Az organikus építészet és vallási egyetértés különös kompozíciója

Bärnbach, a Graztól 35 km-re nyugatra, a hegyek közt megbúvó apró kis bányásztelepülés fő nevezetessége az extravagáns építész-filozófus Friedensreich Hundertwasser által átalakított Szent Barbara-templom. Az arany hagymakupolás, színes, bohókás díszítésű templom minden ízében jellegzetes Hundertwasser alkotás.

A templom látogatása

A bécsi szecesszióhoz vonzódó és az organikus építészetet csodálatos épületekben megvalósító világhírű építész egyik jellegzetes megvalósult álma a Szt. Barbara-templom Bärnbachban. A második világháború után megépített plébániatemplom az 1980-as évek közepére renoválásra szorult, a városka lakosainak elsöprő többsége, 80 %-a szavazott arra, hogy az excentrikus sztárépítész,  Hundertwasser alakítsa át az épületet saját elképzelései szerint.

Az 1987-ben megkezdett munkálatok egy évvel később fejeződtek be, a templom teljesen új formát kapott Hundertwasser elképzelései alapján. A jellegzetes formanyelv a színes kerámiák és a hagymakupola nyomán azonnal felismerhető. Ugyanígy a hullámzó tér és falak, valamint a vidám színkavalkád is azonosítja alkotóját. A templom belső tere valamivel visszafogottabb, figyelemre méltó Erwin Talker főoltára, ami egy hatalmas üveg akvárium, melyet 12 különböző rétegű földdel töltöttek fel, többek közt a Vatikánból és Betlehemből, mely az izraeli bibliai tizenkét törzset szimbolizálja. A bejárattól balra figyeljük meg Hundertwasser érdekes festett üvegablakát.

A templomotkörülölelő parkban 12 színes kaput találunk, ezek a nagy vallások és kultúrák képviseletében nemcsak az átjárást, hanem az élet kérdéseire egy-egy üzenet formájában, szimbólumokkal igyekeznek választ adni. 

Bärnbach a stájer üveggyártás központja, a főtértől nem messze találjuk egy modern üvegpalotában az Üvegművészeti Centrumot és az Üvegmúzeumot, ahol a sok évszázados üvegfúvás történetét követhetjük nyomon, még egy üvegfúvó kunyhóba is betérhetünk. Különleges kiállításokat is szerveznek itt és természetesen gyönyörű üvegportékák megvásárlására is lehetőség nyílik. (Bärnbach, Hochtregisterstrasse 1)

Gyakorlati tudnivalók

Cím: St. Barbara Kirche, Bärnbach, Piberstrasse

Megközelítés

Bärnbach Graztól 35 km-re nyugatra található, a 70-es úton menjünk Voitsberg felé, majd a várost elkerülő úton továbbhaladva jobbra 2 km Bärnbach. A templom a főtértől nyugatra pár perc sétára található.

Nyitva tartás: a templom reggeltől sötétedésig minden nap nyitva van

Belépő: a templom szabadon látogatható.

Információk az üvegművészeti központról: http://www.glasmuseum.at/

Felső fotó: Zairon, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0