Velencei hangulat a szárazföldön

A Friuli főváros, az egykori Velencei köztársaság második legfontosabb városa, a jelenleg 100 000 lakosú Udine nyüzsgő, eleven, igazi mediterrán hangulatú város nagy, könnyen bejárható óvárossal, számtalan gótikus és reneszánsz palotával, gyönyörű piazzákkal, műalkotásoktól hemzsegő templomokkal, múzeumokkal, érdekes kiállításokkal, és nem utolsó sorban rengeteg hangulatos vendéglátóhellyel, az egyszerűen nagyszerű friuli konyha jellegzetességeit kínáló éttermekkel, borozókkal.

Udine fő látnivalói

Piazza Liberta

A legszebb velencei hangulatú tér a szárazföldön, a hajdani velencei köztársaság gótikus és reneszánsz stílusú palotáival, árkádsoraival, loggiáival övezett pompás, egységes összhatású tér nem mindennapi látvány. A tér egyik oldalát a velencei Dózse Palotára hajazó, építésze Niccolo Lionello után Loggia del Lionellónak is hívott árkádsoros Városháza, a Palazzo del Comune XV. századi épülete foglalja el. A másik oldalon a Loggia di San Giovanni, az óratoronnyal, mely egyértelműen a velencei Szt.Márk tér óratornyának másolata a két jellegzetes harangozó mór figurájával.

A közvetlenül a San Giovanni-loggia melletti, velencei oroszlánnal díszített diadalív, az Arco Bollani, Andrea Palladio munkája 1556-ból. Rajta keresztül mehetünk fel a lépcsősoron a várba, a Castellóba.

Castello

Az 1511-es földrengés után teljesen újjáépült, dombon álló vár, a Castello egykoron a Friuli Parlamentnek, jelenleg több múzeumnak és kiállításnak ad otthont. Tornyából remek kilátást élvezhetünk a városra és környékére.

Múzeumai közül a legérdekesebb tán a felső szinteken berendezett Galleria d’Arte Antica, ahol többek közt Tiepolo, Caravaggio, Bronzino, Carpaccio festményeiben gyönyörködhetünk.

Az alsó szinteken Régészeti Múzeum (Museo Archeologico), numizmatikai gyűjtemény, fotográfiai kiállítás, és a Risorgimento korának szentelt múzeum is helyet kapott.

Máj. – szept.: 10.30 – 19.00, okt.-ápr.: 10.30-17.00, H zárva.5 €, a belépő mind az öt múzeum látogatására feljogosít.

Duomo

Az udinei katedrális hatalmas, három hajós, latin kereszt alaprajzú épülete a XIV. században román és gótikus stílusban épült, a XVIII. század folyamán nagy részben barokkizálták. Leghíresebb művészeti alkotásai Giambattista Tiepolo festményei, freskói, melyek nagyrészt a jobb oldali hajó kápolnáiban láthatóak. A dóm egyes mellékkápolnái és a keresztelő a helyszíne az ingyen látogatható Museo del Duomo-nak, ahol további szépséges freskókat csodálhatunk meg. A Duomo és a múzeum ingyenesen látogatható.

A Duomo déli oldalán, átellenben a kis téren az Oratorio della Purita egyszerű kis épületében Giambattista Tiepolo és fia, Giandomenico csodálatos freskóit láthatjuk a falakon és a mennyezeten. Az épület 1680-ban színháznak épült, de 80 évvel később visszavette az egyház, nem tűrvén ilyen ördögi intézmény működését a dóm közvetlen közelében. Az Oratorio csak 10-től délig van nyitva, ingyenesen látogatható.

http://www.cattedraleudine.it/

Piazza Matteotti

Udine központi tere, a hamisítatlanul olasz hangulatú Piazza Matteotti spalettás, árkádos, emeletes házaival, bárjaival, kávézóival, borozóival. Nyugati oldalán a város egyik legrégebbi temploma a San Giacomo, melynek barokk homlokzatú első emeletén egy külső oltár látható. Innen is tudtak misét celebrálni a téren elhelyezkedő hívek számára.

A tér volt a város fő piacának helyszíne, és a különböző lovagi tornák, karneválok központi helye is. A tér közepén egy 1543-ban épült kutat láthatunk. Az esténként nyüzsgő, eleven hangulatú teret minden irányban hangulatos sétálóutcák veszik körül. Az északi irányba vezető utcácska, a Via Paolo Sarpi, az egykori halpiac épületéhez vezet, ezen a környéken a legsűrűbb az egy főre jutó vendéglátóhelyek aránya a városban.

Múzeumok

Galleria d’Arte Moderna

Az udinei múzeumi kínálatból kiemelkedik a Modern Szépművészeti Gyűjtemény, mely egy belvárosi, XVI. századi palotában került kialakításra. (Via Cavour 14, belépő 5 euro, H zárva) A XX. századi olasz művészek, De Chirico, Martini, Morandi alkotásai mellett nemzetközi alkotók művei is találhatók (De Kooning, LeWitt, Andre). A kiállítás nagyon stílusosan illeszkedik a reneszánsz házba.

Máj. – szept.: 10.30 – 19.00, okt.-ápr.: 10.30-17.00, H zárva.5 €

http://www.udinecultura.it/

Galleria del Tiepolo, Museo del Diocesano

A gyönyörűen bútorozott püspöki palotában (Palazzo Arcivescovile) találjuk a város egyik leghíresebb művészeti nevezetességét, az ún. Tiepolo Galériát, ahol a híres XVIII. századi velencei festő, Giambattista Tiepolo szemet gyönyörködtető freskóciklusa látható. Már a lépcsőház mennyezeti freskója, az 1726-os Lázadó Angyalok Száműzetése lenyűgöző, fent a galéria termének falai pedig teljes egészében, az utolsó négyzetcentiméterig bibliai témákkal vannak díszítve. Érdemes még megnézni a gyönyörű könyvtárat, és a belépő magában foglalja az Egyházművészeti Múzeum gyűjteményének (Museo Diocesano) látogatását is.

10.00-13.00, 15.00-18.00 K zárva, 7 €

http://www.musdioc-tiepolo.it/

Turisztikai Információs Iroda

Infopoint, Piazza Primo Maggio 7

A Castello túloldalán, a hatalmas parkosított Primo Maggio téren találjuk az irodát.

Nyitva: máj-szept: 9.00-13.00, 14.30-18.30, V és ünnepnap: 9.00-13.00, okt-ápr: 9.00-13.00, 14.00-18.00, V és ünnepnap: 9.00-13.00

http://www.turismofvg.it