Téli élmények Aflenz felett, hótalpas túra és egy fantasztikus szánkópálya

A Graztól északra fekvő, kiterjedt, 2200 méter magasságot is meghaladó Hochschwab masszívum déli, lankásabb nyúlványaira suhanunk fel az Aflenz üdülőhely széléről induló ülőlifttel a Bürgeralm idilli szépségű havasi tanyavilágához. Télen, elsősorban családok körében népszerű kis síközpont működik a Windgrube hegy déli oldalában, kezdő hótalpazóknak pedig ideális terep kínálkozik a felvonó felső állomásától a hegy tetején lévő Schönleitenhaus hüttéjéhez. A csúcs északi sziklás letörésének pereméről pazar kilátást élvezhetünk a Hochschwab kietlen, vad sziklás hegyvonulatára. Az Aflenzer Bürgeralmtól 7 km hosszú, látványos szánkópályán csúszhatunk vissza a völgybe.

A túra hossza: 4,5 km

A túra időtartama: 2 óra

Szintkülönbség: 250 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Aflenzer Bürgeralm, Aflenz Kurort északi széléről indulókétszemélyes libegővel közelíthető meg. A felvonó hóhelyzettől függően általában december közepétől március végéig működik, csütörtöktől vasárnapig, ill. ünnepnapokon és az iskolai síszünetekben. Üzemidő, árak ide kattintva érhetőek el.  Ingyenes parkolóhelyek az alsó állomás közelében.

A túra jellege:

Könnyű, kezdőknek is ajánlott hótalpas túra, jól belátható terepen. A sípályák közelében óvatosan, körültekintően talpazzunk, figyeljünk a síelőkre. A Windgrube északi, meredek sziklaletörésénél figyelmesen közlekedjünk. A Bürgeralmon több hütte is kínál betérési lehetőséget. Szánkót lehet bérelni, érdemes már az alsó állomáson érdeklődni, ha szánkóval tervezünk lejönni, célszerű olyan hátizsákot vinnünk, melyre rá tudjuk erősíteni a hótalpakat és a botokat. A túra természetesen hótalpak nélkül, téli túrabakancsban is végigjárható. A síterületet nem hóágyúzzák, természetes hó borítja, melyet ratrakokkal példaszerűen készítenek elő. A terület lavinabiztos, mély, friss hó esetén elég nehézkésen járható, ködös időben inkább más programot válasszunk.

A túra leírása

Kilépve a libegő hegyi állomásánál (1527 m) máris a kissé lejtős Aflenzer Bürgeralm területén találjuk magunkat. Észak felé a Windgrube széles, lapos halma magaslik, tetején jól látható a Schönleitenhaus épülete, oda fogunk majd felmászni. Mielőtt neki indulnánk a hegynek, érdemes egy kis kitérőt tenni, déli irányba, a Ranstein (1555 m) könnyen megközelíthető kúpjára. Az állomástól jobbra visszafelé menjünk fel az erdőben álló kis házak között a csúcskereszttel koronázott hegyre, melynek déli letörésénél fából épült kilátóplatformról, a meglehetősen nagyzoló nevű SkyWalk-ról tekinthetünk le a mélyben fekvő Aflenzre és a környező hegyvilágra. Sétáljunk vissza a felvonóhoz, majd a preparált főúton induljunk el a Bürgeralm fogadói, tanyái között a Windgrube irányába.

Jobbra mellőzzük a játszóteret, majd a barátságos Almrauschhüttét, az új, 2018-ban üzembe helyezett Schönleitenlift csákányos felvonó alsó állomása előtt utunk jobbra kanyarodva megy a Jauringer Alm felé. Éles kanyarral keresztezünk egy völgyecskét, majd közepes, de folyamatos emelkedővel kapaszkodunk tovább. Ritkás fenyvesen vágunk át, majd a következő elágazásnál egyenesen, kissé északnak fordulva megyünk tovább, a jobbra vezető út visz a Jauringer Almhoz. Pár perc múlva elérjük a Paradieslift csákányos sífelvonó alsó állomását, innen választhatunk, melyik oldalán mászunk tovább, talán a jobb oldalán húzódó, preparált út kissé kellemesebb kaptató. A felső állomás felett törpefenyők közt érünk fel egy tágas, lapos platóra, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik északnak, a Hochschwab vonulatára, keletre a Veitsch Alpe havas masszívumára, szép időben jól felismerhetőek a Semmering környéki hegyek is, a Sonnwendstein, a Stuhleck, még a Rax teteje is kilátszik.

Nyugatra a Windgrube lapos magaslata látható a hüttével, ezt célozzuk meg, pár perc alatt át is érünk a nevéhez méltóan gyakran szeles Windgrube (1809 m) tetejére. A Schönleitenhaus mögötti területen, nyugat felé meredeken szakad le a sziklás hegyoldal, szédítő látványt nyújt a Hochschwab vonulata alatti mély szakadék, szinte az egész hegylánc jól látható. A hütte elől pedig a Bürgeralmra és a sípályákra kapunk szép kilátást. Az épülettől szabadon választhatunk, melyik útvonalon ereszkedünk vissza, kevésbé meredek a lejtő, a sílifttől kisé jobbra eső, jól előkészített úton. Figyeljünk a síelőkre, miközben talpazunk vagy gyalogolunk lefelé.

Amennyiben szánkóval szeretnénk lesiklani a völgybe, a pálya az Almrauschhüttétől, azaz az új sílift alsó állomásától nyugatra kezdődik, a 7 km hosszú panorámaút a nyáron autók által is használható fizetős út egyben. A pálya első harmada nagyon gyors, a középső szakasz jóval enyhébb, aztán a Pierergut vendéglő után ismét bedurvul a lejtő egészen a völgyig. Összességében a Magyarországhoz legközelebbi pályák közül ez magasan a legjobb, legváltozatosabb és a kilátás szinte végig fantasztikus. Ha tehetjük és a hóhelyzet is engedi, semmiképpen ne hagyjuk ki!