A himbák közelről

Zalaegerszegen, a magyar olajbányászat központjában alakították ki a hazánkban egyedülálló olajipari kiállítást, a Magyar Olaj– és Gázipari Múzeumot. A Göcseji Falumúzeum szomszédságában egy hatalmas területen fekszik az állandó szabadtéri kiállítás több kiállító teremmel egyetemben.

A kiállítás látogatása

A múzeum legérdekesebb része egyértelműen a szabadtéri kiállítás meghökkentő formájú szénhidrogén-bányászati eszközei, munkagépei, illetve a különböző tragédiák, gázkitörések, robbanások mementói.

A szabadtéri kiállítás

A kiállítás leglátványosabb berendezései a zalai tájképhez szervesen hozzátartozó mókásan illegő-billegő olajszivattyúk, a himbák. Itt végre közelről is megfigyelhetjük ezeket a jellegzetes, bólogató, a kőolaj kitermeléséhez használt szivattyúkat. Kezdetben a zalai olajmezőkön is az olajtermelést a természetes rétegnyomást kihasználva végezték, azonban ennek csökkenése folytán egyre több kútnál kellett alkalmazni ezeket a mélyszivattyúkat.

A gázátadó és szivattyúállomásnál találjuk az 1979-es nevezetes zsanai gázkitörésnél megsemmisült műszerek megégett darabjait is. Talán még sokan emlékeznek az annak idején az egész országot lázban tartó gázkitörésre, a kigyulladt fúróberendezés gigantikus fáklyájára. Egy Répcelakon történt széndioxid robbanás emlékeit is megtekinthetjük itt.

Egy kicsit tovább haladva érünk a fúrótornyok különböző típusai közé, a legmagasabb egy 41 m magas Gulliver névre hallgató monstrum. A további ipartörténeti érdekességek közé tartozik egy 1938-as lyukbefejező berendezés vagy az önjáró, 40 tonna emelőkapacitású kútjavító-lyukbefejező berendezés.

A kiállítótermek

A kiállítótermekben a szénhidrogén-bányászattal kapcsolatos működő modellek, makettek és egy terepasztal a legszemléletesebb látnivalók. A témában alaposabban elmélyülők folyamatábrákon tanulmányozhatják a kitermelés folyamatait a kutatástól a felhasználásig.

A múzeum bejárati részénél egy kis szoborparkot alakítottak ki a magyar szénhidrogén-bányászat meghatározó alakjainak mellszobraival.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Falumúzeum u.

Telefon: +36 92 313-632

Nyitva tartás

Ápr. 1. – okt. 31: K – V 10 – 18

Belépő

A Göcseji Falumúzeumba váltott belépőjegyek érvényesek!

 

http://www.olajmuzeum.hu