Őrületes vízi száguldás

A magyar határtól nem messze, Szlovéniában, Moravske Toplicén (Alsómarác) alakították ki a Terme 3000 nevű gigantikus vízi élményparkot, amely a helyi termálvízre épülve Közép-Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexumává vált. A fürdöhely, Moravske Toplice Szlovénia legészakibb részén található, őrségi vagy zalai kirándulásunkról is könnyen útba ejthetjük. Zalából, a rédicsi átkelőtől 20 km-re, az Őrségből a Magyarszombatfa közelében lévő határállomástól 15 km-re érjük el.

A fürdőhely rövid története

A környéken 1960-ban kőolaj után kutattak, de a „fekete arany” helyett 1.417 méter mélyről 72°C-os forró víz tört fel. Mivel kőolajat nem találtak, a furatot lezárták, de a helybeliek, akik hamar megismerték a meleg víz gyógyhatásait, improvizált medencében fürdőként kezdték használni. Az első medence csak 4x4 méteres és 180 cm mély volt. Ekkor 1962-öt írtak.


Azóta rendkívül gyorsan nőtt a hely népszerűsége és az évtizedek alatt egy kis üdülőváros épült a folyamatosan fejlődő, bővülő fürdő köré. Szállodák minden árfekvésben, kemping, számtalan vendéglátóhely szolgálja ki a fürdővendégek kényelmét. A fürdőt délről félkör alakbn veszi körül az ország legnagyobb golfpályája, a Livada Golf Club.

A termálfürdő pedig egy hatalmas, modern csúszdaparkkal bővült, mely az ország legnagyobb ilyen jellegű létesítménye.

A gyógyvíz

A fürdő különlegessége egyedülálló feketevize, ami 1175 méter mélyből tör fel az egykori Pannon-tenger mélységéből. A 72 fokos forrásvízben persze fürdeni nem lenne túl kellemes, ezért azt ideális 36-37 fokra lehűtve vezetik a medencékbe. A víznek fájdalomcsillapító és nyugtató hatása van. A fekete termálvízben való fürdőzés kedvező hatással van az egész szervezetre, hiszen nyugtat, felfrissít, serkenti a vér- és nyirokkeringést, javítja az immunrendszert, valamint enyhíti a fájdalmakat. A sajátos gyógyhatással rendelkező víz kétségkívül segít reumás, légzőszervi és bőrbetegségek esetén, valamint műtétek utáni rehabilitációnál

Az élményfürdő

A fürdő négy évszakos, a csúszdák nagy része épületen belül van, de a meleg termálvíznek köszönhetően a félig fedett medencékben is nagyszerűen érzi magát az ember télvíz idején is.

Összesen 30 külső és belső medencéből áll a komplexum, számos medencében találunk különböző, változatos élményelemeket, jacuzzikat, buzgárokat, dögönyözőket, sodrófolyosót, vízeséseket, még egy speciális fejesugró medence is van, ahol akár 3 méterről is próbára tehetjük bátorságunkat. A szinteltolásos benti térben két szinten is fürödhetünk, a felső medence alja néhány helyen üvegből van, alulről felláthatunk a fenti pancsolókra.

A legnagyobb attrakció a 22 méter magas toronyból induló két, 170 es 140 méter hosszú, vizuális- es hangeffektusokkal ellátott csúszda, valamint a rendkívül látványos és egyedülálló csúszda, az Aqualoop, amely egy 360 fokos hurkot ír le.  A brutális csúszdán 7 másodperc alatt száguldunk le elérve a 80 km/h sebességet. Ez a negyedik leggyorsabb vízi csúszda egész Európában, de talán még ennél is nagyobb kihívás a Kamikaze csúszda, amiről konkrétan szabadesésben zuhanunk le a csobbanómedencébe.

A gyerekek számára gyermekmedencéket és játszótereket alakítottak ki, rendszeres gyerekprogramok szórakoztatják a kisebbeket. Az épületben teraszos étterem, a külső téren számos büfé, fagyizó, ajándékbolt várja a vendégeket. A több helyen is kínált szlovén lángos, a langaš viszont gyakorlatilag ehetetlen, óvakodjunk fogyasztásától. A nagy medencénél meglepően jó ízlésre valló 80-as évek alternatív zenéi szóltak ott jártunkkor. A fürdő területe jól áttekinthető, rengeteg, füves hely van a törölközők leterítésére, de természetesen napozóágyat is lehet bérelni 2 euróért.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva tartás

Minden nap: 09.00 – 21.00

Belépő

Októbertől áprilisig: felnőtt 14,90 €, gyerek (6-15) 10,90 €

Májustól szeptemberig: felnőtt 16,90 €, gyerek (5-15): 12,90 €

Reggeli, délutáni és esti kedvezményes belépőjegyek is vannak, a részleteket a honlapon ellenőrizzük.

Részletes árlista ide kattintva.

Megközelítés

Moravske Toplice Őriszentpétertől 30 km-re fekszik, a magyarszombatfai kis határátkelőn át érhetjük el, Zala megyéből Lentitől 30 km-re a rédicsi átkelőn keresztül, a határ után jobbra a 442-es úton jutunk az üdülőhelyre.

www.terme3000.si