt hangulata a mauzóleumnak. Az alapító hadvezér szarkofágja a kripta közepén található. Az oltárkép Weissenkirchner alkotása 1691-ből.

Ehrenhausen Stájerország délkeleti részében Graz-tól mintegy 50 km-re található 1000 lelkes, barokk jellegű kisváros. Látogatóit elsősorban az őt körülvevő festői borvidéknek köszönheti. Az erre sorakozó legjelentősebb bortermelő falvaknak köszönhetően Stájer Toszkána névvel is illetik ezt a környéket. A Südsteirische Weinstrasse (Dél-stájer borút) is a városkából indul összekötve a jelentősebb szőlő- és bortermelő községeket, vidékeket.

A már a bronzkorban is lakott település vára, temploma, főtere és mauzóleuma érdekes az ide vetődő kirándulók számára. Az Eggenbergek családi székhelyeként ismertté vált Ehrenhausen vára már a XII. században fontos védelmi szerepet töltött be az itt keresztülfutó kereskedelmi útvonalak óvásában. Hosszasan lehetne sorolni, hogyan cserélt újból és újból gazdát a politikai szélirány változásaival. A város látnivalói közül kiemelhető még a rokokó stílusú Fájdalmas Szűzanya templom (1752-1755).  A település hangulatos főterét bájos, pasztellszínű házacskák keretezik.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

Ehrenhausen az A9 autópálya Vogau-Strass lejárójától 6 km-re fekszik. A mauzóleumhoz a főtérről pár perces sétával lehet felérni, a Rathaus mellől indul a felfelé vezető út.

Nyitva tartás: A mauzóleumot kívülről bármikor meg lehet nézni, azonban a belső tér látogatásához előre telefonon kell egyeztetni. A kastélyban is lehet érdeklődni.

Telefon: 0043 664 85 70 408

Felső fotó:  c. Österreich Werbung, Photographer: Trumler