A bukolikus, dimbes-dombos zalai táj elsősorban autentikus kis falvaival, csodálatos természeti környezetével, népszerű gyógyfürdőivel vonzza a látogatókat. Nincsenek országos hírű nevezetességek, de a nyitott szemmel járó kiránduló rengeteg rejtett kincset fedezhet fel az apró falvakat, kiterjedt erdőket járva.

A tájegységgel való ismerkedést célszerű a megyeszékhelyen, Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban kezdeni, ahol az ország legelső skanzenjában átfogó képet kapunk a vidékre jellemző népi építészetből, hagyományokból. Rögtön a falumúzeum mellett, a Magyar Olajipari Múzeumban közelebbről is megismerkedhetünk a zalai tájra oly jellemző, furán billegő olajszivattyú tornyokkal, a „himbákkal”.

A nyugalmat árasztó vidéki táj mellett az élénk fürdőkultúra teszi az idegenforgalom térképére Zala megyét. Hála a fekete arany iránti kutatásoknak, sok helyen tört fel a mélyből olaj helyett értékes termálvíz, amit váltakozó sikerrel használnak ki a helyi közösségek. A fürdőhelyek koronázatlan királya Zalakaros, mely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az ország leglátogatottabb fürdőhelyei közt van, nem véletlenül. Zalaegerszegen a modern termálfürdő mellett a nyári szezonban hazánk egyik legnagyobb vízi vidámparkja, a hatalmas csúszdapark, az AquaCity mágnesként vonzza a családokat és a fiatalokat.

A Lenti Gyógyfürdőt különleges, ezoterikus Energiaparkja teszi különlegessé. A fürdők sora nem áll meg az országhatárnál, a szlovén oldalon Moravske Toplice modern fürdőjébe érdemes a változatosság kedvéért ellátogatni.

Jelentős történelmi emlékeket találunk a megye északi részén, Egerváron, a nemrég felújított Nádasdy várkastélyban reneszánsz élményközpont alakítanak ki, az eldugott Türjén pedig egy monumentális, Árpád-kori, apátsági, nagyon különleges téglatemplomra bukkanhatunk.

A határ szlovén oldalán Lendva vára kínál építészeti és képzőművészeti látnivalókat, míg a turisztikailag még feltárásra váró elragadó dél-zalai dombok közt, olyan gyöngyszemeket fedezhetünk fel, mint a vétyemi ősbükkös, a budafapusztai arborétum vagy a kistolmácsi tó.