Sűrített Göcsej

A Göcseji Falumúzeum, azaz a zalaegerszegi skanzen hazánk egyik legjelentősebb szabadtéri néprajzi múzeuma, az 1968-ban Magyarországon legelsőként nyitott skanzen különlegességét az adja, hogy az itt felépített göcseji, zalai tájegység mellett egy egyedülálló Finnugor Néprajzi parkot is létrehoztak.

A skanzen látogatása

A zalaegerszegi falumúzeum a várost átszelő Zala folyó holtága körül kapott helyet. Az épületegyüttes 40 épületből áll, amelyet 22 zalai településről szállítottak a helyszínre. A skanzen mellett találjuk a Magyar Olajipari Múzeumot.

A skanzen egyik legfőbb látványossága egy múlt századi göcseji település rekonstrukciója. Ezen keresztül bemutatják a térség mindennapi életét és használati tárgyait.  A göcseji tájegységben honos régi parasztporták között sétálgathatva úgy érezhetjük magunkat, mintha egy valódi régi kis faluba tévedtünk volna.

Benézhetünk egy XIX. századi kovácsműhelybe, láthatjuk a tipikus göcseji parasztházakat, de van itt működő vízimalom is. A tájegységre jellemző szoknyás haranglábbal is találkozhatunk, és a jellegzetes boronafalú, zsúptetejű zalacsébi fatemplom is megér egy misét.

Figyelemre méltó még az érdekes hajlítottház Zalalövőről és a szintén zalalövői hosszúház, ahol minden helyiség külön, az eresz alól nyílik.

A skanzen legöregebb háza a felsőszenterzsébeti füstös ház eredetileg a XVIII. században épült. Az épület egyetlen helyiségből áll, és itt van a kályha is, szóval nem véletlen a név.

Mindenképpen nézzük még meg a csödei kerített portát, amelynek első, úgynevezett kocsma szobáját borkimérésként használták.

A falumúzeum fogadóépületének emeleti kiállításán megismerkedhetünk a Kárpát-medence népviseletével, amely felöltöztetett babákon mutatja be a látogatóknak a régi öltözködési szokásokat.

Finnugor Néprajzi Park

Távoli nyelvrokonaink népi építészetének emlékeit a Zala folyó holtágának túloldalán kezdték építeni, így a látogató egy hídon átsétálva érkezik meg a Finnugor Néprajzi Parkba. Az egyes portákat olyan fákkal és cserjékkel választották el egymástól, amelyek a nyelvrokon népeink lakhelyén is megtalálhatóak, mint például az erdei- és a vörösfenyő, a nyír vagy a berkenye. Ezzel a módszerrel is megpróbálták érzékeltetni, hogy az egyes házak egymástól több száz vagy ezer kilométerre fekvő területeken élő népek egymástól igen különböző kultúráját mutatják be.     

A finn zsellérházban, a mari kerített házban, valamint a hanti és manysi szálláshelyen a térségekre jellemző textíliák, használati eszközök, viseletek láthatók.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Zalaegerszeg, Falumúzeum u.

Telefon: (92) 703-295

Nyitvatartás

IV.1 – X.31: K – V 10 – 18.

XI.1 – III. 31: K – Szo 10 – 16.

Belépő(2022)

Felnőtt: 1000 Ft, kedv.: 500 Ft, családi jegy: 2000 Ft

Téli nyitvatartási idő alatt: 350 Ft / 200 Ft.

Rendezvények ideje alatt egyedi árakat alkalmaznak!

Családi kedvezmény van.

Megközelítés

Zalaegerszeg központjából a Rákóczi Ferenc, majd az Ola utcán haladva érjük el a jobb oldali, táblával is jelzett letérőt a Falumúzeumhoz.

Aktuális információk és részletes árlista a skanzen hivatalos honlapján.